Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanko do "smarowaczy" co zrobić by po nałożeniu smaru na koło przekładni po złożeniu kołowrotka ten  nie dostawał się na oś posuwu szpuli co powoduje szybkie "zamulenie" kołowrotka. Nawet bardzo mała ilość na kole zostanie wyciśnięta i powstały babol wkręci się w naoliwioną oś. 

Szczególnie denerwujące jest to w małych kręciołach o lekkim rotorze (stradic2500'16). 

Nie można przez to uzyskać super lekkiej pracy... Jakieś rady ? 

Edytowane przez Sudoku

Przekładnie smaruje smarem Shimano StarDrag a ośke rzadką oliwką. Koło jest naprawdę tylko liźnięte smarem a mimo to zawsze coś się wkręci w ośke. A potem łowienie takim kręciołem w niskich temp bliskich zeru nie jest komfortowe bo czuć opór. 

W kołowrotkach do lekkich zastosowań może warto smarować jakimś rzadkim smarem przekładnie ? 

Moim zdaniem warto. Jak ktoś używa sprzęt z najwyższej półki, to osprzęt do niego też powinien być wysokiej jakości.

To jak byś jeździł autem na 100 tyś. i byś się zastanawiał, czy kupić do niego opony Michelin, czy założyć Dębice z marketu.

Ale to tylko moje zdanie.

I tak i nie. To są łożyska z najwyższej półki tylko nie w wersji nierdzewnej. Spotkałem juz się parę razy z opinią ze nie ma na nie potrzeby w dobrze uszczelnionych kołowrotkach. Oczywiście do rolki jak najbardziej wersje nierdzewne.

Wracając do wyboru smaru do łożysk. Mam niebieskiego Penna i czerwonego Quantum Hot Sauce. Który będzie bardziej pasował? Dać czysty smar czy lekko go rozróżnić z oliwką?

• 2 tygodnie później...

czyli wikipedia nie kłamie:

• A - 1976 lub 2002
  • B - 1977 lub 2003
  • C - 1978 lub 2004
  • D - 1979 lub 2005
  • E - 1980 lub 2006
  • F - 1981 lub 2007
  • G - 1982 lub 2008
  • H - 1983 lub 2009
  • I - 1984 lub 2010
  • J - 1985 lub 2011
  • K - 1986 lub 2012
  • L - 1987 lub 2013
  • M - 1988 lub 2014
  • N - 1989 lub 2015
  • O - 1990 lub 2016
  • P - 1991
  • Q - 1992
  • R - 1993
  • S - 1994
  • T - 1995
  • U - 1996
  • V - 1997
  • W - 1998
  • X - 1999
  • Y - 2000
  • Z - 2001

• A - styczeń
  • B - luty
  • C - marzec
  • D - kwiecień
  • E - maj
  • F - czerwiec
  • G - lipiec
  • H - sierpień
  • I - wrzesień
  • J - październik
  • K - listopad
  • L - grudzień
Edytowane przez jaxonwawa
  • Like 4

Kurka. Nie wiedziałem. Mądrych to i dobrze posłuchać.

...A swoją drogą poczyniłem pewną socjologiczną obserwację... ;) - Wątek ten jest chyba rekordowo krótki, bardzo treściwy i wyczerpujący a przede wszystkim - jakże pożyteczny!!!

Dla mnie to również bardzo ciekawa informacja! Dzięki Koledzy! :)