Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

A myślałem, ze chodziło o Stellę Millenium ;) ...TP 2000 jednak lepszy ? :)

Jak by pan uważnie czytał,to wiedziałby że Stellę Millenium raczej trudno poddać tuningowi.  Czy Twin Power 4000 F ' 2000 lepszy? . W wersji wyjściowej JDM i na EU na pewno nie.Jednak mając nowy taki kołowrotek dokonałem tuningu na samym starcie wzbogacając go o 7 łożysk. Teraz jest 12.

Szpula - szt.2

Podparcie wałka zębatego (pinion)  - szt.2 - fabrycznie

Podparcie koła zębatego - szt.2 - fabrycznie

Worm Shaft - szt.2

Wodzik - szt.1

Zmieniony drewniany chwyt korbki na T-knob- szt 2 

Rolka -szt.1  (4x8x3) - fabrycznie. Tu mała ciekawostka,łożysko to nadal jest fabryczne (oryginalne) i lata w rolce 18 lat,czyli od od samego początku. Ukłon w stronę jakości tamtych lat. 

Całość zadziwiająco znakomicie się spisuje po dzień dzisiejszy bez oznak zużycia.Luziki bardzo,bardzo minimalne,praca jedwabista.

Dodam też,że takie rzeczy najlepiej jest przeprowadzać w nowym kołowrotku,ale nie we wszystkich i nie w każdym modelu W używanych kilkuletnich nieraz nie ma to sensu.

Edytowane przez Józef Lesniak

Panie Józefie...ja nie wiedziałem czy Stellę Millenium można poddać tunningowi czy nie.

Nigdy szczególnie mnie te kołowrotki nie interesowały...po prostu zdziwiło mnie trochę, że TP okazał się lepszy.

Może spróbuję stunningować jednego ze swoich TP '11 2500S...ale to zostawię sobie na zimowe popołudnia ;)

Gość EdekZfabrykiKredek

Luźne i co z tego, twinki i stelki standardowo miały piniony podparte na tulejce gdzie był luz i co kręcą nadal ?

Z ciekawości zapytam po czym poznałeś że łożysko jest luźne.

Edytowane przez FlyFisherman
  • Like 2

Może źle się wyraziłem - łożysko obraca się w gnieździe :/

Twinek szumi, czuć jakby jakieś lekkie tarcie.

Przekładnia pracuje równo...w żadnym momencie obrotu nie czuć jakichś oporów, luz zostawiony

Oś szpuli sprawdzona - w porządku.

Posuw ustawiony najlepiej jak mogłem - nie stuka w skrajnych położeniach, nie stuka przy zawracaniu...ustawiłem tak żeby kołowrotek pracował lekko.

Dodam, że zmieniłem pinion i nasmarowałem lekko rozrzedzonym iOS'em - nie chciałem żeby chodził lekko jak "wydmuszka bez bebechów"...miał być do sandała na lekko :)

Innych dziwnych zjawisk nie znalazłem także raczej chodzi o to łożysko...swoją drogą pinion chyba ma za duży luz :/

http://dunphysports.com/forms/warranty/schematic/ST2500HGFK.pdf tyle, że 17193 opisane jest jako line roller a nie line roller (with bearing) jak np 18161 w TP XD :) Więc raczej nie będzie w rolce łożyska 

Raczej będzie. Z ang.line roller - po polsku rolka linki,żyłki. Część 17193 to rolka zintegrowana razem z łożyskiem na stałe. Paskudztwo,praktycznie nie do wymiany.

Takie same badziewia występują w TP'15 i Vanquish 16

Gość EdekZfabrykiKredek

Podłącze się do pytania. Czy w Stradicu 2500 FB Ci4 też ta rolka (paskudztwo ;) ) jest zintegrowana z łożyskiem ?

Chodzi Tobie o model FB CI4+ obecną generacje ?

Panie Józefie czy jakiś czas temu nie pisał Pan na forum że posiada specjalne magiczne narzędzie do wybijania tych łożysk, co z nim nie działa, pękają te białe wkładki które trzymają łożysko w rolce ?

Edytowane przez FlyFisherman

Chodzi Tobie o model FB CI4+ obecną generacje ?

Panie Józefie czy jakiś czas temu nie pisał Pan na forum że posiada specjalne magiczne narzędzie do wybijania tych łożysk, co z nim nie działa, pękają te białe wkładki które trzymają łożysko w rolce ?

Tak pisałem,ale ma to zastosowanie do Stelli '14 i tam się udaje wyprasować łożysko i wymienić po uprzednim zdjęciu uszczelek. Nie ma problemu. natomiast w tych wspomnianych powyżej (TP'15,Stradic FK ) rzeczywiście pękają tulejki stabilizujące łożysko w rolce i w zasadzie jedyną opcją jest zakup nowej rolki.