Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Czy na metalu widoczne są jakieś przetarcia? 

Jeśli nic od nowości nie stukało, a zaczęło dopiero po rozkręceniu to jest wysokie prawdopodobieństwo, że problem powstał dopiero po ponownym złożeniu. 

Od siebie mogę jeszcze dodać, że konstrukcja posuwu szpuli typu locomotive jest co prawda prostsza, ale w nowoczesnych kołowrotkach tolerancje również są dość małe, dlatego dwa razy bym się zastanowił zanim brałbym się za szlifowanie. Choćz drugiej strony te części to "tanie" odlewy i niedokładności na pewno się zdarzają, na co koledzy z forum zwracali już uwagę m.in. w ciekawych postach o wodziku w Twin powerze 15'. 

Rozebrałem i złożyłem ze schematem i dalej stuka ,bez szpuli cisza więc chyba problem w posuwie szpuli tylko zastanawiam się czy można coś z tym zrobić ,może jakąś tulejkę na ten trzpień. A nie stukał wcześniej chyba tylko dlatego że był zapakowany gęstym smarem łącznie z ośką.

Jeśli dobrze pamiętam to zębatka oscylacyjna ma tłumik, może źle ją złożyłeś, nic tam nie szlifuj.

W tym modelu nie ma tzw."tłumnika" na podobieństwo konstrukcjom Daiwy.,Nie ma. Ale rada dobra,nic nie szlifuj.

Rozebrałem i złożyłem ze schematem i dalej stuka ,bez szpuli cisza więc chyba problem w posuwie szpuli tylko zastanawiam się czy można coś z tym zrobić ,może jakąś tulejkę na ten trzpień. A nie stukał wcześniej chyba tylko dlatego że był zapakowany gęstym smarem łącznie z ośką.

Lepiej tak zostawić jak jest,nie za wiele się tam da zrobić i nie ma co kombinować. Ten Baitruuner (nie oszukujmy się) to nisko budżetowy  kołowrotek i cudów i wysokiej kultury pracy nie spodziewajmy się.

I pewna rada - iść na ryby i nie wsłuchiwać się w pewne odgłosy tylko łowić. To co u pana w kołowrotku występuje to nic groźnego,a gwarantuję że będzie kręcił "100" lat i nic złego się nie stanie.Wędkarstwo to przyjemność i brak stresów. Tak niektórzy mówią  ;) .

Gość EdekZfabrykiKredek

Panie Józefie nie chodziło mi o taki jak w Daiwie tylko w tym jest mała sprężynka na połącznie mimośrodu i drugiej częsci żębatki coś na wzór mikro koła dwumasowego tylko jest jedna sprężynka.

Co prawda ta sprężynka głownie działa przy zbijaniu wolnego biegu ale zawsze to jakaś mikro amortyzacja.

14BTRX4FA-RKV_v1_m56577569830902576.pdf

Edytowane przez FlyFisherman

Panie Józefie nie chodziło mi o taki jak w Daiwie tylko w tym jest mała sprężynka na połącznie mimośrodu i drugiej częsci żębatki coś na wzór mikro koła dwumasowego tylko jest jedna sprężynka.

Tak zgadza się i o tym zapomniałem dodać. Jest to mikro sprężynka o średnicy zewnętrznej ok.1 mm,(RD 13548) która jest umieszczona wewnątrz koła mimośrodowego. Ale spełnia ona zadanie prawidłowego zbijania wolnego biegu i powrót do pozycji wyjściowej. Nie pełni roli "tłumnika". Brak tej sprężynki może powodować stuki po zamknięciu wolnego biegu i jak również w całym zakresie normalnej pracy.

Jak @Marek25 zgubił ta sprężynkę to niech się przejdzie do zegarmistrza. Takie sprężynki pasują idealnie od bolców paska do zegarka.

Edytowane przez Józef Lesniak

Pomimo dobrych rad nie mogłem się powstrzymać i zrobiłem po swojemu .Zrobiłem na trzpieniu rowek na oring ,nie naruszając pozostałej części trzpienia ,więc gdy  oring się uszkodzi zacznie znowu stukać . Po godzinie kręcenia jak na razie super zero stukania .Pomysł głupi nie głupi ale może komuś się przyda.

post-66846-0-21943000-1507571702_thumb.jpg

• Like 4

Trójkątny pilniczek i kantem piłowanko. Oringi można kupić w sklepie z łożyskami. Taki badziewny 0.50 zł kosztuje. Dobry 4.50 płaciłem. Oringi takie jak TP '15 ma na pinionie też bez problemu można kupić.

Edytowane przez przemo_w

Teoretycznie w każdym młynku da się to zrobić ale praktyczne już nie.

Np w nowych Shimano będzie ciężko bo ta prowadnica jest cholernie wąska i niemal idealnie spasowana z tym cyckiem na kółku....

Trzeba tam dość mocno naciąć żeby schować oring i to bardzo osłabi ten cycek :-)