Bander Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Jaki jest koszt takiej operacji? Podepnę się do tematu... proszę o info. Thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Podepnę się do tematu... proszę o info. ThxJa również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek25 Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 WitamMam problem z baitrunner x aeo .Stuka czpień w mimośrodzie gdy kolowrotek jest szpulą do góry jeżeli szpula jest do dołu to jest cicho .Nie wiem czy używam właściwych określeń ponieważ nie jestem fachowcem . Morze jest na to jakiś patent ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Morze nie jest na to patentem Jeśli masz na myśli wrzucenie go do morza A tak na serio, to zaczęło samoistnie stukać czy po rozkręceniu i ponownym złożeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek25 Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Nie dodałem że jest nowy i kręcił ciężko więc go rozkręciłem, a w środku było strasznie dużo gęstego smaru więc go wyczyściłem i posmarowałem dg 6 a wałek oliwką abu silikote i zaczął leciutko kręcić ale stuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Stuka w najwyższym położeniu szpuli? Nie zgubiłeś jakiejś podkładki pod wormem? Dalbym trochę gęstszego smaru na worma, a nie oliwki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek25 Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Stuka w najniższym ale tylko szpulą do góry ,jak sciągnę szpulę nie stuka wcale,nic nie zgubiłem sprawdzałem na schemacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek25 Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Na zdjęciu zaznaczyłem miejsce w które uderza trzpien i stuka zamiast łagodnie po nim zejść, teraz pytanie czy mogę ten rant zeszlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Czy na metalu widoczne są jakieś przetarcia? Jeśli nic od nowości nie stukało, a zaczęło dopiero po rozkręceniu to jest wysokie prawdopodobieństwo, że problem powstał dopiero po ponownym złożeniu. Od siebie mogę jeszcze dodać, że konstrukcja posuwu szpuli typu locomotive jest co prawda prostsza, ale w nowoczesnych kołowrotkach tolerancje również są dość małe, dlatego dwa razy bym się zastanowił zanim brałbym się za szlifowanie. Choćz drugiej strony te części to "tanie" odlewy i niedokładności na pewno się zdarzają, na co koledzy z forum zwracali już uwagę m.in. w ciekawych postach o wodziku w Twin powerze 15'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Jeśli dobrze pamiętam to zębatka oscylacyjna ma tłumik, może źle ją złożyłeś, nic tam nie szlifuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek25 Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Rozebrałem i złożyłem ze schematem i dalej stuka ,bez szpuli cisza więc chyba problem w posuwie szpuli tylko zastanawiam się czy można coś z tym zrobić ,może jakąś tulejkę na ten trzpień. A nie stukał wcześniej chyba tylko dlatego że był zapakowany gęstym smarem łącznie z ośką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Jeśli dobrze pamiętam to zębatka oscylacyjna ma tłumik, może źle ją złożyłeś, nic tam nie szlifuj. W tym modelu nie ma tzw."tłumnika" na podobieństwo konstrukcjom Daiwy.,Nie ma. Ale rada dobra,nic nie szlifuj. Rozebrałem i złożyłem ze schematem i dalej stuka ,bez szpuli cisza więc chyba problem w posuwie szpuli tylko zastanawiam się czy można coś z tym zrobić ,może jakąś tulejkę na ten trzpień. A nie stukał wcześniej chyba tylko dlatego że był zapakowany gęstym smarem łącznie z ośką.Lepiej tak zostawić jak jest,nie za wiele się tam da zrobić i nie ma co kombinować. Ten Baitruuner (nie oszukujmy się) to nisko budżetowy kołowrotek i cudów i wysokiej kultury pracy nie spodziewajmy się.I pewna rada - iść na ryby i nie wsłuchiwać się w pewne odgłosy tylko łowić. To co u pana w kołowrotku występuje to nic groźnego,a gwarantuję że będzie kręcił "100" lat i nic złego się nie stanie.Wędkarstwo to przyjemność i brak stresów. Tak niektórzy mówią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 (edytowane) Panie Józefie nie chodziło mi o taki jak w Daiwie tylko w tym jest mała sprężynka na połącznie mimośrodu i drugiej częsci żębatki coś na wzór mikro koła dwumasowego tylko jest jedna sprężynka. Co prawda ta sprężynka głownie działa przy zbijaniu wolnego biegu ale zawsze to jakaś mikro amortyzacja.14BTRX4FA-RKV_v1_m56577569830902576.pdf Edytowane 8 Października 2017 przez FlyFisherman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 (edytowane) Panie Józefie nie chodziło mi o taki jak w Daiwie tylko w tym jest mała sprężynka na połącznie mimośrodu i drugiej częsci żębatki coś na wzór mikro koła dwumasowego tylko jest jedna sprężynka.Tak zgadza się i o tym zapomniałem dodać. Jest to mikro sprężynka o średnicy zewnętrznej ok.1 mm,(RD 13548) która jest umieszczona wewnątrz koła mimośrodowego. Ale spełnia ona zadanie prawidłowego zbijania wolnego biegu i powrót do pozycji wyjściowej. Nie pełni roli "tłumnika". Brak tej sprężynki może powodować stuki po zamknięciu wolnego biegu i jak również w całym zakresie normalnej pracy.Jak @Marek25 zgubił ta sprężynkę to niech się przejdzie do zegarmistrza. Takie sprężynki pasują idealnie od bolców paska do zegarka. Edytowane 8 Października 2017 przez Józef Lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek25 Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Sprawa ze stukami wyjaśniona dzięki Panu Józefowi i Panu z serwisu shimano .Zastosuję się do porad i po wszystkim opiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek25 Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Pomimo dobrych rad nie mogłem się powstrzymać i zrobiłem po swojemu .Zrobiłem na trzpieniu rowek na oring ,nie naruszając pozostałej części trzpienia ,więc gdy oring się uszkodzi zacznie znowu stukać . Po godzinie kręcenia jak na razie super zero stukania .Pomysł głupi nie głupi ale może komuś się przyda. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Teraz masz Shimano -Daiwe :-))) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Czym zrobiłeś to podcięcie i skąd wziąłeś taki mały oring ? Tak z ciekawości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 (edytowane) Trójkątny pilniczek i kantem piłowanko. Oringi można kupić w sklepie z łożyskami. Taki badziewny 0.50 zł kosztuje. Dobry 4.50 płaciłem. Oringi takie jak TP '15 ma na pinionie też bez problemu można kupić. Edytowane 9 Października 2017 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek25 Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Nacinałem malutkim brzeszczotem na podkładce ,a oring pożyczyłem od daiwy. Zastanawiałem się gdzie kupię teraz oring ale skoro są dostępne to po problemie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Teoretycznie w każdym młynku da się to zrobić ale praktyczne już nie.Np w nowych Shimano będzie ciężko bo ta prowadnica jest cholernie wąska i niemal idealnie spasowana z tym cyckiem na kółku....Trzeba tam dość mocno naciąć żeby schować oring i to bardzo osłabi ten cycek :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 czy próbował ktoś zamontować rolkę kabłąka od 14 Stella w 16 Vanquish ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 (edytowane) czy próbował ktoś zamontować rolkę kabłąka od 14 Stella w 16 Vanquish ?To to samo. Będzie pasować przy tym samym rozmiarze kołowrotka.. Edytowane 13 Października 2017 przez vako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 To to samo. Będzie pasować przy tym samym rozmiarze kołowrotka..A gdzie można taką kupić ,i czy pasuje jeszcze z innych modeli , chciałbym się pozbyć tej ''super rolki'' w Vanquisu która jest fabrycznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 nie do końca to samo, zabudowa wg schematów też minimalnie inna (elementy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi