Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Po co smarować nowe łożysko?

Tak rozumując to wsadzali by w rolki otwarte łożyska żeby było łatwiej je myć i smarować :-))))

Jak łożysko zacznie szumieć to żadne smarowanie mu nie pomoże....a tylko wywoła złudny efekt na krótką chwile....

Terkoranie to tak jak Kamil napisał efekt krzywo wprasowanego łożyska a nie smarowania.

Polecam nie pompować w te zamknięte rolki oliwki to nie będą wam szumieć....

Edytowane przez przemo_w

Po co smarować nowe łożysko?

Tak rozumując to wsadzali by w rolki otwarte łożyska żeby było łatwiej je myć i smarować :-))))

Jak łożysko zacznie szumieć to żadne smarowanie mu nie pomoże....a tylko wywoła złudny efekt na krótką chwile....

Ale tam nie ma typowgo łożyska. Jest panewka na mikrokulkach.

9709660_con04_img_04.jpg

Schemat rolki stellki.

Edytowane przez vako

Smarowałem jak pisałem zapobiegawczo ,w moim przypadku wymienione dwie rolki przy małym nazwijmy to przebiegu i nie bardzo mam ochotę za chwile kupować rolkę jak znowu zacznie coś się z nią dziać. Do tej pory nigdy nie miałem problemu z rolkami smarowanie raz w sezonie i zawsze było w porządku do spotkania z vanquishem i stąd pomysł żeby nasmarować.

@vako

Widać że dalej teoretyzujesz i nigdy nie widziałeś tego elementu.

Ps. To nie jest schemat rolki a rysunek który ma za zadanie pokazać super hiper uszczelnienie......

Nie rozśmieszaj mnie.

Edytowane przez vako

Ja nic nie musze nikomu udowadniać.

Skoro potrafisz czytać schematy to zerknij ile łożysk zobaczysz np w TP 15 na schemacie a ile podaje producent... :-)

Kilka stron wcześniej są fotki w tym temacie...

Ps. W TP 4000 '15 jest też taka dziwna podkładka której na żadnym schemacie nie znajdziesz...a w młynku jest :-))))

Edytowane przez przemo_w

• 3 tygodnie później...

Do Włodka Sokołowskiego wysłałem kręcioł (stukał w najniższym i najwyższym położeniu szpuli, dodatkowo podczas niższych temperatur łożysko oporowe nie trzymało). Zdjęcia mi wysłał na maila: wszystko poczyszczone,każda najmniejsza część osobno, dołożył japońskie łożyska w miejsce tulejki.  - no pięknie, mówię. 

serwis 62,50zł.
Łożyska BB szt.2x56=112zł.
Podkładki szt.2x5=10zł.
Razem: 62,50+112+10=184,50zł. +16zł. kurier =200,50zł.

Stukanie nie ustąpiło, no może minimalnie , a łożysko jak nie trzymało tak nie trzyma do dziś hehe. ...Kołowrotek wart ok 600zł  (nowy!) :P

A niby taki profesjonalny serwis ze śrubokrętem dynamometrycznym ma być :) .Kołowrotki nie jeżdżą po drodze więc raczej zbędny gadzet, ale do serwisu motocykla to klucz dynamometryczny kupiłem, bo życie ma się tylko jedno :D .

• Like 2

Do Włodka Sokołowskiego wysłałem kręcioł (stukał w najniższym i najwyższym położeniu szpuli, dodatkowo podczas niższych temperatur łożysko oporowe nie trzymało). Zdjęcia mi wysłał na maila: wszystko poczyszczone,każda najmniejsza część osobno, dołożył japońskie łożyska w miejsce tulejki.  - no pięknie, mówię. 

serwis 62,50zł.

Łożyska BB szt.2x56=112zł.

Podkładki szt.2x5=10zł.

Razem: 62,50+112+10=184,50zł. +16zł. kurier =200,50zł.

Stukanie nie ustąpiło, no może minimalnie , a łożysko jak nie trzymało tak nie trzyma do dziś hehe. ...Kołowrotek wart ok 600zł  (nowy!) :P

Dołóż wysyłkę do serwisu...

Dostałem nr tel. do w/wymienionego,ale jakoś nie zadzwoniłem i nie żałuję.:-))

• 2 tygodnie później...

Który że smarów najlepiej zaaplikować do półotwartego łożyska rotora, czy łożysk koła głównego przekładni: Star drag grease, DG06 czy permaluba? Oliwki nie należy lać do stałoszpulowców jak już zdążyłem się doszukać.

Edytowane przez rey

Poszedłeś moim tropem :rolleyes:.

Pierwotnie i ja miałem taki plan ale obawiałem się, że może to wpłynąć negatywnie na wyważenie rotora. Jeśli u Ciebie działa poprawnie, to być może i ja powrócę do tego pomysłu. Mi od 3 miesięcy sprawdza się rolka TP11 w S14.

Pozdrawiam M.