Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

W nowych fabrycznych (dotyczy raczej średniej półki) tak bywa i to często,a dowie się Pan dlaczego tak jest jak jeszcze uważnie porozkręca kilka,kilkadziesiąt maszynek.

Ps.

Te 3 mm luzu to lekka przesada.

Gdybym wiedział to bym zwrócił uwagę przy rozkrecaniu na to jak jest złożony. Założyłem że żałowali podkladek.

• 2 tygodnie później...

Witam. Jako ze pan.Józef Leśniak oglosil koniec działalności "bynajmniej" tak jest napisane chciałbym zapytać gdzie mozna by oddac na serwis po sezonie Biomastera 3000 xt oraz TP 2000 xt... na razie lataja jak nalezy ale po sezonie chcialbym oddac na serwis.

Pozdrawiam

Witam, mam problem z shimano aerlex 10000 spod, mianowicie coś w nim jakby przeskakiwało, bez szpuli jest wszystko Ok, a jak założę szpulę to coś jakby czuć było przekładnie ale nie do końca. Kołowrotek jest kolegi, który naczytał się na internatach o wymianie tulei na łożyska, nie dał podkładek dystansujących i przez chwile kołowrotek przechował z dużym luzem. Kołowrotek ma jeden rok i nie był jakoś strasznie eksploatowany i sam nie wiem co z tym zrobić, poleciłem mu żeby wysłał do shimano ale mówi ze nie ma gwarancji... Dodam, że po rozkręceniu nie zaobserwowałem dużych luzów na wormie.

Edytowane przez 19john92

Najlepiej niczym. Te nowe rolki są tak skonstruowane (zintegrowane z łożyskiem) że powinien wystarczyć smar w łożysku zamkniętym, które zostało obustronnie uszczelnione w rolce. Po bokach rolki są tulejki dystansujące. Jak ktoś musi dla świętego spokoju to dać po bokach w te tulejki lekkiego smaru typu dg-06. Samej rolki lepiej nie rozbierać bez potrzeby.

Najlepiej niczym. Te nowe rolki są tak skonstruowane (zintegrowane z łożyskiem) że powinien wystarczyć smar w łożysku zamkniętym, które zostało obustronnie uszczelnione w rolce. Po bokach rolki są tulejki dystansujące. Jak ktoś musi dla świętego spokoju to dać po bokach w te tulejki lekkiego smaru typu dg-06. Samej rolki lepiej nie rozbierać bez potrzeby.

Ale bzdury opowiadacie z tymi rolkami i integracją czy modułami.Rolka jest w 100% rozbieralna wraz z łożyskiem.Wiem bo mam gwiazdę 14 i nie ma problemu z rozłożeniem tego.Wystarczy szpileczka delikatnie podważasz niebieskie zasłonki(uszczelniacze) i masz łożysko które normalnie możesz otworzyć i nasmarować.Ktoś kiedyś gdzieś pisał że 14 nie ma łożyska w rolce tylko jakiś moduł... głupota jakich mało.Tam jest normalne łożysko.Co prawda z rolki go nie wyciągniesz ale nasmarować można.

Edytowane przez woblery L.E.

Ale bzdury opowiadacie z tymi rolkami i integracją czy modułami.Rolka jest w 100% rozbieralna wraz z łożyskiem.Wiem bo mam gwiazdę 14 i nie ma problemu z rozłożeniem tego.Wystarczy szpileczka delikatnie podważasz niebieskie zasłonki(uszczelniacze) i masz łożysko które normalnie możesz otworzyć i nasmarować.Ktoś kiedyś gdzieś pisał że 14 nie ma łożyska w rolce tylko jakiś moduł... głupota jakich mało.Tam jest normalne łożysko.Co prawda z rolki go nie wyciągniesz ale nasmarować można.

Wyjmij te osłonki z Twin Powera tą igiełką.....

Nie wyciągniesz łożyska z rolki Stelli? Teraz to ty głupoty piszesz....mała prasa i masz nowe łożysko....w rolce.

@smokwelski ma racje.

• Like 1

Offtop: gram na gitarze. przypomniały mi się dawne czasy, gdy polecano zużyte struny gotować w wodzie z dodatkiem płynu do naczyń i zakładać znowu, zamiast wymieniać...

W normalnej rolce tez zamiast wymieniać łożysko można w nim zdjąć blaszki czy uszczelnienie, dołożyć smaru, z powrotem założyć osłony i modlić się, żeby przez jakiś czas nie szumiało. Zużyte łożyska się po prostu wymienia. Amen.

Rozumiem ewentualnie tych, którzy regenerują oporówki, moczą w benzynkach, rozbierają i próbują podginać blaszki i sprężynki, jeżeli np. chodzi o niedostępne już części do czarnuchów shimano.

Napisałem wyraźnie: "Samej rolki lepiej nie rozbierać bez potrzeby". Chodziło o to, że w założeniu rolka jest przewidziana do wymiany w całości w przypadku zużycia się łożyska i tego w zasadzie należy się trzymać. Jest jednym elementem handlowym. To że da się rozebrać, co jerkbaitowi konstruktorzy sprawdzili niezwłocznie po tym jak młynki z nimi weszły na rynek i jest to fakt ogólnie znany, nie oznacza dla mnie, że tak powinno się robić.

Edytowane przez smokwelski
  • Like 1

Napisałem wyraźnie: "Samej rolki lepiej nie rozbierać bez potrzeby". Chodziło o to, że w założeniu rolka jest przewidziana do wymiany w całości w przypadku zużycia się łożyska i tego w zasadzie należy się trzymać. Jest jednym elementem handlowym. To że da się rozebrać, co jerkbaitowi konstruktorzy sprawdzili niezwłocznie po tym jak młynki z nimi weszły na rynek i jest to fakt ogólnie znany, nie oznacza dla mnie, że tak powinno się robić.

Ja się tego nie trzymam Panie @ smokwelski. Co mnie obchodzi jakiś element handlowy. Jednak jest do naprawy. Bez problemu w Stelli '14 wymieniam w rolce łożysko,które jest dużo tańsze jak zakup nowej rolki zintegrowanej wraz z łożyskiem. Pomijam już fakt,że w tej nowej rolce jest łożysko zupełnie suche lub ledwo liźnięte smarem.

I tak powinno być w serwisie,że da się coś zrobić bez potrzeby wydawania zbyt dużych pieniędzy. Ale to trzeba chcieć i umieć zrobić. Fakt,teraz jest epoka wymieniaczy części,bez kunsztu technicznego i w zasadzie średnio wyedukowany serwisant to zrobi.

Miałem kiedyś w serwisie kołowrotek przysłany z USA. Był to stary uszkodzony model Shimano produkowany na stany. Właściciel pojechał z nim do serwisu Shimano gdzie stwierdzono,że go nie naprawią,bo już nie ma do niego części. Odesłali go z kwitkiem. Przysłał do mnie. Naprawiłem.

Uszkodzenie było prozaiczne,tylko tym leniuchom i wymieniaczom części nie chciało się robić. Bo oni są już tak uformowani i jednokierunkowi.

Może takie czasy,ale dla mnie to żadni fachowcy.