Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

A ja się cieszę, że kupiłem to kilka smarowideł i sam rozkręcam swoje kołowrotki. Przy okazji korzystają znajomi w firmie, ale robię to tylko dla zabawy ;-)

Zadałem już pytanie, ale nie otrzymałem odpowiedzi, czym smarujecie otwarte/półotwarte łożyska w swoich Shimano? Star drag grease będzie za gęsty, a odrobina permaluba po umyciu w benzynie ekstrakcyjnej nie zabije pracy kołowrotka? W TP4000 '08 napchałem permaluba prosto z pudła i przy temperaturach bliskich zera kręci z dużym oporem. Oś szpuli zakropiona tylko oliwką bantam.

Pytam o łożyska w starszych modelach kołowrotków, bo te nowe w większości już są zamknięte.

Edytowane przez rey
  • Like 1

A ja się cieszę, że kupiłem to kilka smarowidła i sam rozkręcam swoje kołowrotki. Przy okazji korzystają znajomi w firmie, ale robię to tylko dla zabawy ;-)

Zadałem już pytanie, ale nie otrzymałem odpowiedzi, czym smarujecie otwarte/półotwarte łożyska w swoich Shimano? Star drag grease będzie za gęsty, a odrobina permaluba po umyciu w benzynie ekstrakcyjnej nie zabije pracy kołowrotka?

Pytam o łożyska w starszych modelach kołowrotków, bo te nowe w większości już są zamknięte.

Mobilith czerwony , dg6, dg13 , w zasadzie każdy średniej gęstości się nada. Star drag zdecydowanie za gesty i za lepki.

• Like 1

Gość EdekZfabrykiKredek

smar do lozysk kolowrotka spiningowego? -_- ,raczej sredniej gestosci (lepki) olej,kazdy dobry serwisant ci to powie,np 0w30synt.,marke mozesz sobie wybrac

pozdrawiam wszystkich kreciologow!!!

No dobre dobre.

• Like 1

Czym Ty kręcisz że aż musisz olej do łożysk lać?

Aha i który z "dobrych serwisantów" poleca olej?

Kilku znam i mają inne zdanie....

a co w tym dziwnego,olej w lozysku?mag sealed daiwy np.

na temat serwisantow nie bede sie wypowiadal,na tym forum wielu ich bylo i jest,kazdy ma swoje zdanie

No tak tylko tu było pytanie o normalne łożyska.

A jeśli już piszesz o magach to te łożyska są tak uszczelnione że nic z nich nie powinno wylecieć i wlecieć a ze zwyklego? Rzeczywistość jest toszkę inna niż podaje katalog :-)

Ps. Rozwal to łożysko z Daiwy i dopiero pisz co w nim jest. Ja tam oleju nie widziałem.

Edytowane przez przemo_w

wszystko juz bylo opisane we wczesniejszych postach,trzeba sie dogrzebac i znajdziesz,niestety niektore dobre wypowiedzi sa gdzies na poczatku pogrzebane postami o dupie marynie

Nastepny magik. Przecież możesz i oleju kujawskiego nalać, do rolki też. Twoja sprawa.

Łożysko gdy grzechocze to się je wymienia i tyle.

Ps. Zaczynam rozumieć dlaczego Ci ,którzy wnosili najwiecej dobrych porad, potwierdzonych doświadczeniem , przestali pisać. Bo ile można z tym walczyć.....

Edytowane przez przemo_w
  • Like 2

Nastepny magik. Przecież możesz i oleju kujawskiego nalać, do rolki też. Twoja sprawa.

Łożysko gdy grzechocze to się je wymienia i tyle.

Ps. Zaczynam rozumieć dlaczego Ci ,którzy wnosili najwiecej dobrych porad, potwierdzonych doświadczeniem , przestali pisać. Bo ile można z tym walczyć.....

Przemek a może teraz się smaruje,"olejuje" itd.Może idą nowe czasy i nowe podejście do tej tematyki.

P.s.

Mój ojciec też zawsze wymieniał a ja z nich robiłem kulki do procy.Nawet ostatnio mi mechanik wymieniał w aucie bo szumiano i ni ch..nie chciał smarować????????

• Like 2

Jeśli ma się za sobą ileś tam godzin spędzonych przy serwisie i potrafi się wyciągać wnioski z tego co robi,  to oczywistym staje się ,że łożysk w kołowrotkach spinningowych się nie oliwi. A już zakraplanie oliwki do prawidłowo działającego łożyska krytego  to największe nieporozumienie.Po co? Żeby wypłukać właściwy środek smarny. Serwisowałem ostatnio kolejnego TP XTR'a, w którym łożysko w rolce kołowrotka działa po dziś dzień,a ma już przeszło 15 lat kręcenia za sobą. Nigdy w nim nie było kropli oliwki ani na reszcie elementów rolki i pracą zawstydziło by wiele nowych łozysk ARB czy CRBB Daiwy które często nie wytrzymują sezonu. I tylko gamoń nie wyciągnął by z tego nauki ;) Ja do gamoni nie należę ;) ;) 

Edytowane przez maicke82
  • Like 5

W pełni się z tym zgadzam ,kiedy zacząłem serwisować swoje kołowrotki, zasugerowałem się radami ,jak mi się początkowo wydawało ,osób które wiedzą co mówią ,i bardzo źle się to skończyło .Także odnośnie oliwienia łożysk ,które po takim zabiegu wylądowały w śmietniku .Wydaje mi się że niekiedy niektórzy dobre rady powinni zatrzymać dla siebie.W najgorszej sytuacji są ci którzy zaczynają serwisować swoje kołowrotki ,szukają informacji które mają im to ułatwić, trafiają na takie "dobre rady" i jest lipa.

• Like 1

W pełni się z tym zgadzam ,kiedy zacząłem serwisować swoje kołowrotki, zasugerowałem się radami ,jak mi się początkowo wydawało ,osób które wiedzą co mówią ,i bardzo źle się to skończyło .Także odnośnie oliwienia łożysk ,które po takim zabiegu wylądowały w śmietniku .Wydaje mi się że niekiedy niektórzy dobre rady powinni zatrzymać dla siebie.W najgorszej sytuacji są ci którzy zaczynają serwisować swoje kołowrotki ,szukają informacji które mają im to ułatwić, trafiają na takie "dobre rady" i jest lipa.

Ja uczyłem się poprawnego serwisu na swoich maszynka i jeśli jeden z drugim tak robi to pół biedy. Ale takich co się tego uczyli,bądź dalej uczą na cudzym sprzęcie jest sporo ... "a nóż może wyjdzie" . Dlatego takie podejście i jeszcze doradzanie innym jest karygodne. 

• Like 2

Gość EdekZfabrykiKredek

Znaczy się ABU łże (chcąc zarobić na serwisie) nakazując lać oliwkę na łożyska?

Pytam tylko niczego nie sugerując!

A na rysunku przedstawiony jest kołowrotek o stałej szpuli czy multiplikator, w nie oliwi się łożysk w kołowrotku o stałej szpuli.