Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Darku wszystko można, jest to kwestia precyzji wykonania elementów kołowrotka i jakość łożyska. Dlatego dziwne jest ze dzisiaj przy stosowaniu obrabiarek sterowanych komputerowo łożyska luźno sobie chodzę w gniazdach i na ośkach przekładni i mimo podparcia przekładni i piniona w dwóch punktach dalej są luzy a nie teoretyczne nie powinny.Co do zbliżaniu koła przekładni do piniona przy kasowaniu luzu podkładkami to masz rację ale ja właśnie tego luzu (osiowego) nie chciałem kasować a zostało to tak skasowane że kołowrotek ciężko kręcił i pogorszyła się kultura pracy, stąd moja krytyczna opinia.

Witam. Mam problem, chciałem przesmarować nowo nabytą stellę 14 i nie wiem jak ściągnąć tył korpusu tzw. dupkę. Jest jedna śrubka i nie wiem co trzyma. Chodzi o to aby dostać się o pozostałych śrub korpusu. Proszę o pomoc  :blink:

Darku wszystko można, jest to kwestia precyzji wykonania elementów kołowrotka i jakość łożyska. Dlatego dziwne jest ze dzisiaj przy stosowaniu obrabiarek sterowanych komputerowo łożyska luźno sobie chodzę w gniazdach i na ośkach przekładni i mimo podparcia przekładni i piniona w dwóch punktach dalej są luzy a nie teoretyczne nie powinny.Co do zbliżaniu koła przekładni do piniona przy kasowaniu luzu podkładkami to masz rację ale ja właśnie tego luzu (osiowego) nie chciałem kasować a zostało to tak skasowane że kołowrotek ciężko kręcił i pogorszyła się kultura pracy, stąd moja krytyczna opinia.

Po każdym rozłożeniu zmienia się spasowanie stąd różnice w pracy.

Loctite stabilizuje bieżnie.

Zdaje się,że wymogi stawiasz za wysokie,spróbuj wspomniany powyżej 'serwis kołowrotków' wtedy sam rozpoznasz gdzie jakość.

Edytowane przez klim

Mam takie pytanie do użytkowników starszych shimano z podwójną korba. Czym zaślepiacie otwory w knobach żeby nie dostawał się tam brud? Sa jakieś oryginalne zaślepki? Czy oryginalnie czarnuchy i podobne konstrukcje posiadaly jakieś zaślepki?

ja używam tego http://allegro.pl/zatyczki-do-uszu-piankowe-2szt-stopery-korki-i7260229094.html

• Like 1

Po roku używania Stradica CI4 + ,postanowiłem go rozebrać aby sprawdzić co się dzieje w środku ,kołowrotek służył do xul .Smar wewnątrz ok ,lecz zauważyłem o ile na vormie było go aż za dużo i nadmiar wypchnęło w miejsce z którego nie ma opcji aby miało to wpływ na smarowanie,o tyle na przekładni to już raczej odwrotnie .Nadmiar z vorma przełożyłem na przekładnię ,po złożeniu przestał szumieć i kręci bardzo przyjemnie tzn.czuć wyrazną różnicę .Następny w kolejce nowy TP SW ,ciekaw jestem co tam będzie .

• Like 1

Po roku używania Stradica CI4 + ,postanowiłem go rozebrać aby sprawdzić co się dzieje w środku ,kołowrotek służył do xul .Smar wewnątrz ok ,lecz zauważyłem o ile na vormie było go aż za dużo i nadmiar wypchnęło w miejsce z którego nie ma opcji aby miało to wpływ na smarowanie,o tyle na przekładni to już raczej odwrotnie .Nadmiar z vorma przełożyłem na przekładnię ,po złożeniu przestał szumieć i kręci bardzo przyjemnie tzn.czuć wyrazną różnicę .Następny w kolejce nowy TP SW ,ciekaw jestem co tam będzie .

Prawdopodobnie podobna sytuacja jak w stradicu :) .

• Like 1

7x14x5 na 6x10x3 ale odrazu mówię że ręki uciąć sobie nie dam bo rzadko się to wymienia a i rozmiarówka chyba się zmieniała i nie wiem czy na dole nie było szerokiego na 8 nie 10.

To dobra podpowiedz. Łożyska piniona w Twin Power 4000 FA  to 7x14x5 i 6x10x3. Innej opcji nie ma.

Co to za łożysko? Jakie ma zastosowanie?

Wymiary 4.4x10x3. Samo łożysko ma większa średnice wewnętrzna ale ma w środek wprasowana tuleje mosiężna. Obstawiam, ze ma zastosowanie w Stelli 4000 ’10, tylko w którym miejscu (na dół piniona?)?

Edytowane przez Żbiku

Co to za łożysko? Jakie ma zastosowanie?

Wymiary 4.4x10x3. Samo łożysko ma większa średnice wewnętrzna ale ma w środek wprasowana tuleje mosiężna. Obstawiam, ze ma zastosowanie w Stelli 4000 ’10, tylko w którym miejscu (na dół piniona?)?

attachicon.gif A9173731-0E11-4233-9842-2FFAB6B1644A.jpeg

Nakrętka rotora Edytowane przez Profil_Nieaktywny