Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Mam dziwny problem ze stradkiem 2500 FA, wczoraj na rybach w deszczu zauważyłem, że co kilka obrotów kołowrotek jakby się blokował w dolnym położeniu szpuli. Coś jakby lozysko oporowe delikatnie łapało w druga stronę, na wyłączonej blokadzie jakby trochę lepiej ale tez dało się to zauważyć. Nie wiem czy jakieś lozysko się rozsypało czy coś z oporowką nie tak. Ta gumowa uszczelka pod rotorem została usunięta. Nie wiem co się dzieje i jak to naprawić...

Znajomy podrzucił mi 4 takie sztuki i jeden z nich ma podobnie, z tym,że widać spod szpuli jakieś badziewie, pewnie resztki uszczelki. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam.

Wywalisz tą uszczelkę i będzie lala ,miałem tak w techniumie, z biegiem czasu uszczelka ulega destrukcji ,kruszy się nawet pęka ,obracając rotor haczy o nią co powoduje że momentami kolowrotak ciężko kręci.

• 5 tygodni później...

Znajomy podrzucił mi 4 takie sztuki i jeden z nich ma podobnie, z tym,że widać spod szpuli jakieś badziewie, pewnie resztki uszczelki. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam.

Wszystkim modelom trzeba było wywalić resztki uszczelki. Tylko jeden sie blokował reszta pracowała ok. Ciężko było to usunąć, na dodatek powłaziła we wszystkie nawet najmniejsze zakamarki.

Zauważyłem, że Stradic fa jest kompatybilny z Twin Power fa jeśli chodzi o szpule i korbe. Może komuś się przyda takie info.

Edytowane przez Andru77

• 3 tygodnie później...

Ostatnio smary shimano. Poprzednio używałem Ardenta i hot sosa quantuma. To też bardzo dobre smary. Smar Shimano ma natomiast ważną zaletę że można dosmarowywać nowe młynki bez usuwania firmowego smaru.

Stosuję dg-13 na przekładnię, dg-06 na worm i do zawiasów kabłąka, rolki i na oś. Do hamulca dg-01 jeśli ktos chce dosmarować. Oliwki zasadniczo nie mam potrzeby używać.

Do większych młynków wystarczy sam dg-13.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Cześć,

Mam problem. Nie mogę rozkręcić hamulca tylnego w kołowrotku Shimano Super 4000 GTM RC. Na forum są jakieś szczątkowe informacje ale wzajemnie się wykluczające (chyba, że nie udało mi się odnaleźć właściwego wątku). Z tego co czytałem trzeba przytrzymać mosiężny pierścień ale co dalej? Pokrętłem hamulca kręcić do oporu w prawo czy lewo? Do tulei jest jakiś specjalny klucz ułatwiający demontaż? Pomóżcie proszę :)

post-58763-0-84309500-1547376647_thumb.jpg

Nie jestem pewien czy nie przypadkiem ten złoty pierścień trzeba odkręcać ,a i uważaj bo pod pokrętłem od draga jest sprężynka z taką tulejeczką i przy zdjęci wystrzeli na bank 

Edytowane przez MARIUSZ 69
  • Like 1

Zgadza się, trzeba podczas odkręcania przytrzymać ten złoty pierścień. Są do tego specjalne klucze, ale wystarczy zwykły kabel elektryczny i mocno to ścisnąć, w ten sposób nic nie pocharatasz i nie porysujesz.

Edit

Nie pamiętam tylko w którą stronę odkręcałem pokrętło????

Edytowane przez fish28
  • Like 1