Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Powtarzam,mój kołowrotek odkąd go kupiłem szumiał. Tak że niepotrzebnie do niego nie zaglądałem. Nigdy nie pogorszyłem stanu swoich kołowrotków po takim serwisie.Ba, czasem nawet poprawiłem jego pracę. Według Pana, Panie Józefie nikt nie potrafi serwisować kołowrotków i najlepiej wysłać je do Pana?

Nie podważam Pana doświadczenia, ale niech Pan nie uważa że nikt tego oprócz Pana nie potrafi.

• Like 1

Ardent smar syntetyczny...zamienił się w żółte twardawe grudki, a na pinionie i przekładni były ślady reakcji termicznej... :/

Od tamtej pory uważam jakiej oliwki używam w zestawie z jakim smarem.

Dokładnie tak się czasem dzieje.

I nieraz trudno to zeskrobać z przekładni.

Czy dobrze zatem rozumiem, że smarując pierwszy raz nierozbierane od nowości Shimano, chcąc stosować Ardent, trzeba koniecznie do czysta umyć wszystkie części? Stosując smary shimano teoretycznie powinno wystarczyć wytarcie do czysta. Zgadza się?

Trafiają się egzemplarze co nie szumią a będzie taki co szumi albo lekko "cyka".

Mogą być łożyska albo suport na pinionie, może na jednej z prowadnic jakiś lekki luz i szukaj wiatru..

Jak kogoś wnerwia można bebechy podmienić, tylko to już są koszty.

Czasem pomaga smar gęściejszy na wałek, prowadnice i problem ustępuje, lub znacznie przycicha.

To kwestia prób, ale bardzo istotne jest, że jak najmniej grzebać w maszynach a zdecydowanie nie przesadzać z myciem.

Lepiej stary smar powycierać do sucha jak myć, często jak umyłem starego shimaniaka, wypłukało z "budy" wszystkie smarne stare złogi to kręcił jak stara sieczkarnia, dopiero po pewnym czasie wracał do normalności jak się "ułożył". Nie zawsze tak bywa ale miałem takie przypadki, ale były.

Jak robię serwis to z mycia korzystam po kąpieli maszyny w polskim morzu albo jak jest tragedia.Jak są normalne kolory smaru, to wycieranie do sucha, pędzeki, ręczniki papierowe, waciki.

O właśnie fajnie ,że sam napisałeś że nie myjesz kołowrotków...Właśnie to powiedział mi serwisant ,który uzdrowił mojego TP11.Wg. Twojej diagnozy (podobno po gruntownym umyciu i przesmarowaniu)napęd był do wymiany,wg serwisanta kołowrotek był brudny,wystarczyło porządne umycie młynka i oporówki,bo to w niej był problem.Kołowrotek bez wymiany napędu kręci jak nowy,więc może zmień nawyki.A przede wszystkim nie wciskaj kitu o gruntownym wyczyszczeniu wacikiem,bo nimi nawet uszu nie zaleca się czyścić.

O właśnie fajnie ,że sam napisałeś że nie myjesz kołowrotków...Właśnie to powiedział mi serwisant ,który uzdrowił mojego TP11.Wg. Twojej diagnozy (podobno po gruntownym umyciu i przesmarowaniu)napęd był do wymiany,wg serwisanta kołowrotek był brudny,wystarczyło porządne umycie młynka i oporówki,bo to w niej był problem.Kołowrotek bez wymiany napędu kręci jak nowy,więc może zmień nawyki.A przede wszystkim nie wciskaj kitu o gruntownym wyczyszczeniu wacikiem,bo nimi nawet uszu nie zaleca się czyścić.

Miło słyszeć, że znalazłeś uczciwego i nieomylnego  serwisanta.Nie mówię, że jestem nieomylny i babola nie odstrzelę.Jak źle zdiagnozowałem z góry przepraszam.

Czy ja mówiłem o gruntownym czyszczeniu wacikiem? Czytaj ze zrozumieniem co piszę, jak masz problem z pojęciem słowa pisanego poproś kolegę, niech Ci wytłumaczy. Bez urazy proszę.

Edytowane przez Jozi
  • Like 2

Wiesz, moją elektroniczną suwmiarka wacha się pomiędzy 0,03-0,05 ale po kilku pomiarach średnia wyszła mi taka

Najlepiej byłoby to zmierzyć mikrometrem, niestety nie posiadam.

Darku bez przesady, to nie statek kosmiczny, nie ma co kruszyć kopii o 0,01mm.

• Like 1

DG 13 - Troszkę gęstszy od DG 6...ale też zostawia taką gęstszą oliwkę, mało lepki.

Permalube - Znacznie gęstszy od DG 6 i DG 13 ale miękki, średnio lepki - ja daję na przekładnię i mnie się podoba ;)

Tak moim amatorskim okiem :)

No cóż Paweł, trochę Twoich młynków przeserwisowałem :) .

Ciągle do mnie ślesz, ja odwalam fuszerkę a TY biedaku cierpisz katusze i nic nie mówisz :lol: .

Obiecuję poprawę :)  :)  :) .

Myślę, że w "pocierpię katusze" również i w tym sezonie, bo paczka już spakowana :)

• Like 1

Witam Kolegów

Mam problem, kupiłem miesiąc temu Shimano TP 2500 s i niestety czuję się zawiedziony, kręci jak moje 8 letnie mocno docierane red arc-i, coś w środku dziwnie zgrzyta. Poza tym na rotorze jest odrobinę luzu, nie wiem czy tak powinno być ale wydaje mi się za duży jak na taki kołowrotek. Nie miałem w rękach innego egzemplarza dla porównania. Co z tym zrobić ??