Catrol Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Jaki to rocznik TP ? Tego luzu na rotorze minimum jest. Nawet '15 TP 2500 S ma ten minimalny luz pomimo tego, że pinion jest podparty dwoma łożyskami i gumowym o-ringiem. Jeśli pociągniesz za rotor (tylko nie tak ile pary w rękach) i poczujesz, że drgnął...a przy normalnym kręceniu nie czuć, że rotor, bije i rzuca nim na boki to nie ma czym się przejmować. Zgrzyta... Czy podczas tego "zgrzytnięcia" czuć, że kręci ciężej, coś stuka / przeskakuje...czy to tylko efekt akustyczny...taki, że tylko słychać to ?Bo jeśli kręci lekko, płynnie, ma poprawny nawój to po prostu nie kręć nim w fotelu...tylko na rybach Dobrze mówię...? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Miałem 3 zauberowate i kilka Shimano. Kultura pracy SH powinna stać wyżej. Mniejsze luzy, lepsze dopasowanie, delikatniejsza praca...Twój TP ewidentnie wymaga rozbiórki i sprawdzenia w środku. Zapewne smary do wymiany, możliwe że również jakieś łożysko. Czasem ktoś nieumiejętnie wcześniej coś złoży. Jak masz narzędzia (mikrowkretaki) i dobry smar np Hot Sauce lub Ardent to próbuj samodzielnie delikatnie krok po kroku rozebrać. Dla ułatwienia późniejszego składania możesz robić zdjęcia podczas rozbiórki. Warto posiłkować się filmikami z YT z serwisem kołowrotków. Jest tego sporo. A jeśli się boisz San to zapakuj do pudełka i wyślij do Pana Józefa Leśniak lub do użytkownika Profil Nieaktywny. Fachowcy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Florek Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Wiec i w Japonii trafiają się buble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chriss Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Sprawdzilem opis czynnosci wykonanych w serwisie. Likwidacja luzów i przesmarowanie. Tylko tyle..w kazdym razie pomogło trwale na stukanie z wnetrza kolowrotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Florek Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 (edytowane) Mój TP jest jeszcze dziewiczy, sam się nie biorę za rozbieranie, obawiam się o gwarancję. Zgrzyt taki jak by łożysko było popsute. Na pewno mu daleko do maślanej pracy. Edytowane 4 Lutego 2019 przez Florek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Jak nowy to ślij na gwarancję i nawet się nie zastanawiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Florek Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Dzięki za porady, dziś wysyłam do serwisu. Jak wróci to się odezwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) Dobra decyzja. Po wcześniejszym wpisie sądziłem, że to używka. Skoro nówka z papierami to oczywiście że trzeba spać do serwisu. Edytowane 5 Lutego 2019 przez J-O-K-E-R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 CzescMam problem z TP XTR 4000Przepuszcza mi blokada, bede go teraz rozkrecal, na co mam zwrocic uwage?Kiedys, jak mi go serwisowali w Polsce ,tez to mialOdnioslem z powrotem ,to powiedzieli ze gdzies bylo za duzo smaruCzy to bylo to? czy cos innegoMoze cos zle zlozylem, teraz robie to juz sam, a specjalista nie jestemPozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 CzescMam problem z TP XTR 4000Przepuszcza mi blokada, bede go teraz rozkrecal, na co mam zwrocic uwage?Kiedys, jak mi go serwisowali w Polsce ,tez to mialOdnioslem z powrotem ,to powiedzieli ze gdzies bylo za duzo smaruCzy to bylo to? czy cos innegoMoze cos zle zlozylem, teraz robie to juz sam, a specjalista nie jestemPozdrawiam AdamWymyj dobrze łożysko i wysusz. Jeżeli będzie nadal puszczać próbuj delikatnie rozciągnąć sprężynki ( te co wałeczki podpierają ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 Dzieki, masz na mysli to "duze" lozysko pod szpula?Ja je ostatnio otworzylem i byc moze te sprezynki zle powkladalem z powrotem,nasmarowac je potem, czy nie?To jeszcze sie dopytam,mam ca 2mm luz na szpuli, gora ,dol jak go zlikwidowac, czy to jest normalne?Znalzlem kiedys po smarowaniu podkladke ca 14mm srednicy 1mmszerokosci i cienkaMogla ona byc od TP? rozbieralem jeszcze stradikiPozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 (edytowane) Jest to podkładka pewnie ta która jest między obudową kołowrotka a łożyskiem od strony szpuli. Może być z XTR i też StradicaOporówki po umyciu się nie smaruje. Ja osobiście smaruje jeśli się okaże że mocno szumi, mam na myśli jedna małą kropelkę oleju, nic poz tym. Sprężyna powinna wypychać wałek na zewnątrz. Edytowane 6 Lutego 2019 przez Andru77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 DziekiZ tego co pamietam to ja nasmarowalem Sprobuje z tymi sprezynkamiA luzy? jak zlikwidowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 Ten luz na szpuli jest zawsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 No to jestem spokojny, wielkie dzieki za pomc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 No to jestem spokojny, wielkie dzieki za pomc No to już wiesz wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 (edytowane) No to już wiesz wszystko.Wszystko :D :Dchcialbym Do tego to mi jeszcze baaaardzo dalekoAle dziekuje za podpowiedzi, widze, ze jak bede mial jakis problem ,to tu dostane pomocI to jest fajne DziekiPozdrawiam Edytowane 7 Lutego 2019 przez adam 13 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 No i stalo sie Rozkrecilem mojego TP, czesc, czesci wypadla, :(Lozysko faktycznie mialem nasmarowane A jest napisane, nie smarowac Teraz trudniejsza czesc, ZLORZYCMam pytanie, czy jak mi sie nie uda, podja by sie ktos, to skrecic i nasmarowac z powrotemByc moze wyregulowac, na sucho chodzil ok, podczas lowienia czuc bylo zebatke? albo moze lozysko, nie wiemPraca nie byla idealnaKolowrotek wyslal bym w czesciach TP mam od nowosci, raz oddalem do serwisu w Polsce, tu chcialem oddac ,ale powiedzieli ze z tylnym hamulcem , to nie Puszcze pare zdjec,czy przekladnia jest ok? i skad mi wypadla ta plastikowa tulejaW rozliczenu, jak by ktos sie podja, moge zaproponowac np woblery rapale, salmo,niektore starszeBanknoty naturalnie tez Acha, jaka ma byc kolejnosc podkladek w hamulcukiedys mi sie wysypaly i zlozylem na oko Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Plastikowa tulejka uszczelnia, stabilizuje oś w pinionie od góry.Wchodzi w pinion opierając się górnym kołnierzem o pinion.Co do podkładek hamulca- kolejność- rzuć okiem na schemat... http://www.pergetes.hu/letoltheto_anyagok/twin_power_4000xtr.pdf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Gdzie ,pod jakim numerem znajde ta tulejke na schemacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Ta tulejką raczej jest od dołu piniona.Na pierwszym zdjęciu,jak odsunieszpinion do góry,to w to gniazdo, też od góry wsadź tą tulejkę i potem na to pinion. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) 4724 tylko tutaj na schemacie wygląda że to jest łożysko.Jaki rocznik jest tego XTRa? EditRocznik znajdziesz wybity na rotorze, jak ściągniesz szpulę. Edytowane 10 Lutego 2019 przez fish28 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Kolego @fish28- nie wprowadzaj w błąd...Niezależnie od rocznika TP XTR w rozmiarach 3000 i 4000 występuje ta tulejka. @adam 13- tulejkę musisz wsunąć na oś przed jej wprowadzeniem w pinion.Od góry piniona masz troszkę większy otwór jak na jego dole.Ta tulejka jak pisałem- stabilizuje oś w pinionie od góry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Jeśli tak to ok, ale jaki ona ma nr na schemacie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Jej najzwyczajniej w świecie nie ma na schemacie, przeoczenie producenta.Ta tulejka występuje również w Biomaster 3000/4000 LS, TP 3000/4000 JDM. Na zdjęciu przedstawiłem w którym miejscu ma być. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi