Skocz do zawartości

Serwisowanie kołowrotków Shimano

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki to rocznik TP ? Tego luzu na rotorze minimum jest. Nawet '15 TP 2500 S ma ten minimalny luz pomimo tego, że pinion jest podparty dwoma łożyskami i gumowym o-ringiem. Jeśli pociągniesz za rotor (tylko nie tak ile pary w rękach) i poczujesz, że drgnął...a przy normalnym kręceniu nie czuć, że rotor, bije i rzuca nim na boki to nie ma czym się przejmować.

Zgrzyta... Czy podczas tego "zgrzytnięcia" czuć, że kręci ciężej, coś stuka / przeskakuje...czy to tylko efekt akustyczny...taki, że tylko słychać to ?

Bo jeśli kręci lekko, płynnie, ma poprawny nawój to po prostu nie kręć nim w fotelu...tylko na rybach ;)

Dobrze mówię...? ;)

• Like 1

Miałem 3 zauberowate i kilka Shimano. Kultura pracy SH powinna stać wyżej. Mniejsze luzy, lepsze dopasowanie, delikatniejsza praca...

Twój TP ewidentnie wymaga rozbiórki i sprawdzenia w środku. Zapewne smary do wymiany, możliwe że również jakieś łożysko. Czasem ktoś nieumiejętnie wcześniej coś złoży. Jak masz narzędzia (mikrowkretaki) i dobry smar np Hot Sauce lub Ardent to próbuj samodzielnie delikatnie krok po kroku rozebrać. Dla ułatwienia późniejszego składania możesz robić zdjęcia podczas rozbiórki. Warto posiłkować się filmikami z YT z serwisem kołowrotków. Jest tego sporo.

A jeśli się boisz San to zapakuj do pudełka i wyślij do Pana Józefa Leśniak lub do użytkownika Profil Nieaktywny. Fachowcy.

• Like 1

Czesc

Mam problem z TP XTR 4000

Przepuszcza mi blokada, bede go teraz rozkrecal, na co mam zwrocic uwage?

Kiedys, jak mi go serwisowali w Polsce ,tez to mial

Odnioslem z powrotem ,to powiedzieli ze gdzies bylo za duzo smaru

Czy to bylo to? czy cos innego

Moze cos zle zlozylem, teraz robie to juz sam, a specjalista nie jestem

Pozdrawiam Adam

Czesc

Mam problem z TP XTR 4000

Przepuszcza mi blokada, bede go teraz rozkrecal, na co mam zwrocic uwage?

Kiedys, jak mi go serwisowali w Polsce ,tez to mial

Odnioslem z powrotem ,to powiedzieli ze gdzies bylo za duzo smaru

Czy to bylo to? czy cos innego

Moze cos zle zlozylem, teraz robie to juz sam, a specjalista nie jestem

Pozdrawiam Adam

Wymyj dobrze łożysko i wysusz. Jeżeli będzie nadal puszczać próbuj delikatnie rozciągnąć sprężynki ( te co wałeczki podpierają )

• Like 1

Dzieki, masz na mysli to "duze" lozysko pod szpula?

Ja je ostatnio otworzylem i byc moze te sprezynki zle powkladalem z powrotem,nasmarowac je potem, czy nie?

To jeszcze sie dopytam,mam ca 2mm luz na szpuli, gora ,dol jak go zlikwidowac, czy to jest normalne?

Znalzlem kiedys po smarowaniu podkladke ca 14mm srednicy 1mmszerokosci i cienka

Mogla ona byc od TP? rozbieralem jeszcze stradiki

Pozdrawiam Adam

Jest to podkładka pewnie ta która jest między obudową kołowrotka a  łożyskiem od strony szpuli. Może być z XTR i też Stradica

Oporówki po umyciu się nie smaruje. Ja osobiście smaruje jeśli się okaże że mocno szumi, mam na myśli jedna małą  kropelkę oleju, nic poz tym. Sprężyna powinna wypychać wałek na zewnątrz.

Edytowane przez Andru77
  • Like 1

No to już wiesz wszystko.

Wszystko :D :D :Dchcialbym Do tego to mi jeszcze baaaardzo daleko

Ale dziekuje za podpowiedzi, widze, ze jak bede mial jakis problem ,to tu dostane pomoc

I to jest fajne ;)

Dzieki

Pozdrawiam :)

Edytowane przez adam 13
  • Like 2

No i stalo sie ;)

Rozkrecilem mojego TP, czesc, czesci wypadla, :(Lozysko faktycznie mialem nasmarowane :doh: A jest napisane, nie smarowac :angry:

Teraz trudniejsza czesc, ZLORZYC

Mam pytanie, czy jak mi sie nie uda, podja by sie ktos, to skrecic i nasmarowac z powrotem

Byc moze wyregulowac, na sucho chodzil ok, podczas lowienia czuc bylo zebatke? albo moze lozysko, nie wiem

Praca nie byla idealna

Kolowrotek wyslal bym w czesciach :D

TP mam od nowosci, raz oddalem do serwisu w Polsce, tu chcialem oddac ,ale powiedzieli ze z tylnym hamulcem , to nie :(

Puszcze pare zdjec,czy przekladnia jest ok? i skad mi wypadla ta plastikowa tuleja

W rozliczenu, jak by ktos sie podja, moge zaproponowac np woblery rapale, salmo,niektore starsze

Banknoty naturalnie tez :)

post-57478-0-20980800-1549809409_thumb.jpgpost-57478-0-44966700-1549809421_thumb.jpgpost-57478-0-47740000-1549809433_thumb.jpgpost-57478-0-68298700-1549809443_thumb.jpgpost-57478-0-25867500-1549809462_thumb.jpgpost-57478-0-65956500-1549809475_thumb.jpg

Acha, jaka ma byc kolejnosc podkladek w hamulcu

kiedys mi sie wysypaly i zlozylem na oko :D

Pozdrawiam Adam

Kolego @fish28- nie wprowadzaj w błąd...

Niezależnie od rocznika TP XTR w rozmiarach 3000 i 4000 występuje ta tulejka.

@adam 13- tulejkę musisz wsunąć na oś przed jej wprowadzeniem w pinion.

Od góry piniona masz troszkę większy otwór jak na jego dole.

Ta tulejka jak pisałem- stabilizuje oś w pinionie od góry.

• Like 1