fish28 Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Zwracam honor ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Dla potwierdzenia- fotka papierów z wykorzystanymi systemami TP XTR ( tulejka na zdjęciu pod nazwą ,,busching''. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) Rocznikjest 00, strzalka po srodku na 5To chyba 2000 maj?Juz ja przelozylem, ja ja wsadzilem od drugiej strony ,tam gdzie slimakRozumiem ze ma byc tam gdze przywchodzi nakretka rotora, tak?Siedzialem caly czs nad tym lozyskiem ,mam nadzieje ze sprezynki dobrze wsadzilemJak dla mnie to bylo trudne, na sucho blokuje.Wkleje zdjecie jak zalozylemJeszcze jedno pytanieLozyska ,te zamkniete ,otworzyc ,umyc na nowo naoliwic?kolowrotek mam umyty i schnie, jutro bede skladal , jak ze smarowaniem, oszczednie? Dzieki za podpowiedzi, sam by m nie wiedzial co z ta blokada, tulejaPozdrawiam Adam Edytowane 10 Lutego 2019 przez adam 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Rocznikjest 00, strzalka po srodku na 5To chyba 2000 maj?Juz ja przelozylem, ja ja wsadzilem od drugiej strony ,tam gdzie slimakRozumiem ze ma byc tam gdze przywchodzi nakretka szpuli, tak?Siedzialem caly czs nad tym lozyskiem ,mam nadzieje ze sprezynki dobrze wsadzilemJak dla mnie to bylo trudne, na sucho blokuje.Wkleje zdjecie jak zalozylemJeszcze jedno pytanieLozyska ,te zamkniete ,otworzyc ,umyc na nowo naoliwic?kolowrotek mam umyty i schnie, jutro bede skladal , jak ze smarowaniem, oszczednie? Dzieki za podpowiedzi, sam by m nie wiedzial co z ta blokada, tulejaPozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Jej najzwyczajniej w świecie nie ma na schemacie, przeoczenie producenta. Ta tulejka występuje również w Biomaster 3000/4000 LS, TP 3000/4000 JDM. Na zdjęciu przedstawiłem w którym miejscu ma być. _20190210_181924.JPGJa tą tulejkę założyłem do swojego czarnuszka 4000superx, zdecydowanie lepiej maszynka kręci, oś jest bardziej stabilna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Jej najzwyczajniej w świecie nie ma na schemacie, przeoczenie producenta.Ta tulejka występuje również w Biomaster 3000/4000 LS, TP 3000/4000 JDM. Na zdjęciu przedstawiłem w którym miejscu ma być. _20190210_181924.JPGDzieki Arek XFajnie ze pusciles zdjecie, nie bylo watpliwosci gdzie ja wlozycPozdrawiam, i dziekuje. Dzis skladanie reszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Zlozyle co moglem, stanolem na hamulcuTa podkladka, z czteroma nacieciami, pod jakim jest nr w schemacie?I czy tak jak na zdjeciu, jest dobra kolejnosc?Nie znam angielskiego, i to troche na czuja I czy ta tulejka z czterema wypustkami ma byc wsadzona ta strona jak polozylemDzieki za cierpliwosc, kiedys to mi sie udalo ,a dzis cos nie takPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 (edytowane) Jest malina!!!Ta podkładka z 4 nacięciami ma nr 5339 i ma taki mały ubytek od góry dla pierwszej cienkiej podkładki materiałowej.Tym ubytkiem wkładasz ją do góry.Dla ułatwienia włożenia wszystkiego proponuje ściągnąć dźwignie DRAG z jej podkładkami- z nią na ,,pokładzie'' będzie Ci silnie ciężko...Osobiście w trakcie składania cały hamulec instaluje jako pierwszy. Edytowane 11 Lutego 2019 przez Arek X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 (edytowane) Arek XTak tez myslalem, pierwsza poszla ta "materialowa" i pozniej ta z nacíeciamiNie moglem wsadzic tej tulei, dopiero, a moze przypadkiem, jak podnoslem os do samej gory, to wskoczyla glebiejPozniej, to jak na zdjeciu, dziala,Teraz biore sie za rolke kablaka ,lozysko moczy sie w benzynie, moglbys mi podeslac zdjecie jak ja pozniej zalozyc?Nie jestem pewny czy ostatnio dobrze zlozylem.Chodzi mi ,w ktora strone ma byc ten stozek na rolceByc moze mnie zrozumiales Jeszcze raz wiekie dziekiPozdrawiam Adam Teraz biore sie za multki, teoretycznie latwiejsze Edytowane 11 Lutego 2019 przez adam 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Na przyszłość składaj hamulec jako pierwszy, będzie zdecydowanie łatwiej trafić ośką w jego tuleje. Co do łożyska rolki to wg mojego toku rozumowania- moczenie łożyska w benzynie bez zdemontowania uszczelnień to jego pewna, przyspieszona śmierć.Żadna oliwa po jego wyschnięciu nie przedostanie się przez owe uszczelnienia.Osobiście łożysk w niczym nie moczę.Jedynie troche oliwie.Jeśli zaczyna szumieć- wymieniam.Choć jak do tej pory miałem tylko raz taki przypadek, a kołowrotki się u mnie nie nudzą w sezonie. Podrzucam zdjęcie na którym nie ma od strony drucianego pałąka- cienkiej, przeźroczystej podkładki wykonanej z grubszej folii.Ona montowana jest jako pierwsza.Jeśli jej nie masz- żaden problem.Montuj resztę jak na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Arek XDzieki za zdjecia, szkoda z tym lozyskiem, mozna je jakos otworzyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Jeśli masz metalowe uszczelnienia to kicha- możesz je uszkodzić.Łatwiej z gumowymi.Ale czy jest sens grzebać...????? https://allegro.pl/oferta/mr-84-zz-4x8x3-lozysko-kulkowe-7834150894 Osobiście używam najtańszych od lat i jak pisałem wcześniej- miałem tylko jeden przypadek gdy padło.Nie tylko do rolki.Każde łożysko w moich ,,wołkach roboczych'' nie przekroczyło ceny jednostkowej 5zł.Ale to tylko moje podejście do tego tematu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Potrzebna pomoc w znalezieniu części zamiennej do Twin Powera 2000XT nr. ze schematu to 4662 i tulejka dystansowa 4661. Ma ktoś jakąś wiedzę czy temat jest do dostania? Mankamentem tych kołowrotków jest chyba pękanie owej części co powodowało brak możliwości przełączenia manetki na tryb biegu wstecznego.Może było by możliwe zastosowanie części z jakiegoś innego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Dzieki, jak je usmiercilem , to wiem co i gdzie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Jeśli jeszcze nie było to tu jest znakomity filmik instruktażowy serwisu Shimano Twin Power '15 4000PGhttps://www.youtube.com/watch?v=FTpsrL368ro Co prawda po rosyjsku, ale dużo można zrozumieć, a jeszcze więcej zobaczyć. Autor rozbiera nówkę z fabryki i pokazuje niedostatki smarownicze (np nierówno posmarowane koło główne, brak oliwki na uszczelkach). Co ciekawe używa nieznanego mi smaru IOS, trochę rzadszy od fabrycznego albo ardenta, ale bardziej ciągnący, lepki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fox mulder Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Jeśli jeszcze nie było to tu jest znakomity filmik instruktażowy serwisu Shimano Twin Power '15 4000PGhttps://www.youtube.com/watch?v=FTpsrL368ro Co prawda po rosyjsku, ale dużo można zrozumieć, a jeszcze więcej zobaczyć. Autor rozbiera nówkę z fabryki i pokazuje niedostatki smarownicze (np nierówno posmarowane koło główne, brak oliwki na uszczelkach). Co ciekawe używa nieznanego mi smaru IOS, trochę rzadszy od fabrycznego albo ardenta, ale bardziej ciągnący, lepki.Aleksander ,,Tajmień,, to fachowiec,bezdyskusyjnie. Szkoda tylko,że nie wszyscy ,,nasi,, fachowcy dzielą się tak chętnie wiedzą jak Alexander... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Nie każdy ma czas by na ryby pojechać, a co mówić by nagrywać swoją robotę, montować i zamieszczać w sieci. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Roberta wiesz cos o tym kolowrotku?(Ty przeciesz wiesz wszystko) Wszystkie przynety od jednego Turka, Jak maja szajs,mydlo i powidlo,to warto u nich poszperacNie maja pojecia co sprzedaja,ale targowac sie umia Po sewisowaniu mojego TP, probuje przesmarowac koledze areo xt-7 4010Niestety, po umyciu, nasmarowaniu, zlorzeniu, nie chodzi najlepiejMoze lozyska, nasucho prawie sie nie kreca,poszukam i kupie noweAle mam problem, rozkrecajac, robilem caly czas zdjecia zeby tak samo zlorzycPrzy zdemmowaniu rotora,(nie wiem czemu os nie wychodzi gladko) wyskoczyly mi te czesci Tak je zamontowalem z powrotem, wlasciwie??Moze ktos pomoc? Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Jest to blokada obrotów wstecznych. Niby wszystko ok ale nie wiem czy ten metalowy element nie powinien być zahaczony za to plastikowe "L" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Zobacze, bo jak tak zlozylem,to blokada dzielala,ale cos tam chrobotalo Dzieki,zobacze czy mozna ja tak zalozycPozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Koledzy, może przegapiłem tą informację ale chciałbym się dowiedzieć czy Shimano (lub inni znani producenci kołowrotków) określają okres - ilość lat produkcji części zamiennych dla modeli z danego rocznika? Są branże, w których kupując urządzenie użytkownik jest informowany o okresie dostępu części zamiennych i dacie przewidywanego "end of service". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Stella ma 10 lat dostępu do części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Ja też kojarzę, że dla Stelli to jest 10lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Stella ma 10 lat dostępu do części.Warto dodać, że 10 lat od premiery.Nie od końca produkcji. Zatem na chwilę obecną: Stella model 2010, produkowana w latach 2010-13.Części przez serwis Shimano z gwarancją dostępu do 2020... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Z dostępnością części jest trochę inaczej. W roku 2017 zamawiałem przekładnię do TP 05. Na dostawę musiałem poczekać około miesiąca. Podobno firma co pewien czas zbiera zamówienia na części do starszych modeli, ale o dostępność najlepiej zapytać "Mefista". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi