Jacek_bp Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Witam wszystkich, mam pytanie czy może ktoś z Was miał już do czynienia ze zniszczonym gwintem gdzie nakręca się nakrętkę trzymającą kosz. Dokładnie chodzi mi o skok tego gwintu, wiem że to M7 ale jaki skok? Wygląda mi na 0,5 ale może się mylę. Muszę kupić narzynkę a nie wiem dokładnie jaki skok ma ten gwint. Może jakoś łatwo da się to określić.Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thug Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Ktoś ostatnio polecał coś takiego do nieco większych gwintów, ale może i tu się sprawdzi:https://www.ceneo.pl/2171557;pla?se=z3O9ShpCl5nfI7FoLhBE4vUL_WUc7rQs&gclid=CjwKCAjwstfkBRBoEiwADTmnECsm_zWjxAjkqyPZ9vm2-cmfJRwF-JYbollgxfsFi0jprMUpB7oKAhoCauAQAvD_BwE#tab=click Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Suwmiarka też daje radę. Tylk zmierz kilka zwojów i przelicz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) Skok powinien być 0.75mm Edytowane 25 Marca 2019 przez SIEMANO 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_bp Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 Skok powinien być 0.75mmDzięki za potwierdzenie, dziś byłem u znajomego ślusarza i mam już gwintownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDDyBoY Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Witam mam pytanie o korbe do Rarenium 4000 FA.. Od jakiego modelu bedzie pasować podwójna korba? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 (edytowane) Witam mam pytanie o korbe do Rarenium 4000 FA.. Od jakiego modelu bedzie pasować podwójna korba? PozdrawiamOd każdego z korbka H2, czyli np Vaniek 12/16, Stella 10/14, TP 11/15 itp itd Tu masz tabele https://www.plat.co.jp/SHIMANO_ima/YUMEYA/YUMEYA-Compatibility.html Edytowane 30 Marca 2019 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Powitać Panowie, takie zagadnienie - czy ktoś z Was zna może wymiary piniona i przekładni od Stradic'a CI4+ 2500 FA ? (zwany też microline)Jeżeli chodzi o pinion, interesuje mnie długość całego elementu oraz długość części roboczej - zębów.A przekładnia ? Średnica i długość jej osi. Z góry dziękuję za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisso77 Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 (edytowane) Witam zna ktoś rozmiar mikro klucza imbusowego jakiego trzeba użyć w Shimano ale tych made in Japan (Stella , Vanquish 12) aby odkręcić ten malutki wkręt zabezpieczający łożysko pod szpulą i podkładkami na trzpieniu kołowrotka ?https://www.plat.co.jp/parts/SHIMANO-Spinning/Vanquish/12Vanquish-4000-02850.pdf tu oznaczony jest numerem 16 Edytowane 31 Marca 2019 przez krisso77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 0,9mm imbus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brambor Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Witam zna ktoś rozmiar mikro klucza imbusowego jakiego trzeba użyć w Shimano ale tych made in Japan (Stella , Vanquish 12) aby odkręcić ten malutki wkręt zabezpieczający łożysko pod szpulą i podkładkami na trzpieniu kołowrotka ?https://www.plat.co.jp/parts/SHIMANO-Spinning/Vanquish/12Vanquish-4000-02850.pdf tu oznaczony jest numerem 1 Wykałaczką też odkręcisz lub naostrzoną zapałką. 6.30 min filmu https://www.youtube.com/watch?v=FTpsrL368ro&feature=player_embedded 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Nie zawsze to się udaje. Jeśli śruba jest dość mocno dokręcona, to wykałaczka nie pomoże???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Spinacz biurowy odpowiednio sklepany młotkiem tez daje radę Nie mniej, jeśli ktoś regularnie rozkreca kołowrotki, to warto zainwestować w przyzwoity komplet wkrętaków, który wcale nie musi być drogi. Polecam taki zestaw, którego używam https://www.obi.pl/klucze-i-zestawy-kluczy/lux-wkretak-precyzyjny-z-zestawem-bitow-32-czesciowy/p/3982337 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Dokładnie tego używam ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byku121 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Żeby kołowrotek za prawie trójaka wykałaczką rozkręcać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 No niestety. Czasem tak bywa, że chcesz rozkręcić tu i teraz a nie masz takiego imbusa. Trzeba wówczas improwizować:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Tak, a później i tak wyląduje na giełdzie. Panie ten kołowrotek to igła, nie grzebany, nie rozkręcany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech_B Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) Wrzucam może komuś się przyda Takie coś dzisiaj spłodziłem do ściągania i wciskania łożyska rolki stelli FI Wszystko do kupienia w castoramieŚruba, tulejka, podkładka i nakrętka motylkowa. Jedyna robota to zrobienie wiertłem 10 gniazda na rolkę żeby ładnie się trzymała w tulejce. Pozdrawiam Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez Wojciech_B 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NEO1207 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Witam może ktoś ma przekładnie do Stella 1000 fb. Próbowałem z Japonii ale już nawet tam nie mają. Będę wdzięczny za jakąkolwiek odpowiedź itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Wrzucam może komuś się przyda Takie coś dzisiaj spłodziłem do ściągania i wciskania łożyska rolki stelli FI Wszystko do kupienia w castoramieŚruba, tulejka, podkładka i nakrętka motylkowa. Jedyna robota to zrobienie wiertłem 10 gniazda na rolkę żeby ładnie się trzymała w tulejce. Pozdrawiam Możesz podpowiedzieć jaka śruba? (rozmiar). Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech_B Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Możesz podpowiedzieć jaka śruba? (rozmiar). Dzięki Śruba mosiądz m4 długa 40, łeb ma akurat 6,8 mm to delikatnie mniej niż łożysko więc fajnie się zgrało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 (edytowane) Panowie, rozkrecilem i nie moge zlozycPotrzebuje pomocyKolowrotek, to revo3 beast-lNie wiem czy problem nie lezy w tym, ze nacisnelem spust i teraz jest luzny,chodzi swobodnie gora dolCzesc nr 23 blokuje te podkladke zebata, cos spieprzylem, a nie wiem coNie wiem tez, czy czesc nr 106 jest dobze zalozonaMysle ze to jest cos zwiazane ze ustawieniem spustu Czy ktos, w te dni swiateczne , jest w stanie mi pomoc?Zdrowych,wesolych,mokrego dyngusaAdamKurcze, z rozpedu wrzucilem do shimano, przepraszam, prosze moderatora o przeniesienie do abu,ja nie potrafie Edytowane 21 Kwietnia 2019 przez adam 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zlozylem :D pomyslalem po przerwie na spokojnie Po prostu jak nacisnelem spust, to sie tam cos przestawiloAle juz jest wszystko ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Czy ktoś próbował czy ten zestawik zamienny rolki pasuje do stelli FI4000?https://www.mefistofishing.pl/shimano-zamiennik-rolki-z-wprasowanym-lozyskiem-na-zestaw-klasyczny-p-2034.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Wczoraj serwisowałem swoją stellę FI. Kołowrotek ma teraz drugi sezon.Pierwszy sezon po zakupie nie stwierdziłem potrzeby przesmarowania ale już na ten sezon stwierdziłem iż przesmaruję ją sobie żeby wiedzieć co i jak w środku. Po rozkręceniu w środku ogólnie czyściutko.Wręcz aż za czystko bo na przekładni nawet smaru nie było.O zgrozo śrubka zamykająca zaślepkę worm shaft była lepiej posmarowana niż pozostałe elementy:D:D Nie wiem o co tu chodzi:D Na szczęście stellki nie męczyłem w poprzednim sezonie więc wszystko ogólnie jak fabryka. Na przekładni ani grama smaru, na zębatkach posuwu jak i samym wormie znikoma ilość. Najlepiej posmarowane były tarcze hamulca,jak i elementy zamykania kabłąka. Stelle wyczyściłem i przesmarowałem. Smary jakie stosuje to shimano permalube na przekładnie i zębatki,shimano dg6 na worm i mikromoduł dg 04 hamulec lecz w tym wypadku nawet nie ruszałem bo nie było potrzeby. Troszkę oliwki ardent na piny prowadzące posuw. Smarem ardent wymieszany z oliwką ardent stosuje do smarowania łożysk po otwarciu.Ogólnie kołowrotek pod względem mechanicznym prosty jak budowa cepa przynajmniej dla mnie.Smaru daje niewielkie ilości nakładając małym pędzelkiem.Nie ma potrzeby dawać dużo bo po pierwszym rozruchu nadmiar smaru ucieka na boki a stella jest tak spasowane że nie ma potrzeby nawalić kitu i brudzić niepotrzebnie części. Niestety bez zabawy nie da się wyeliminować wady fabrycznej czyli szumiącej rolki i tę sobie zostawiłem na później jak zrobię sobie praskę do łożyska.Poza tym po smarowaniu masło w maśle:D 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi