domeldoom Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 Gitara basowa!Młynek wrócił do idealnej pracy, ciut chyba znowu za dużo smaru, ale już jest bardzo dobrze. Tak przy okazji: czy nadmiar smaru szkodzi, poza tym, że przekładnia ciut ciężej pracuje? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 (edytowane) Przezębienie dotyczy zmiany ustawienia przekładni, tzn. koła zamachowego wzglęm piniona. Przekładnia z czasem i zużywaniem się dopasowuje się do siebie. Wyjęcie koła przy nieruchomym pinionie i ponowne włożenie po jego obróceniu np. o ćwierć obrotu może zmienić wzajemne dopasowanie się zębów. Na logikę powinno to dotyczyć tylko przekładni o przełożeniu, które jest wyrażone całą liczbą, np. 1:5 czy 1:6. Poznamy to po tym, że przy tym samym ustawieniu korby jest takie samo ustawienie rotora, np. korba równo ze stopką w pionie - rotor kabłakiem poziomo, i tak niezależnie ile obrotów korbą - przy jej spionowaniu - rotor poziomo. Jeżeli przełożenie jest np. 1:5,3 teoretycznie znaczenie położenia przekładni by ją tak samo ustawić nie ma sensu - po iluś tam obtotach i tak wróci do wyjściowego ustawienia. Edytowane 2 Listopada 2019 przez smokwelski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 Gitara basowa!Młynek wrócił do idealnej pracy, ciut chyba znowu za dużo smaru, ale już jest bardzo dobrze. Tak przy okazji: czy nadmiar smaru szkodzi, poza tym, że przekładnia ciut ciężej pracuje?To chyba dobre wieści Miłego kręcenia.Od nadmiaru smaru jeszcze żaden twinpower nie umarł 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 (edytowane) Od nadmiaru smaru jeszcze żaden twinpower nie umarł :-) z powodu ciężkiego przypadku snobizmu zostało dokupić TP '11 C3000 i 4000 (ale ten raczej ciężko dostępny). I jeszcze jedno: gdzie kupię oporówkę do TP '98 4000? Edytowane 2 Listopada 2019 przez domeldoom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 (edytowane) Pokręcisz trochę i nadmiar smaru będzie pięknie zdobił od wewnątrz scianki obudowy :-) Oporówka do 98 tylko z odzysku. Możesz spróbować dobrze odtłuścić i ponownie złożyć. Bez smarowania! Może jeszcze jakiś czas polata.Na szczęście do TP 98 pasują od wszystkich innych modeli z tego okresu w wielkości 3000 - 5000. Edytowane 2 Listopada 2019 przez smokwelski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falkon750 Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 No niestety mój biomaster bo rozłożeniu i ponownym zlozeniu już nie chodzi tak samo próbowałem chyba wszystkiego nie mam już pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) No niestety mój biomaster bo rozłożeniu i ponownym zlozeniu już nie chodzi tak samo próbowałem chyba wszystkiego nie mam już pomysłu.Popróbuj jednak, zmieniaj docisk nakrętki - u mnie za pierwszym razem też nie siadło, ale teraz jest idealnie.Nie zgubiłeś czegoś?Tam jest chyba taka mikro cienka podkładeczka. Edytowane 6 Listopada 2019 przez domeldoom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 :-) z powodu ciężkiego przypadku snobizmu zostało dokupić TP '11 C3000 i 4000 (ale ten raczej ciężko dostępny). I jeszcze jedno: gdzie kupię oporówkę do TP '98 4000?Oporówkę dokładnie umyć, wysuszyć jeszcze może lekko sprężynki porozciągać i powinno być git. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) Oporówkę dokładnie umyć, wysuszyć jeszcze może lekko sprężynki porozciągać i powinno być git.Myta bardzo dokładnie, ale te sprężynki... Dzięki. Edytowane 6 Listopada 2019 przez domeldoom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) Myta bardzo dokładnie, ale te sprężynki... Dzięki.Zrób test lodówki lub zamrażarki i zobaczysz. Jak nie przepuszcza to jest git, jak by mocno przepuszczało to można by pomyśleć o sprężynkach. Edytowane 6 Listopada 2019 przez Jozi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pingvinas Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) Jaki smar zastosować do odkrytych łożysk shimano stelli fb.Myślałem o shimano dg06. Edytowane 6 Listopada 2019 przez pingvinas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Jak trzeba już odginać sprężynki, bo wyczyszczenie nie pomogło, to łożysko jest padnięte i taka regeneracja jest bardzo tymczasowa. Wałeczki też ulegają wytarciu i na to nic nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Duża ta stella? Na pewno nie zaszkodzi, jeśli będzie ciężko chodził kołowrotek to zmienisz na inny.Ja do daiwy 3000 dałem 06 i jest ok. chodzi już ze dwa sezony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Jak trzeba już odginać sprężynki, bo wyczyszczenie nie pomogło, to łożysko jest padnięte i taka regeneracja jest bardzo tymczasowa. Wałeczki też ulegają wytarciu i na to nic nie pomoże.To ratunek do czasu nabycia zamiennika. Czasem jeszcze trochę pokręci do całkowitego padnięcia na zimnym bo przy ciepłych warunkach potrafi dawać radę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pingvinas Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) Duża ta stella? Na pewno nie zaszkodzi, jeśli będzie ciężko chodził kołowrotek to zmienisz na inny.Ja do daiwy 3000 dałem 06 i jest ok. chodzi już ze dwa sezony.Stella 2500 Fb.A inny smar to jaki,jak by ciężko chodził.Teraz dałem shimano rb #2 rozmieszałem z oliwką shimano ale jak jest zimno to ciężko chodzi. Edytowane 6 Listopada 2019 przez pingvinas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek2602 Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Stella 2500 Fb.A inny smar to jaki,jak by ciężko chodził.Teraz dałem shimano rb #2 rozmieszałem z oliwką shimano ale jak jest zimno to ciężko chodzi.Kwestia jeszcze gdzie dałeś tą mieszanke.Lub gdzie mogłaby się jeszcze dostać.Bo ciężką prace można uzyskać mając suche bebechy z ośką umazaną samym smarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Stella 2500 Fb.A inny smar to jaki,jak by ciężko chodził.Teraz dałem shimano rb #2 rozmieszałem z oliwką shimano ale jak jest zimno to ciężko chodzi.Do swojej TD 2004C na odkryte łożyska dałem 01, łowie nim 3 sezon i nic się nie dzieje. Zaaplikowałem strzykawką, przez igłę 0,8 lu 1. Ściąłem tylko początek igły by była równa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pingvinas Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Mieszankę dałem i w łożyska i na przekładnie ale chyba jeszcze za gęstą.Jak pisałem mam smar shimano rb #2 .Ze by nie kombinować to który smar shimano kupić do małych kołowrotków,na przekładnie i do łożysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) Ja mam 01,06,13.13 dałem na przekładnie do stelli 2500 i daiw 3000, i na jakieś sprężynki zbijaka, plastikowe ruchome elementy rotora itp.06 przekładnie daiw 2000 i 2500, worm szaft jeśli jest to na wszystkie wielkości posiadanych moich kołowrotków01 na łożyska wszystkich ww, tarcze hamulca, Kiedyś na zimnie i deszczu daiwa 3000 ciężko mi chodziła, zmieniłem smar na wormie i nic sie już takiego nie działo. Może Stella też wymaga tego zabiegu. Wtedy nie miałem jeszcze smaru shimano i łożyska były nasmarowane tym samym czym worm (mobilith 460) wymiana smaru tylko na wormie pomogła. Zacznij od niego. Edytowane 6 Listopada 2019 przez Andru77 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 To ratunek do czasu nabycia zamiennika.Warunkiem niezbędnym jest możliwość nabycia zamiennika.A skoro tylko z rynku wtórnego to tez może być kiepskie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pingvinas Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Nie,nu worm akurat jest nasmarowany bardzo rzadkim smarem,na pewno w łożyskach jest za gęsty.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Warunkiem niezbędnym jest możliwość nabycia zamiennika.A skoro tylko z rynku wtórnego to tez może być kiepskie...Takie ryzyko istnieje, bo nie wiadomo co potencjalny dawca przeżył nad wodą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Takie ryzyko istnieje, bo nie wiadomo co potencjalny dawca przeżył nad wodą....Albo ile razy nie przeżył... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falkon750 Opublikowano 7 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Witam kolegów walczę ze swoim biomasterem 11 i za cholerę nie mogę uzyskać pracy jaką miał wcześniej.Otóż utopiłem go wraz ze mną i po tygodniu zaczął ciężko chodzić bo okazało się że łożyska szlak trafił.Rozebrałem i wszystkie wymieniłem na nowe ezo.Po ponownym złożeniu szok chodzi jak by był bez smaru czuć przekładnie.Jeszcze bez wkręconej korbki jest git ale jak korbę wkręcę to masakra.Za cholerę nie wiem co jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Sprawdź bardzo dokładnie czy łożyska maja te same wymiary , może dałeś podkładkę tam gdzie jej być nie powinno lub dałeś złą, łatwo się pomylić. Rozumiem,że jak kręcisz rotorem to nie czuć przekładni, a jak wkręcisz korbę i ną zakręcisz to wtedy "ząbkuje"? Tak ja miałem w Certate po wymianie kilku elementów, trochę dało radę wyregulować jednak nie pracowała tak idealnie jak przed wymianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi