Skocz do zawartości

Zanieczyszczenia Królowej Wisły i jej niesamowity urok.

ORION99

Rekomendowane odpowiedzi

jakiś czas temu chciałem połowić sobie w centrum przy Świętokrzyskim, było chwile po ulewny deszczu, łowic się nie dało...

Papier toaletowy, gówna, podpaski i wszelkiej maści syf spływał rzeką.

Poszedłem w góre i znalazłem źródło tuż przy Poniatowskim po praskiej stronie...

.

post-767-1348914055,8714_thumb.jpg

Orion

Wartościowy link.

Włóczykij

Kiedyś się śpiewało, że Warszawa da się lubić.

Cenię włodarzy tego miasta, że od lat myślą o nowych mostach. Fakt, trudno czasem się jeździ po tej dużej wiosce z tramwajami, że za cytuję Mifka :mellow:

Szkoda tylko, że wciąż, właśnie Stolica zrzuca najwięcej gówna do Królowej. Oczyszczalnie jak widać nie podnoszą szans przed wyborami do samorządów, tak jak mosty czy drogi.

A szkoda, może kiedyś to się zmieni. :unsure:

Po 2010 roku Unia zacznie nakładać kary. Kary powiększone o lata od momentu nałożenia kary (bodajże 2004 rok), do czasu ich egzekucji czyli właśnie 2010 roku. Dodatkowo, jak napisał słusznie Kuba, dojdzie konieczność zwrotu środków z UE przeznaczonych na przebudowę sieci przewodów tłocznych i rozbudowę Czajki. I wszystkie te kary poniesie zgodnie z procedurą Warszawa. Rzecz jasna gdyby miała je sama ponieść, stanęły by na wiele lat wszelkie inwestycje, bo mówimy o pieniądzach wielokrotnie przekraczających budżet stolicy.

Stąd też będą niezbędne dopłaty z budżetu państwa. Tymniemniej robiłem jakiś czas temu orientacyjne wyliczenia o ile wzrosła by stawka czynszu (pozycja nowa: odprowadzanie ścieków) na jedno gospodarstwo domowe. I wyszła suma z pewnością przekraczająca możliwości płatnicze dużej części Warszawiaków.

Tak, że perspektywa niewesoła. Mam nadzieję, że MPWiK zdaje sobie z tego sprawę i się wyrobi.

Witam,

Fotki z zanieczyszczeniami uwalnianymi do Wisły przerażają,

jedak sam urok rzeki powala na kolana :unsure:

Zajrzyjcie - Warto !

http://pejzaze.onet.pl/61349,g,1,26,galeria.html

Pozdro

Orion B)

Niestety smutne to ale prawdziwe.

Wisła przyrodniczo jest piękna i w niektórych miejscach bardzo dzika.

Jednak warszawskie kolektory i burzowce mocno zanieczyszczają Wisłę.

Nie życzę nikomu łowienia poniżej kanałów burzowych na Wiśle, zaraz po ulewnym deszczu lub burzy. Z kanałów wypływa wszystko, syf, bród i nawet zdechłe szczury... :(