Skocz do zawartości

Kreta

Darecki72

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem amatorem i będę łowił totalnie dla fanu  i mam kilka pytań poniżej.

Jadę do Ierapetra (południe Krety) co tam złowię na spławik i jaką na jaką przynętę mam łowić??

Czy starczą robaki czy wybrać się do wędkarskiego albo na targ rybny ??

I czy zanęta używana w jeziorach to dobry eksperyment czy kawałki ryb wrzucić ??

Edytowane przez Grześ Amator
  • Like 1

Krewetki, mogą być świeże z targu lub mrożone z marketu,po oskubaniu z pancerza lub rozmrożeniu zasypane grubo solą, na drugi dzień masz najlepszą przynętę, starczy na kilka dni zabawy.

Miejscowi fachowcy od spławika są zdania, że przynęta powinna mocno smużyć w toni wody.

• 6 lat później...

Czołem, żona wymyśliła sobie Kretę w opcji last minute (pojutrze) oraz all inclusive (nudno). Jako że szczupak to Król Wód, chciałbym dowiedzieć się czy jest jakaś równie królewska wersja tej ryby żyjąca w przybrzeżnych wodach tej wyspy. 
Ewentualnie czy jest szansa złowić coś na wędkę ultralight? (taka zmieści mi się do bagażu rejestrowanego). 
Jak to jest z przewozem przynęt, trzeba pozdejmować kotwiczki, haczyki? Jak jest z zaopatrzeniem się w mikrogłówki jigowe na miejscu?
Z wędkarskim pozdrowieniem, Gałecki.

Kreta bajka...skup się na jedzeniu, serach i winie :) all nie musi być nudny, a jak będziesz w okolicach hersonissos to punkt obowiązkowy:

https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g503710-d668754-Reviews-Aquaworld_Aquarium_Reptile_Rescue_Centre-Hersonissos_Crete.html

• Like 1

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

20210723-201619.jpg

Tak ku przestrodze, ostatnio Grecja/Cypr sporo jest toadfishy - jakby się ktoś wybierał i złowił takiego osobnika z palcami jak najdalej. Nie dość że ekstremalnie trujące to metal potrafi przegryźć.

Ja się dowiedziałem od miejscowych jak próbowałem toto wylądować na brzegu.

Edytowane przez bartolomeo

Tak ku przestrodze, ostatnio Grecja/Cypr sporo jest toadfishy - jakby się ktoś wybierał i złowił takiego osobnika z palcami jak najdalej. Nie dość że ekstremalnie trujące to metal potrafi przegryźć.

Ja się dowiedziałem od miejscowych jak próbowałem toto wylądować na brzegu.

I jeszcze ostrosz (po miejscowemu 'drakena'). Nie tak znowu rzadki przylow nad piaszczystym dnem. Jezeli nie mamy sposobu na wypiecie bez dotykania ryby, lepiej ciac przypon. 

Hej. Z tego co widzę to lepiej na Kretę nie brać kijów? Same drobiazgi...

To zalezy od miejca. Jezeli dookola tylko piasek i plycizny, to fakt, lepiej sobie odpuscic. Ale jezeli jest jakis pirs z ekspozycja na gleboka wode, to solidny spinning i pare duzych woblerow moga dac barakude (cale lato) lub mahi (koncowka lata). Jezeli natomiast dookola masz skaly z woda > 20 m, to robi sie naprawde ciekawie...

Aby nie być gołosłownym, rezultat dzisiejszego wypadu. Kontekst mocno wakacyjny. Morze Egejskie, towarzystwo piękniejszej połówki, parasol, klapki, leżak. Ale przed śniadaniem można atakować. Skałka wytypowana na podstawie GE i Navionics. Niezbyt gleboko, ok. 25 m w zasiegu rzutu, ale z ekspozycją na ponad 100 m. Na przedświcie cisza, ale po wschodzie słońca tunki zaczynają młóckę na drobnicy. Za daleko, ale jak się okazało, jeden się zapuścił w zasięg jiga. Piękne uderzenie, walka jak na dopingu i ponad 2 kg tunkowej radości ląduje na skałach. 

Na fotce obok moje wytopki-wyklejanki na Morze Śródziemne. 45-70 g.  

post-52257-0-99379700-1627461403_thumb.jpg

post-52257-0-10974500-1627461534_thumb.jpg

• Like 7

O kurka to chyba jednak kij wezmę. Co proponujesz zabrać. Jaka pletka i jakie przynęty?

Sa na forum koledzy z wiekszym doswiadczeniem. Chocby Maraky, ktory pisal w tym watku. No ale kilka hintow moge podrzucic. 

Zacząłbym od tej strony: https://sailingheaven.com/nautical-map/  Na dole po lewej, tam gdzie jest logo Navionics, jest dobrze zakamuflowany link do dokladnej mapy sonarowej. Poszukaj miejsc z gesto upakowanymi izobatami tuz przy brzegu. Wszelkie wystepy brzegu, przyladki, polwyspy itp. się nadają. Potem sprawdz na Google Earth czy da sie tam bezpiecznie dojsc, Generalnie na GE powinno byc widac wiecej bialego niz zielonego. To zielone to makia, przez ktora nie dasz rady sie przebic na przełaj. Oczywiście pirs z głęboką wodą rozwiązuje problem, a przy okazji zwykle jest na nim populacja miejscowych, których można podejrzeć. Z minusów, jak postawia gruntówki, to nie porzucasz.   

Swoje pierwsze ryby zlowilem na glowacicowy spinning, zylke 0,35 i jigi z Decathlona. Tak wiec da sie temat ogarnac po taniosci. Kij dowolny, byle tylko dalo sie w niego daleko rzucic 40, a lepiej 60 g. Pletka PE 1,5 - 2 wystarczy. Do tego przypon FC 0,40, chociaż zwykła żyłka też da radę. Niżej nie ma sensu schodzić, bo rosnie szansa odstrzalu przy rzucie. Najwiekszy problem w PL moze byc z jigami. W Decathlonie masz jigi Caperlan Biastos. Niebieskie i różowe, 20-60 g. Maja bardzo slabą jakość powłoki ale zanim ta odpadnie, to urlop się skończy. Dwa modele Mikado (40g) dały mi parę ryb: LF-150 i LF-S127/058. Na miejscu, wersją ekonomiczną są jigi Pregio Slash (60g) do kupienia w sklepach wędkarskich. Bardzo skuteczne, zwłaszcza na małe tuńczykowate, ale ze średnią jakością powłoki i sprzedawane bez uzbrojenia. W ogóle, jeżeli masz taką możliwość, to lepiej zdjąć kotwiczki i uzbroić jigi w pojedynczy lub podwójny hak asystujący doczepiany do przedniego oczka. Dalej rzucisz. Do tego jakiś błyszczący wobler, coś do pluskania po powierzchni i powinno być OK.

Tylko że w ostatecznym rozrachunku i tak jesteś na łasce ryb. Jak podejdą blisko, to masz szansę. Jak nie, to będą Ci musiały wystarczyć krajobrazy i przy odrobinie szczęścia widok delfinów ew. morskich żółwi. 

• Like 3

Dziękuję bardzo za super wyczerpujące informacje, w środę wylot więc mam nadzieję, że coś skompletuję.

Czy mógłbyś wkleić kilka zdjęć jigów?

Fotka 1

Od gory:

1. Podwojny hak asystujacy. Bardziej jako ciekawostka, chyba że zdecydujesz się kupić w miejscowym sklepie.

2 i 3. Mikado 40 g.

4. Decathlon 40 g. Ten kolor akurat sie nie sprawdzil (dlatego jeszcze go mam - typowy zalegacz), ale rozowy juz tak. 

5 i 6. Pregio Slash 60 g. Rozowy poobijany oryginał oraz moja kopia. Obie wersje kolorystyczne sa OK. 

2-4 masz szansę zdobyć w PL za niewielkie pieniądze. 5 do kupienia na miejscu za ok. 5-6 eur sztuka. Nie jest to zestaw eksperta, ale IMO daje szanse na rybe. 

Fotka 2

Pare woblerow wlasnej produkcji na nocne barakudy i kupny sandeel do łowienia powierzchniowego. 

Kosztowo atrakcyjnym wariantem może być sbirulino. Doczepiasz na długim przyponie coś lekkiego i błyszczącego i szybko ciągniesz po powierzchni. To popularna technika wśród miejscowych. 

post-52257-0-10718200-1627657525_thumb.jpg

post-52257-0-56381200-1627657756_thumb.jpg

• Like 2

I jeszcze ostrosz (po miejscowemu 'drakena'). Nie tak znowu rzadki przylow nad piaszczystym dnem. Jezeli nie mamy sposobu na wypiecie bez dotykania ryby, lepiej ciac przypon. 

Dodam jeszcze skrzydlicę, bo też się trafiła (wprawdzie podhaczona) - na zewnątrz portu widziałem ich sporo

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś rozpoznaje jaka to rybka? Łowiłem tego bardzo dużo z plaży na grunt, niezbyt finezyjny. Mianowicie ciężarek 30g plus przypon z fluorocarbonu 0,30, haczyk nr 8 i kilka morskich „dżdżownic” kupionych w miejscowym wędkarskim.

Miejscowi łowili te ryby również na dryfującą choinkę haczykową, oblepioną zielskiem z okolicznej rzeki, która nieopodal wpadała do morza.

post-69925-0-44212600-1629986150_thumb.jpeg

• Like 1