Skocz do zawartości
  • 0

Troć, tarło w lutym...?

AdasCzeski

Pytanie

Wróciłem wczoraj z wypadu na Słupię. Dwa dni z kolegą łowiliśmy w Bydlinie. 

Ichtiologiem nie jestem i nie mogłem odszukać w necie informacji.

Złowiłem 3 malusie - koło 40 - 45. Wszystkie w jednym miejscu. Jedną pierwszego dnia, dwie drugiego. Nic by nie było w tym dziwnego gdyby nie fakt, że dwie ostatnie ryby chyba były na tarle... z samiczki leciała ikra, z samczyka mlecz. 

Tarło w lutym...? o co chodzi ? 

Zdjęć nie myślałem nawet by robić. 

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie wszystkie ryby z danego stada odbywają tarło w tym samym okresie. Zawsze jest to rozciągnięte w czasie (w granicach najlepszych warunków dla gatunku). Częsciowo jest to zabezpieczenie przed wpływem czynników zewnętrznych (choćby stan powodziowy). Anomalie w tym stanie ekosystemów też nie powinny dziwić.

Jeśli drzewa owocowe mogą zakwitnąć w grudniu, to i trocie mogą się "parzyć" w lutym.

Inna odpowiedź, to taka, że to takie rybie "nimfomaństwo"  ;)

Edytowane przez Roseth

• 0

To że na początku lutego trafiają się tarlaki troci czasami się zdarza. Natomiast wielkość

tych ryb jest moim zdaniem bardzo zła, jakie geny przekażą swojemu potomstwu???

Nie długo będziemy łowić srebrne pstrągi bałtyckie , a co to będzie jak ktoś złowi

kabana sześćdziesiątaka ??? :blink: :ph34r:

• 0

To że na początku lutego trafiają się tarlaki troci czasami się zdarza. Natomiast wielkość

tych ryb jest moim zdaniem bardzo zła, jakie geny przekażą swojemu potomstwu???

Nie długo będziemy łowić srebrne pstrągi bałtyckie , a co to będzie jak ktoś złowi

kabana sześćdziesiątaka ??? :blink: :ph34r:

Geny nie są uzależnione od wielkości ryby ;) ilość ikry owszem.

• 0

Tofik...

Kolega Qowax001 chyba nie o tym, o czym myślisz pisał. 

Jak weźmiesz maluszka i on się wytrze, to jego potomstwo nie musi wrócić jako małe i znów się trzeć i tak w zamkniętym kole... 

Geny są na stałe przypisane i czy wytrze się jako 40 czy jako 90 to cięgle ta sama ryba, ten sam materiał. Geny te same wielkość ryby i ilość materiału inna rzecz jasna. 

Rajfel pyta o to samo co mnie nurtuje... tarlaki w lutym i to 40 cm...?

• 0

To tutaj wiąże się ściśle z wątkiem o przyłowach w okresie ochronnym, o dwa niżej. Jakoś tak w 1993 roku, parę miesięcy pracowałem w Arkansas USA. Kolega zabierał mnie na ryby na jedną z najcudowniejszych (i ogromną) pstrągowych rzek na świecie - White River. Dopływ nazywa się Norfork. Skracając, kolega złowił, a było to w maju, ewidentnego samca potokowca (to była opinia wszystkich, którzy widzieli ta rybę), który miał dojrzałą ikrę! Dwa dni myślałem zanim skojarzyłem fakty. To, że rekord świata potokowca został "złowiony" w Arkansasie nie było przypadkowe... Podobnie jak wiele innych rekordów w kategoriach IGFA. Oczywiście miejscowi fishmakerzy zaklinali się, że nie robią tego, o co ich podejrzewałem ;)

• 0

Wróciłem wczoraj z wypadu na Słupię. Dwa dni z kolegą łowiliśmy w Bydlinie. 

Ichtiologiem nie jestem i nie mogłem odszukać w necie informacji.

Złowiłem 3 malusie - koło 40 - 45. Wszystkie w jednym miejscu. Jedną pierwszego dnia, dwie drugiego. Nic by nie było w tym dziwnego gdyby nie fakt, że dwie ostatnie ryby chyba były na tarle... z samiczki leciała ikra, z samczyka mlecz. 

Tarło w lutym...? o co chodzi ? 

Zdjęć nie myślałem nawet by robić. 

To efekt przemysłu zarybieniowego (mafii zarybieniowej).