Skocz do zawartości
  • 0

Język polski

fomadron

Pytanie

Koledzy i koleżanki,

bardzo lubię czytać artykuły na tym forum. Przygody, wywiady etc. Ja wiem, że język polski do prostych nie należy ale jak już robicie coś dla promocji wędkarstwa, to postarajcie się o korektę publikowanych treści. Ostatnio czytałem recenzję z Alaski i przyznam, że wpadki językowe strasznie zubożają cały tekst. Apeluje więc do moderatorów i autorów o korekty swoich publikacji. Moderatorzy mogą zablokować publikację, dopóki autor nie poprawi wszystkich błędów ortograficznych, stylistycznych oraz interpunkcyjnych. Było by bardzo miło, czytać po polsku.

Połamania kija!

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zależy jak definiujesz europejskość. Wawa jest mniej lub bardziej europejska? Co to znaczy? Jedynymi którzy mogą powiedzieć o sobie Europejczycy to obywatele silnych narodowych państw: Anglicy, Niemcy, Francuzi. Reszta to tylko obywatele kolonii EU. A życzliwych rodaków spotykasz, to Ci zazdroszczę. Nie pamiętam, żeby mi ktoś pogratulował kiedy mi się coś udaje. 

• Like 1

• 0

Wogóle w sumie nie definiuję europejskości, nie wnikam zbyt głęboko w temat. Mieszkam tu i skupiam się na rzeczach najbliższych mi. Nie wiem też na ile Wawa jest europejska, nie mam zbytnio porównania do innych na prawdę europejskich miast. Wiem tylko, że bardzo straciła przez ostatnie kilkanaście lat, właśnie chyba przez pogoń za wielką i "cudną" Europą. Dziś to już ani Warszawa (umarł prawdziwy warszawski folk i klimat) ani Europa. Nie widzę nas w wielkiej Europie bo i kulturowo i mentalnie zawsze bliżej nam było do wschodu niż do zachodu :) Po co to więc zmieniać na siłę? Genetyki nie oszukasz. Ta cała nasza droga do Europy to taka bardzo, bardzo na siłę.

Co do życzliwych rodaków to spotykam ich czasem :) Ale bądź spokojny, tych nieżyczliwych spotykam duużo więcej :)

Edytowane przez OloPe

• 0

Zależy jak definiujesz europejskość. Wawa jest mniej lub bardziej europejska? Co to znaczy? Jedynymi którzy mogą powiedzieć o sobie Europejczycy to obywatele silnych narodowych państw: Anglicy, Niemcy, Francuzi. Reszta to tylko obywatele kolonii EU. A życzliwych rodaków spotykasz, to Ci zazdroszczę. Nie pamiętam, żeby mi ktoś pogratulował kiedy mi się coś udaje. 

Nie wiem Krzychu skąd zrodził się Twój pomysł zaliczenia Francji do grupy silnie narodowego państwa ;) .

To chyba najbardziej w europie przemieszane społeczeństwo w dodatku zarozumiale i pretensjonalne :lol: .

To jednak na inne dyskusje temat.

Nie bardzo rozumiem również kompleksów na tle Europy. Wszak doświadczenia wspólnoty można by rzec "wyssaliśmy z mlekiem matki" :lol: .

Warszawa i Szczecin to miasta, które najwięcej miejsca w moim sercu zajmują. No może nie w tej kolejności :D .

W każdym razie wiele miast we Francji może jedynie pozazdrościć dynamiki rozwoju i przekształceń dokonywanych w Polsce. I znowu nie na temat.

Język polski, bo o nim mowa ubożeje i to jest powód do zmartwień.

Powodem oczywistym, są braki w wykształceniu, ale to nie jedyny powód i nie najistotniejszy moim zdaniem.

Lenistwo, niechlujstwo i brak szacunku (w tym wypadku do samego siebie), bo język polski to nierozerwalna część nas. Degradując język (mowę) niszczymy wartości kulturowe.

Wszystko po to by za pięć minut narzekać jak nas w europie nie dostrzegają ;) .

Polacy są potrzebni sobie…dopiero później Europie.

I dlatego myślę sobie, iż każde miejsce również Jerkbait.pl jest dobrym miejscem by o język polski dbać.

Bez napinania oczywiście :D .

• Like 2

• 0

proponuje, zeby kazdy niezadowolny i zniesmaczony, stanem rzeczy, uczestnik tego forum napisal krotkie opowiadanie wedkarskie, co najmniej w formacie A4 i wstawil tutaj w watku 21 lutego, w Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego i wskazal ta jedyna, i wlasciwa droge do perfekcykjnego artykulu wedkarskiego, artykulu bez bledow orotgraficznych, gramatycznych i stylistycznych ... bez napinania, oczywiscie :)

• Like 5

• 0

proponuje, zeby kazdy niezadowolny i zniesmaczony, stanem rzeczy, uczestnik tego forum napisal krotkie opowiadanie wedkarskie, co najmniej w formacie A4 i wstawil tutaj w watku 21 lutego, w Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego i wskazal ta jedyna, i wlasciwa droge do perfekcykjnego artykulu wedkarskiego, artykulu bez bledow orotgraficznych, gramatycznych i stylistycznych ... bez napinania, oczywiscie :)

Z fotkami ? :D

Pomysł bardzo dobry ale, kto będzie oceniał te prace ;) :D .

• 0

jak to nie?

No cóż Piotrze, dążenie do perfekcji (w podanym przez Ciebie cytacie) :) .

Fakt, że człowiek z minimalnym stażem to napisał. Tak trochę zabrzmiało jakby, "proszę mi tu podać...bo, Ja" ;) .

A jednak, co by w tej materii nie pisać. Dbać o poprawność języka polskiego trzeba i każda okazja by, przypomnieć o tym jest dobra :) .

• 0

pitt, on 17 Feb 2014 - 06:44, said:snapback.png

proponuje, zeby kazdy niezadowolny i zniesmaczony, stanem rzeczy, uczestnik tego forum napisal krotkie opowiadanie wedkarskie, co najmniej w formacie A4 i wstawil tutaj w watku 21 lutego, w Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego i wskazal ta jedyna, i wlasciwa droge do perfekcykjnego artykulu wedkarskiego, artykulu bez bledow orotgraficznych, gramatycznych i stylistycznych ... bez napinania, oczywiscie  :)

Z fotkami ?  :D

Pomysł bardzo dobry ale, kto będzie oceniał te prace  ;)  :D .

Ja mogę oceniać te artykuły, żadnej pracy się nie boję. Przysyłajcie na adres biuro@jerkbait.pl. W tytule wiadomości można dopisać KONKURS JĘZYKA POLSKIEGO.

Poza perfekcją ortograficzną i gramatyczną opowiadanie powinno spełniać oczywiście również inne kryteria: ciekawy wędkarski temat, opis własnych doświadczeń, przyzwoitej jakości zdjęcia.

;)

• Like 1

• 0

pitt, on 17 Feb 2014 - 06:44, said:snapback.png

Ja mogę oceniać te artykuły, żadnej pracy się nie boję. Przysyłajcie na adres biuro@jerkbait.pl. W tytule wiadomości można dopisać KONKURS JĘZYKA POLSKIEGO.

;)

No proszę  :D  i sam się wrobiłem ? :D :D .

Nie jestem pewien czy znajdę wenę do 21-go :D .

• 0

To ja od razu zaznaczę , że coś mi się stało z klawiaturą i nie mogę napisac/kliknąc literki "ć" , działa tylko zwykłe "c".

Żeby później nie było , że nieuk jestem jakiś - niewykształcony.  :P

Przyczyną mogą być wrogie działania lobby żydowskiego  :P  ;)

• 0

To ja od razu zaznaczę , że coś mi się stało z klawiaturą i nie mogę napisac/kliknąc literki "ć" , działa tylko zwykłe "c".

Żeby później nie było , że nieuk jestem jakiś - niewykształcony.  :P

Daj adres na Pw.

Podeślę Ci . Mam kilka wolnych literek  "ć"  na składzie. :rolleyes:

• Like 1

• 0

Niestety nie dostałem ani jednego artykułu

To chociaż na pocieszenie. :)  ;)

Egzaltowana polonistka...

Gdy czasem młoda polonistka

Taka naiwna, schludna taka,

Egzaltowana, świeża, czysta,

Że chciało by się siąść i płakać.