Skocz do zawartości

Schemat do Tournamenta Force 3000/3500

Rekomendowane odpowiedzi

No odpowiedniej grubości podkładeczkę (-czki, jak za cienkie). Z dziurką na 5mm (szer. 6-6,5 najlepiej, aby nie haczyła o zewnętrzną bieżnię). Pod najniżej położone w knobiku łożyska. I wsio.

A najlepiej mieć "trochę za grubą" z mosiądzu i "dotrzeć i dopolerować" tak by knobik obracał się w miarę luźno ale aby nie latał wcale góra-dół... I wtedy jest cacy-bajka... :)

Dziękuję Panie Tomaszu  :) jednak muszę powiedzieć że o ile ideę ogólną rozumie to jednak zaniepokoiło mnie stwierdzenie "pod najniżej położone łożycho w knobiku" gdyż ja mam tylko jedno łożysko w knobie i jest ono pod śrubą która zabezpiecza knob przed zsunięciem się...

Może czegoś nie wydłubałem z buraczanego knoba ale już nic więcej tam nie widziałem

Od strony korby jest gruba podkładka teflonowa i jedna metalowa. Jeśli dobrze się domyślam to zamiast podkładki teflonowej (na oko grubości łożycha) powinno być łożycho i pewnie wtedy ten ok 1mm luz by zniknął?

Trudno nie przyznać racji  :) zastanawiałem się nad tym (baaardzo hipotetycznie) czy stosowanie przeze mnie z upodobaniem szpul z turka z 3000 do Forcego jest "słabszym mocowo" rozwiązaniem czy nie ale wygląda na to ze teoretycznie nie. Praktycznie jeszcze żadna ryba mi tego nie udowodniła, poza tym nigdy jeszcze nie odczułem dyskomfortu przy holu suma kołowrotkiem z tzw 10kg hamulcem (Saltiga Z) więc te "7" jest i tak na wyrost mocne :)

• 1 miesiąc temu...

Panowie nie chcę zakładać nowego tematu, mam pytanko ile żyłki 0.30 wejdzie na szpulke od forsego 3000 i 4000 tak plus minus 10m realnie. I druga sprawa za ile można wyrwać forsiaka w dobrym stanie ? Kolega szuka pod trotke i chyba to będzie dobre rozwiązanie.

Forsiaka 4000, to nie znajdziesz. Albo 3000 albo 3500, różnica tylko w głębokości szpulki. A trzydziechy, to standardowo, na 3000  tak 180-190 metrów (zależy też i jaka "trzydziecha" bo może wejść i 150 tylko.. :lol: :lol: :lol: ).

W kwestii: "za ile można wyrwać forsiaka w dobrym stanie ?", to można wyrwać i za darmo tyle, że trzeba mieć osiągi jak Marian Woronin i kondychę jak Kusociński... :D

• Like 3

Forsiaka 4000, to nie znajdziesz. Albo 3000 albo 3500, różnica tylko w głębokości szpulki. A trzydziechy, to standardowo, na 3000  tak 180-190 metrów (zależy też i jaka "trzydziecha" bo może wejść i 150 tylko.. :lol: :lol: :lol: ).

W kwestii: "za ile można wyrwać forsiaka w dobrym stanie ?", to można wyrwać i za darmo tyle, że trzeba mieć osiągi jak Marian Woronin i kondychę jak Kusociński... :D

podziękował za info, co do drugiej kwestii to tylko kupno wchodzi w grę żadna partyzantka ;) :D

Tak myślę, że w drugiej kwestii, to zabawa rozpoczyna się od jakich półtorakilozłotych, a pomijając walory estetyczne, to przeważnie cała reszta bywa w nienajgorszym stanie (bo co tam w środku można mocno zużyć?)...

• 4 tygodnie później...