analityk Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 Witam Wszystkich, Czasami trzeba zostawić swoją rzekę i pojechać na wakacje z rodziną w ciepłe strony nad Morze Śródziemne. Kusi mnie aby zabrać wędki ale nie wiem czy jest szansa na jakieś rybki łowione gdzieś w okolicach ruchliwych, śródziemnomorskich kurortów (+ jak z zezwoleniami). Czy macie jakieś doświadczenia/obserwacje w tym zakresie? Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowinski Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 Witam,Ale powiedz, gdzie na Morzu Sródziemnym ?Ja łowiłem w Turcji, na Sycylii, we Włoszech, w Maroko i w Tunezji, jeśli o te kraje chodzi mogę Ci doradzić.pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekat Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 Dołączam się do pytania (jeżeli można?)co i jak łowi się w Tunezji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 21 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 Ja mam zaplanowany urlop na wyspach Kanaryjskich blisko Hiszpani - myslę że to podobne klimaty jak w miejscach które wymieniłeś - napisz jak Ci tam rybki brały/jak łowiłeś. Pozdrowienia Witam,Ale powiedz, gdzie na Morzu Sródziemnym ?Ja łowiłem w Turcji, na Sycylii, we Włoszech, w Maroko i w Tunezji, jeśli o te kraje chodzi mogę Ci doradzić.pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowinski Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 @tomekatJeśli o Tunezję chodzi to łowiłem w okolicach Sousse z molo betonowego i główek portowych. W Tunezji łowi się głównie na grunt i na spławik, w ogóle nie widziałem spinningistów, chyba jest to nieznana metoda. Nie ma w tym kraju żadnej organizacji typu PZW, nie ma żadnych pozwoleń na amatorski połów ryb i przepisów regulujących zasady takiego połowu. Na co się łowi? Głównie na chleb i wszelakiego rodzaju ciasta, białe lub czerwone robaki rzadko się widzi. Miejscowi łowią też na takie długie pędraki z nóżkami, ale nie wiem co to jest. Co można złowić? Sporo ryb zamieszkuje tamtejsze wody, ale głównie widzi się cefalowate.....popularną rybą jest mullet, można złowić też loupa i doradę, oczywiście najwięcej jest drobnicy, ale nie wiem co to są za ryby. Jeśłi chodzi o czarter łodzi, to w Sousse jest sporo armatorów, cena to 60 do 100 dinarów za 12 godzin, celem wyprawy jest oczywiście tuńczyk, który to dorasta w tamtych wodach do imponujących rozmiarów. Łowią go na trolling i na martwą rybę. Niestety nie byłem na takiej wyprawie. Przez dwa tygodnie mojego pobytu złowiłem sporo małych, 20cm rybek, ale nic większego, w porcie mulletów było od groma, za żadne skarby nie chciały żerować. @analitykWyspy Kanaryjskie to nie Morze Śródziemne, podejrzewam, że trochę inaczej się łowi i rybostan też się różni. Nie mogę ci doradzić. W Hiszpanii nie łowiłem. Proponuję wejść na jakikolwiek hiszpański portal wędkarski, tam z pewnością są informacje. pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi