Skocz do zawartości
  • 0

berkley fireline crystal

costi

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie ma średnicy wiec na na jaka cholere operujemy średnicą wśród plecionek?

Umownie? :D

dokładnie - TAK! Polacy to dziwacy przyzwyczajeni do oznaczeń długości w metrach i średnicy (głęboka komuna się kłania :mellow:), do towaru z oznaczniem w yardach i funtach - podchodzą często jak do jeża... :lol:

Ale na szczęście świadomość nieco się poprawia... :D

P.S. Nie bez kozery w USA - na opakowaniu podają TYLKO wytrzymałość plecionki, gdyby ktoś zapytał o średnicę - zabiliby go śmiechem... :lol: :mellow:

• 0

Co do firelina opinie są jak zwykle podzielone, ponieważ mam kolegę łowiącego tą linką i jest bardzo zadowolony.

Dla mnie ogromną wadą jest, to że linka w użytkowaniu puchnie, dotyczy do również whiplasha, którego sam używam.

Między bajki należy włożyć przezroczystość, czy nawet półprzezroczystośc tych linek :lol:

Po jednym łowieniu i tak przyjmują kolor wody w jakiej łowimy...

Na cienkie łowienie zainwestowałem w strena i raczej daje radę.

Pzdr

• 0

witam ,

czy Panowie nie przesadzacie z tymi jednostkami imperialnymi ?! Czy na stronie PowerPro zamieszczono rozmiary w systemie metrycznym tylko dla Polaków ? :unsure: A jeśli tak to czemu nie po polsku

http://www.powerpro.com/using/specs.asp

i czy taki np. Sufix też o Polakach myśli ?

http://www.sufix.com/FishingLine/SUPERBRAID.htm

diameter - średnica

• 0

Panie i Panowie..Koleżanki i Koledzy... :D

Po 1 do lowienia jazi/kleni potrzebna jest niezbyt gruba linka, taka zeby dalo rade rzucac malymi a nieraz wrecz filigranowymi przynetami.

Po 2 mamy do wyboru lowic zylka i miec swiadomosc mniejszej wytrzymalosci zestawu a za to wiekszej finezyjnosci, co jest przydatne przede wszystkim w przezroczystych wodach. Albo plecionka 5-10LB i lowic mniej finezyjnie ale za to z nastawieniem na grube sztuki.

Po 3 dobra plecionka wiadomo - to Power pro :D , dostepna od jakiegos czasu rowniez nawet w 5LB.

Po 4 -jezeli zylka to np. cos ze Strena, np. Magna Thin

Po 5 istnieje linka hybrydowa, Yo-zuri, ponoc bardzo wytrzymala i o wysokich walorach uzytkowych.

Sa tu tacy, ktorzy ja uzytkowali i wierze, ze sie wypowiedza...

Po 6, nie istnieja linki niewidoczne

O tym, ze zadna plecionka nie moze miec przekroju kolowego nie bede pisal bo bylo o tym az nadto.

Wazne jest, zeby sie nie dac zwariowac i kupowac rzeczy,ktore beda nam przydatne, trafione jesli chodzi o wykorzystanie wedkarskie...

Gumo

p.s.Kupilem kiedys linke kompozytowa Berkleya (kompozytowa tzn. nie splatana(braided) lecz spiekana ze wzdluznych nici, wlasnie o zachwalanym najbardziej zblizonym do kolowego przekroju.

Wyrzucilem ja po 3 razach na rybach...z negatywnych aspektow - to byla moja 1sza plecionka i pzrez dluzszy czas nie moglem sie do plecionek przekonac.

• 0

o Polakach wspomniałem w kontekście wypowiedzi Pana Stacha

Polacy to dziwacy przyzwyczajeni do oznaczeń długości w metrach i średnicy (głęboka komuna się kłania ) .

Moim zdaniem jednostki metryczne z Polską i komuną mają mało wspólnego , to konsekwencja układu SI obowiązującego w całej Europie (kontynentalnej ) .

• 0

Jeśli już mówimy o średnicach, to plecionka mimo, że nie ma przekroju kołowego nie znaczy, że nie ma średnicy. Przekrój niekołowy czyli elipsoidalny, a jak pamiętamy z geometrii elipsa ma średnicę, a nawet dwie. :lol: :lol: :lol:

A tak na poważnie jakie to ma znaczenie, skoro praktycznie wszyscy wiedzą o co chodzi.

• 0

... ja bym sobie odpuścił crystala, szczególnie w tej domniemanej średnicy 00 coś tam :lol: ...strzela przy dobrym zacięciu :lol:...i między palcami podczas wiązania... :mellow:

O ile z tym pierwszym się nie powalczy, bo chyba jest to spowodowane uszkodzeniami mechanicznymi plecionki powstającymi podczas łowienia (otarcia o kamienie, gałęzie, itp.) a ten cienki berkley jest na to bardzo wrażliwy. O tyle drugi problem można wyeliminować stosując agrafki bezwęzłowe, które redukują lub wręcz eliminują osłabienie plecionki w miejscu jej wiązania. Jak na mój gust to ta plecionka dobra by była do połowów w jeziorowych toniach.