Skocz do zawartości
  • 0

Przechytrzyć profesora – czyli kleniowe Honoris Causa - nowy artykuł

admin

Pytanie

Witam,

Jest wiosna, piękna majowa pogoda, przyroda eksploduje. Stoimy nad brzegiem i obserwujemy gałęzie pochylonego nad taflą wody, drzewa. W cieniu konarów widać wyraźnie poruszające się płetwy, torpedo-kształtny korpus i dużą głowę. Kleń? Pewnie, że kleń. Taki duży? A czemu nie. Dobra, nie ma co stać, trzeba iść dalej i spróbować w innym miejscu, tego i tak nie złowimy.

Zapraszam serdecznie do lektury artykułu o tym jak przechytrzyć kleniowego profesora :D

Pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam na oku małą nizinną rzeczkę (szerokość od kilku do kilkunatu metrów)w której występują klenie. Ograniczałem się w niej do tej pory do łowienia okoni i szczupaków, traktujac klenia jako rybę nie do złowienia na tym łowisku.

@pitt w swoim artykule podaje sposoby na sprowokowanie do brania kleni ale już upatrzonych.

Jaką taktykę zaś przyjąć kiedy ryby nie widać i tylko mogę domyślać się jej obecnościw danym miejscu/na danym odcinku rzeki?

Czy efektywne może być łowienie kleni w małych rzekach po pstrągowemu tzn poruszam sie w górę rzeczki i sprowadzam przynęty z nurtem? Pytam nie bez powodu gdyż wędrując w dół rzeki, mimo maskowania się ryby dostrzegają mnie z kilkudziesięciu metrów - jestem o tym przekonany (czysta woda i dużo łąkowych odcinków).

• 0

wielu kolegow, w niezliczonych postach, pisalo, ze: nalezy sie chowac ... bo jak ty widzisz ryby, to one ciebie juz dawno widzialy :D

po prostu musisz sie troche skradac i chowac ... nic wiecej, nic mniej, jest tez taka mozliwosc, ze wypuszczasz wobler z pradem, czyli schodzisz w dol rzeki i probujesz lowc klenie stojace 30 metrow nizej, wielu kolegow uwaza, ze to metoda malo skuteczna, inni twierdza, ze tak lowi sie dobrze ... ja uwazam, ze to znakomita metoda nie tylko prezentacji przynety ale tez poznawania stanowisk ryb

krotki cytat z tekstu (jesze nie opublikowanego)

... Zamknijcie oczy, zapraszam Was do ogrodu wyobraźni. Spojżcie w dół łagodnego stoku, stoimy nad nad małą, szybko płynącą, czystą i klarowną rzeczką, miejscami przypominającą duży, górski potok ... Łowisko jest relatywnie płytkie, w najgłębszym miejscu, którym jest główna rynna, ma zaledwie 2 metry głębokości ... Na zakrętach i przy podmytych burtach powstają prądy wsteczne ... W płytszych partiach z wody wystają konary i grubsze gałęzie zwalonych drzew. To ślady ostatniej wiosennej powodzi. Gdzie tu szukać kleni? Odpowiedź jest bardzo łatwa: teoretycznie wszędzie.

...

Podchodząc do brzegu powinniście pamiętać o jednym, chowajcie się! Skradajcie się! Nie dajcie się zauważyć! Jeżeli klenie was zobaczą, to możecie już sobie poszukać nowej miejscowki. W 95% przypadków brań już nie będzie, ponieważ płytko i blisko brzegu stojące klenie odpłyną w siną dal.

...

• 0

Ja też mam pytanie i prośbę o radę.Jutro zamierzam się wybrać na klenie i zastanawiam na jakim odcinku rzeki się skupić.Łowisko to średnia rzeczka 10-20m szerokości na której przykładowo jest długa prostka(ok.400m) która jest najężona rafkami i dnem żwirowatym z wyraźną rynienką przy lewym brzegu graniczącą z dosyć szybkim nurtem.Drugi odcinek tej samej rzeki następuje zaraz za prostką.Tu rzeka jest zupełnie inna.Mamy sekwencję 5 zakrętów z krótkimi prostkami.Tu rzeka jest głębsza a uciąg średni a nawet momentami wolny.Typowo nizinnie.Gdzie o tej porze roku szukać kleni?Na płyciakach z szybkim uciągiem i rafkach,czy na wolnych głębszych odcinkach?Dodam że prostka ta jest corocznym miejscem godów majowych kleni.Zawsze.

Pozdrawiam!!!

• 0

wszedzie na kantach i zalamaniu sie uciagu, w cieniach pradowych, powinny stac kleksy, to samo dotyczy pradow wstecznych i spowolnien przy zakretach ... na wewnetrznej

ponad to mozna zrobic tak, jak napisalem w poscie powyzej i wypuszczajac wobler z pradem sprawdzic gdzie sie chowaja :D

Ja bym do tego dodał: powyższą odpowiedz potraktuj jako bardzo dobry drogowskaz, obserwuj wodę i kombinuj. Każda woda ma swoją specyfikę, nie warto się zamykać w schematach.

• 0

Dopiero udalo mi sie przeczytac ten swietny artykul. Ale opisane jest niestety lowienie na niewielkich rzeczkach, a co z kleniem z duzej rzeki?jezdze nad Main i niestety znam tylko pare miejscowek na ktorych udalo sie wyluskac kilka boleni i jazia a klen na spinning dalej zostaje moim niespelnionym marzeniem :D Gdzie go szukac na tak uregulowanej rzece jaka jest main??? z gory dzieki za odpowiedz

zdr