Skocz do zawartości

Światełko w tunelu? Unia kontra regulatorzy rzek i strumieni.

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Jest absurdem sprowadzanie kwestii regulacyjnych czy hydrotechnicznych do jakiejś  ideologicznie wyimaginowanej wojny cywilizacji , gdzie światła unia oprócz gender , da nam w pakiecie odurzający zestaw poglądów euroekologicznych . Tu chodzi o rzeczy całkiem zwyczajne w krajach schyłkowych , skorumpowanych , oligarchicznych , czyli prostą redystrybucję środków finansowych , na co akurat otworzyło drogę  zielone unijne światełko zapalone na okoliczność działań przeciwpowodziowych . Tak samo rozmaite inne sitwy , lokalne albo ogólnokrajowe , przyswajały kasę z budowy dróg , chodników , orlików , stadionów , środki z programów społecznościowych , gospodarczych , czy spójnościowych . To wszystko dzieje się od lat , za naszą milczącą zgodą , przyzwoleniem i akceptacją . Lody wszak się kręcą , dla naszego dobra .

A ratunku szukać w decyzji Moskwy albo Brukseli  - puknijcie się w łeb !! :rolleyes: Gdzieśmy byli do tej pory ? 

• Like 2

To samo zrobiono z Łomnicą, płynącą wzdłuż Karpacza i zasilającą Bóbr właśnie. Za gnoja łowiłem na leszczynę kleksy w tej rzece. A teraz wygląda jak kanał przeciwpowodziowy (zobaczymy, jak będzie ze skutecznością...). Godski, oby się ruszyło - tylko w przeciwną stronę do tego, co Sławek pokazał.

Edytowane przez MRTNZ

To nie tylko to,jestem z Katowic i czytałem że planują ,,troszkę spiętrzyć" Białą Przemszę i wybudować na niej elektrownię wodną do 2015 r. Sęk w tym że jest to rzeczka pstrągowa z parokilometrowym odc. no kill.Co prawda zapewniają że zwierzątkom nic się nie stanie ale jakoś trudno mi w to uwierzyć.

To nie tylko to,jestem z Katowic i czytałem że planują ,,troszkę spiętrzyć" Białą Przemszę i wybudować na niej elektrownię wodną do 2015 r. Sęk w tym że jest to rzeczka pstrągowa z parokilometrowym odc. no kill.Co prawda zapewniają że zwierzątkom nic się nie stanie ale jakoś trudno mi w to uwierzyć.

Zobacz lepiej co się dzieje na Brennicy. Totalny Amagedon. Rozwalone kompletnie koryto rzeki kopary w korycie. Po prostu masakra

Sławek,

aż mnie zatkało.....

Znam tą rzekę od wielu wielu lat. Trudno w to uwierzyć, XXI wiek mamy....

Całe szczęście, że te piękne równe brzegi po kilku większych powodziach już nie będą takie równe. Oby im zabrakło środków na dokończenie i późniejsze naprawy.

Najpierw pierdyliard złotych na budowanie wałów i prostowanie rzeki a później kolejna kasa na odsuwanie wałów i renaturyzacja rzeki... a za 20 lat może znowu ją wyprostują... w końcu beton musi się lać bo to kasa...

Ale zawsze to krok w dobra stronę: http://www.wwf.pl/co_robimy/rzeki/odra/?13320/Ekolodzy-i-administracja-publiczna-odsuwaja-waly byleby zaraz ktoś nie zrobił dwóch kroków w tył...

Sławek,

aż mnie zatkało.....

Znam tą rzekę od wielu wielu lat. Trudno w to uwierzyć, XXI wiek mamy....

Całe szczęście, że te piękne równe brzegi po kilku większych powodziach już nie będą takie równe. Oby im zabrakło środków na dokończenie i późniejsze naprawy.

Po wdrożeniu Ramowej Dyrektywy Wodnej prace konserwacyjne na uregulowanych rzekach będzie łatwej przepchnąć niż regulacje rzek płynących naturalnym korytem. Gdzie obostrzenia będą większe.

Dlatego melioracyjne i hydrotechniczne szkodniki spieszą się by jak najwięcej dzikich rzek ochrzcić koparą. Potem będzie im łatwiej doić kasę na usuwanie szkód popowodziowych po każdej większej wodzie. I biznes będzie się kręcić dalej.