Skocz do zawartości

Blachy Wahadłowe D.T

Meff

Rekomendowane odpowiedzi

Ja lakierami do paznokci maluję wobki. Oczywiście kupiłem sobie akryle i wodne ale jakoś ciężko mi je rozgryźć. A mam trzy "baby” w domu więc jest komu podbierać :P

Czyli widzę, że jest jeszcze więcej technik wykonywania wahadeł. Twoje kowadełko jest oczywiście obłe w kształtach? A Ty jaką technikę doradziłbyś na początek?

Ja lakierami do paznokci maluję wobki. Oczywiście kupiłem sobie akryle i wodne ale jakoś ciężko mi je rozgryźć. A mam trzy "baby” w domu więc jest komu podbierać :P

Czyli widzę, że jest jeszcze więcej technik wykonywania wahadeł. Twoje kowadełko jest oczywiście obłe w kształtach? A Ty jaką technikę doradziłbyś na początek?

Ja osobiście zacząłem od tej właśnie techniki. Bicie blach na niewielkim zagłębieniu w kształcie łezki przy pomocy młotka ślusarskiego lub kulki łożyskowej o średnicy około  4cm. Obecnie natal stosuję tą technikę. Jest wielu rekodzielników którzy twierdzą że ich praca jest czystym "Hand Made" a w rzeczywistości kożystaja z pomocy w postaci różnego rodzaju matryc. Ja jednak wolę czystą ręczną pracę. Od A do Z.

Taką też technikę polecam. Jak już wcześniej wspomniałem - Stara dobra szkoła krępowania blach wahadłowych.

Edytowane przez Meff
  • Like 1

Wiedziałeś jak sobie ułożyć życie. :D

Samo się tak ułożyło. Wszystkie trzy powstały jeszcze przed moimi narodzinami ;p

Tak, ja również słyszałem, że wielu rękodzielników przeszło na produkcję masową przy pomocy maszyn. Na pewno daje to większą powtarzalność oraz zwiększa "produkcję” no ale to już nie jest hand made.

Jeden gość poradził mi abym zaczą klepać właśnie na kowadełku. Z tym, że ołowianym. Zdobisz jeszcze jakoś inaczej swoje wyroby? Mm na myśli nakładanie powłok. No i czy klepiesz tylko z bachy stalowej? Jaki twoim zdniem najlepszy będzie materiał na pierwsze próby?

Samo się tak ułożyło. Wszystkie trzy powstały jeszcze przed moimi narodzinami ;p

Tak, ja również słyszałem, że wielu rękodzielników przeszło na produkcję masową przy pomocy maszyn. Na pewno daje to większą powtarzalność oraz zwiększa "produkcję” no ale to już nie jest hand made.

Jeden gość poradził mi abym zaczą klepać właśnie na kowadełku. Z tym, że ołowianym. Zdobisz jeszcze jakoś inaczej swoje wyroby? Mm na myśli nakładanie powłok. No i czy klepiesz tylko z bachy stalowej? Jaki twoim zdniem najlepszy będzie materiał na pierwsze próby?

Ja rówież stosowałem kowadełko ołowiane ale stalowe nie odkształca się praktycznie w ogóle więc nie trzeba go od czasu do czasu przetapiac. Ołowiane z kolei ma to do siebie ,że nie odkształca nabitej wcześniej faktury ,dlatego też przy krępowaniu na stalowym kowadełku nakładam na nie dość gruby kawałek skóry co daje ten sam efekt. Moim i zapewne nie jednego z twórców wahadeł zdaniem - najlepszym materiałem na pierwsze próby bedzie miedź. Jest bardzo plastyczna i co za tym idzie łatwa w obróbce i krępowaniu. Proponuję grubość 1,5mm - optymalna według mnie.

Co do innych zdobień to właśnie kolega Daniel trafnie przekierował. Na pierwszej stronie wątku znajdują się foty różnych wahadłówek.

Pozdrawiam.

D.T.

...i na Reskie srebro ;)

Tak myślisz salmon? Wachadła są dość długie i mogły by też powalczyć z trocią z plaży. Na rzece (Słupia) nie testowałem. Blachy te nie są gięte w "S" tzn krepowane bez podgięcia przez co ciężko wprowadzić je w ruch obrotowy. Wezmę któregoś dnia nad rzekę i sprawdzę jak się zachowuwą w nurcie. Ewentualnie podegnę delikatnie jeden z prototypów. Niezaszkodzi pokombinować.

Pozdrawiam.

D.T.

• 1 rok później...

Witam . Jestem początkującym klepaczem , przynajmniej sie staram. Bardzo podobają mi sie Pana wahadłówki i niektóre zdobienia nie mam pojęcia jak zrobić . Dokładnie chodzi mi o wzór ,, jeż,, nr 3 . Zdobienie to bardzo mnie interesuje ale nie wiem jak je wykonać pewnie to głupie pytanie ..... Czy może Pan mi napisać jaki kształt ma ,, punktak ,, chodzi mi o to czy ma kształt nieregularny czy okrągły . I czy możliwe by było aby Pan załączył zdjęcie albo rysunek kształtu owego tajemniczego przedmiotu . Pozdrawiam Piotr Kopczyński

Witam . Jestem początkującym klepaczem , przynajmniej sie staram. Bardzo podobają mi sie Pana wahadłówki i niektóre zdobienia nie mam pojęcia jak zrobić . Dokładnie chodzi mi o wzór ,, jeż,, nr 3 . Zdobienie to bardzo mnie interesuje ale nie wiem jak je wykonać pewnie to głupie pytanie ..... Czy może Pan mi napisać jaki kształt ma ,, punktak ,, chodzi mi o to czy ma kształt nieregularny czy okrągły . I czy możliwe by było aby Pan załączył zdjęcie albo rysunek kształtu owego tajemniczego przedmiotu . Pozdrawiam Piotr Kopczyński

Kolego @koper82. 

Z racji tego,iż już takie pytanie padło w moim temacie na stronie nr1. Podsyłam odpowiedz wiadomością prywatną. 

Mam nadzieję ,że pomogłem. 

Pozdrawia.

Damian. 

A tutaj dokładam kilka fot z innych produkcji przynęt. :) Trocie ze Słupi lubią nie tylko blachy wahadłowe, więc niekiedy poświęcam troszkę czasu na woblery i blachy obrotowe. :D 

- Woblery przed wklejeniem na stałe sterów:

7D6xLXw.jpg

- Obrotówki w rozmiarach nr2 long. Robione z myślą o srebrniakach wchodzących w dolny odcinek Słupi. 

TjTmEzs.jpg

PBSS3Zz.jpg

zuYcC1o.jpg

Obrotki przygotowane do podklejenia folią holograficzną. 

cBAJ1C8.jpg

• Like 2