Skocz do zawartości

Jezioro Powidzkie

Arbuzowski

Rekomendowane odpowiedzi

witam To bardzo drażliwy temat .Odpowiem krótko nie jestem zwolennikiem takich łowisk.Powód jeden komercja to znak nie dla wszystkich dostęp do wody państwowej.....

Jeśli będzie takich łowisk w naszym kraju to każdy wędkarz zgłupieje gdzie ma wstąpić a opłaty i tak musi zrobić w PZW.W moim rejonie jest dwa łowiska czyli karta 173+70 łowisko komercyjne+130 łowisko komercyjne.Stowarzyszeniu jest że musi wędkarz posiadać opłatę PZW....

@Maciej G proszę zatem abyś poinformował tu na forum lub do mnie na PW jak już się pojawią szczegóły. Mieszkam dość niedaleko i chętnie w miarę swoich możliwości wziołbym aktywny udział w tworzeniu takiego łowiska.

Witaj. Lukson wysłałem PW.

Jeżeli ktoś ma ochotę pomóc swoja wiedzą lub pracą to każda osoba jest mile widziana w Stowarzyszeniu.

Każdy z grupy inicjatywnej to osoba której na sercu lezy przywrócenie dwnej świetności tej wody.

Trzeba dać szanse na realizacje tego pomysłu tym bardziej, że własciciel wody dał się ( po bardzo długich rozmowach ) przekonać i wyraził zgodę na wycofanie sieci z tego rejonu na poczatek do 2020 roku!  Jest podpisane oficjalne porzumienie w tej sprawie.

Nie zmarnujmy tego.

Pozdrawiam.

Maciej G.

• Like 3

Polskie wędkarstwo jak widać i na tym szanowanym elitarnym forum, jak i na mniej elitarnym FB, jest w większości postrzegane przez pryzmat wysokości składki. Smutne....

Ja liczę to tak.

2000 (lekko) to tygodniowy wyjazd do Szwecji. Jestem w stanie tyle zapłacić za rok łowienia w Polsce, jeśli łowisko będzie zadbane (może być nawet w ramach PZW :P

W tym przypadku pieniądze powinny być rzeczą wtórną. Po pierwsze rybne łowisko. Co ja mówię - normalne i zdrowe niech będzie, wystarczy :)

Jeszcze raz - Powodzenia :)

• Like 4

Czemu tylko w północnej części ma być łowisko specjalne. Co z pozostałą częścią? Jezioro to jeden wspólny organizm. Jak ma to wyglądać w praktyce, dwa różne regulaminy na dwóch różnych częściach? Nigdy nie łowiłem na Powidzkim więc pytam jako przyszły zainteresowany.

Jak będziesz tak dobry i opłacisz pensje dla rybaków to chętnie odpuszczą na całym zbiorniku i zajmą się piciem:)

Po bardzo długiej przerwie bylem dzisiaj powędkować na jez. Powidzkim. Oblawiałem teren od Przybrodzina do Ostrowa. Odcinek fajny i wędkarsko urozmaicony. Jest potencjał ale też sporo pracy do wykonania dla stowarzyszenia które sie formuje. Na odcinku gdzie dziś walczyłem było ok ośmiu sieci...Dla mnie kilkugodzinne łowienie skończyło sie bez kontaktu. Łowilem z ręki i trolla przewalajac szeroki wachlarz przynęt szczupakowych.

Edytowane przez lukson
  • Like 2

Po bardzo długiej przerwie bylem dzisiaj powędkować na jez. Powidzkim. Oblawiałem teren od Przybrodzina do Ostrowa. Odcinek fajny i wędkarsko urozmaicony. Jest potencjał ale też sporo pracy do wykonania dla stowarzyszenia które sie formuje. Na odcinku gdzie dziś walczyłem było ok ośmiu sieci...Dla mnie kilkugodzinne łowienie skończyło sie bez kontaktu. Łowilem z ręki i trolla przewalajac szeroki wachlarz przynęt szczupakowych.

Od dnia 15.10.2016 nie powinno być już  w tej zatoce żadnej siatki. Do tego zobowiązał się Dzierżawca.

Jeżeli będzie inaczej to meldujcie! 

Lukson Twój nr. tel przekazałem Prezesowi stowarzyszenia.

Pozdrawiam.

Maciej G

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Nad wodami zatoki pojawiły się kontrole prowadzone przez członków stowarzyszenia. Woda wolna jest od siatek rybckich już blisko pół roku. 

W miedzyczasie ruszyły zapisy na tegoroczne zawody SZCZUPAK CUP Moran Powidz 2017 na nowym Łowisku Specjalnym.

Więcej informcji tu http://www.hotelmoran.pl/oferta-online/weekend-wedkarski-w-hotelu-moranspa-all-73238

Mamy nadzieję, że poza świetną oprawa dopiszą również piękne ryby.

Do zobaczenia nad wodą.

Pozdrawiam.

Maciej 

post-55194-0-47251400-1490653924_thumb.jpg

• Like 2

• 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...

No  właśnie obiło mi się o uszy, że "zarybiali" sumem ale miejscowi wędkarze z tego co mi mówili na oczy nie widzieli tu suma. Ciekawe czy faktycznie tam coś wąsatego pływa. W części, nad którą ja bywam, to już praktycznie prawie nic nie pływa, ciekawe czy wypchnięcie rybaków na tą część jeziora spowoduje pogłębienie  pustyni. 

Odgrzewam temat.

Zachęcony artykułami w prasie chcę się wybrać nad Powidz, a dokładnie nad tę zatokę, która jest łowiskiem specjalnym.

Jako,żę będę tam pierwszy raz, szukam jakichkolwiek informacji na temat tego łowiska.

- jakie miejsca są tam dobrymi łowiskami szczupaka? Czy to będą stoki przybrzeżne, pasy trzcin, czy też może są tam jakieś górki podwodne na których warto sie skupić?

- jakie przynęty polecacie? Czy tradycyjnie polskie łowienie,czyli niewielkie gumy 5-10 cm, czy też już raczej łowienie w stylu na Żarnowiec,czyli duże gumy 20 cm i powyżej?

- no i najważniejsze, w ktorym miejscu mogę podjechac nad wodę aby blisko brzegu rozłożyć ponton, zapakować manele i zostawić samochód tak żeby był w miarę bezpieczny podczas gdy ja spędzę cały dzień na wodzie? Chodzi mi raczej o jakieś dzikie miejsce a nie teren hotelu Maron poniewaz bedę tam koło 4-5 rano i hotel zapewne bedzie zamknięty.

Jeśli ktoś moze pomóc w tym zakresie będę wdzięczny :)

Edytowane przez michall

Fajne zawody, zawsze chciałem na takie pojechać, lubię łowić sielawowce późną jesienią. W tym roku się nie uda, ale w przyszłym (jeśli będzie to impreza cykliczna) postaram się być, tym bardziej że na Powidz wybieram się od dawna i nie mogę jakoś dojechać :)

Tylko tym razem przełóż prawidłowo fluorocarbon przez tulejkę przed jaj zaciśnięciem :P

To była plecionka i za mocno zaciśnięta dlatego pękła na łączeniu jak sądzę. To było mi potrzebne, teraz mam przypony tip-top, może oprócz kolejnej 100+ w tym roku i dozbrojki w gumie, która puściła  :P

Poza tym, było to dawno i nieprawda, przy takim dopingu jaki mieliśmy poprzedniego dnia to dobrze, że w ogóle połączone były kwestie tulejek i przyponów na zestawach  :P

Edytowane przez Tomek88
  • Like 1