Skocz do zawartości
  • 0

Yamaha 4km dwusów zatarty tłok

covent

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Co chcesz wiedzieć? Normalny zabieg, kupujesz nadwymiarowy tłok, robisz szlif i wszystko w temacie. Ważne jest aby dobrze spasować tzn. stosować się do zaleceń producenta. W przypadku silników samochodowych często na tłoku jest napisane jaki powinien być luz,  w przypadku silników marine niestety nie wiem jak jest. Czasem kupuje się też nominalne tłoki i wstawia się nowe tuleje.

• 0

No tak jak pisałem wyżej, w serwisie, niestety. Zanim jednak zlecisz szlif dowiedz się czy jest szansa zakupu nadwymiarowego tłoka, czy w ogóle są dostępne takie. Spróbuj jeszcze podzwonić i popytać tam gdzie handlują silnikami, może coś, ktoś będzie miał...

• 0

nie wiem który rok tej yamahy ale skoro 2t to przed 2000r

tutaj przykaładowo 95r 

http://www.boats.net/parts/search/Yamaha/Outboard/1995/4MLHT/CYLINDER%20CRANKCASE/parts.html

i nie widze nadmiarowego tłoka

wyslij foto jak ten tłok wyglada

jesli w katalogu nie ma nadmiaru to bedzie problem

sa 3 rozwiązania:

-kupic uzywany  i nie zatarty tłok.lekko zchonowac cylinder , planowanie głowiczki+ nowa uszczelka pod głowiczke

-kupic głowe silnika(mam nawt namiary do gosci co moga miec częsci)

http://allegro.pl/czesci-silnik-zaburtowy-mercury-mariner-tohatsu-i3965284243.html

-dorobic tłok w firmie która dorabia tłoki (LEGRA Dorabianie tłoków do silników spalinowych, szlify cylindrów ...
www.legra.neostrada.pl/‎), planowanie głowiczki+ uszczelka

dam ci rade.kup czteropaka i udaj sie tam gdzie robia głowice lub cylindry motocyklowe.

zrób pomiar owalnosci cylindra.bo jesli cylinder w przekroju jest jajkowaty to zmarnujesz kase na tłok i reszte

tulejowanie cylindra to nie wyjdzie.cylinder  jest  wykonywany zna gotowo z kanałami i wkładany  w forme i oblewany jest aluminium. wywiercając cylinder to trzeba wcisnąc nowy cylinder z kanałami ale mysle ze nie uda sie.tulejowanie cylindra w motocyklu jest drogie. tulejowalem blok od 9.9/15 ale tam kanały mozna było obrabiac po wcisnieciu tuleji. wtym bloku był dostep z obu stron. cena 250 zł/cylinder

Edytowane przez evin

• 0

Rozmawiałem przed chwilą ze znajomym. Ma nowy cylinder, tłok z pierścieniami i głowiczkę do Yamahy 5BS (model chłodzony powietrzem), za wszystko chce 600 zł.
EDIT: Nie wiem czy będzie pasować do twojej (możliwe?). Jeśli jesteś zainteresowany to musiałbyś przysłać zdjęcia z dokładnymi wymiarami tłoka i cylindra

Edytowane przez kotwitz

• 0

To dokładnie taki silnik jak link w poście kolegi Evin - czekam na odpowiedź firmy zajmującej się tulejowaniem czy się podejmą wogóle.

@Kotwiz oferta bardzo dobra jeśli tylko to jest to samo. Przeczytaj pw.

Teraz doczytałem, że jest chłodzony powietrzem a moja Yamaszka jest chłodzona wodą więc na pewno jest inny cylinder..

Ostatecznie tłok mi cylinder jedzie do LEGRY mówią, że dorobią nowego tłok- komplet ze szlifem 450, wysyłam i czekam cierpliwie bo termin realizacji do 2 mce..

Dzięki @Evin za podesłanie namiarów.

Edytowane przez covent