covent Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) Panowie szukam namiary na sklep z części do Yamahy - chodzi o tłok, zestaw uszczelek, prosiłbym o jakieś namiary bo nic nie mogę znaleźć. Edytowane 17 Lutego 2014 przez covent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Do serwisu musisz się udać choć może się okazać, że gra nie warta świeczki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 covent Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Może tak być coś znalazłem i czekam jeszcze na wycenę cześci. A może ktoś ma jakieś doświadczenia z tulejowaniem cylindra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Co chcesz wiedzieć? Normalny zabieg, kupujesz nadwymiarowy tłok, robisz szlif i wszystko w temacie. Ważne jest aby dobrze spasować tzn. stosować się do zaleceń producenta. W przypadku silników samochodowych często na tłoku jest napisane jaki powinien być luz, w przypadku silników marine niestety nie wiem jak jest. Czasem kupuje się też nominalne tłoki i wstawia się nowe tuleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 covent Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Czy wiesz gdzie można zaopatrzyć się w nadwymiarowy tłok? Bez tulejowania się obejdzie wystarczy szlif. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 No tak jak pisałem wyżej, w serwisie, niestety. Zanim jednak zlecisz szlif dowiedz się czy jest szansa zakupu nadwymiarowego tłoka, czy w ogóle są dostępne takie. Spróbuj jeszcze podzwonić i popytać tam gdzie handlują silnikami, może coś, ktoś będzie miał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 covent Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Jest problem bo w serwis nie oferuje nad wymiaru do tegoż silnika - tłok z denkiem profilowanym i z byle czego nie podejdzie. Na razie wszyscy rozkładają ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) nie wiem który rok tej yamahy ale skoro 2t to przed 2000rtutaj przykaładowo 95r http://www.boats.net/parts/search/Yamaha/Outboard/1995/4MLHT/CYLINDER%20CRANKCASE/parts.htmli nie widze nadmiarowego tłokawyslij foto jak ten tłok wygladajesli w katalogu nie ma nadmiaru to bedzie problemsa 3 rozwiązania:-kupic uzywany i nie zatarty tłok.lekko zchonowac cylinder , planowanie głowiczki+ nowa uszczelka pod głowiczke-kupic głowe silnika(mam nawt namiary do gosci co moga miec częsci)http://allegro.pl/czesci-silnik-zaburtowy-mercury-mariner-tohatsu-i3965284243.html-dorobic tłok w firmie która dorabia tłoki (LEGRA Dorabianie tłoków do silników spalinowych, szlify cylindrów ...www.legra.neostrada.pl/), planowanie głowiczki+ uszczelka dam ci rade.kup czteropaka i udaj sie tam gdzie robia głowice lub cylindry motocyklowe.zrób pomiar owalnosci cylindra.bo jesli cylinder w przekroju jest jajkowaty to zmarnujesz kase na tłok i reszte tulejowanie cylindra to nie wyjdzie.cylinder jest wykonywany zna gotowo z kanałami i wkładany w forme i oblewany jest aluminium. wywiercając cylinder to trzeba wcisnąc nowy cylinder z kanałami ale mysle ze nie uda sie.tulejowanie cylindra w motocyklu jest drogie. tulejowalem blok od 9.9/15 ale tam kanały mozna było obrabiac po wcisnieciu tuleji. wtym bloku był dostep z obu stron. cena 250 zł/cylinder Edytowane 17 Lutego 2014 przez evin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Rozmawiałem przed chwilą ze znajomym. Ma nowy cylinder, tłok z pierścieniami i głowiczkę do Yamahy 5BS (model chłodzony powietrzem), za wszystko chce 600 zł.EDIT: Nie wiem czy będzie pasować do twojej (możliwe?). Jeśli jesteś zainteresowany to musiałbyś przysłać zdjęcia z dokładnymi wymiarami tłoka i cylindra Edytowane 18 Lutego 2014 przez kotwitz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 covent Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) To dokładnie taki silnik jak link w poście kolegi Evin - czekam na odpowiedź firmy zajmującej się tulejowaniem czy się podejmą wogóle. @Kotwiz oferta bardzo dobra jeśli tylko to jest to samo. Przeczytaj pw. Teraz doczytałem, że jest chłodzony powietrzem a moja Yamaszka jest chłodzona wodą więc na pewno jest inny cylinder.. Ostatecznie tłok mi cylinder jedzie do LEGRY mówią, że dorobią nowego tłok- komplet ze szlifem 450, wysyłam i czekam cierpliwie bo termin realizacji do 2 mce.. Dzięki @Evin za podesłanie namiarów. Edytowane 18 Lutego 2014 przez covent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
covent
Panowie szukam namiary na sklep z części do Yamahy - chodzi o tłok, zestaw uszczelek, prosiłbym o jakieś namiary bo nic nie mogę znaleźć.
Edytowane przez coventOdnośnik do komentarza
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi