Skocz do zawartości

Jak wabik wędkę zrobił

wabik

Rekomendowane odpowiedzi

Wędki z pracowni są moim nieodłącznym kompanem w czasie spędzonym nad wodą. Do niedawna były to tylko kije wykonane czyjąś ręką. W ten zakątek forum zaglądam przy każdej wizycie na Jerkbait. Dzięki temu zdobyłem się na odwagę i oto efekt. 

Ofiarą jest 10 funtowy Blue rapid, czyli CDRBR299L. Blank zakupiony z pozostałości, od Psulka, przelotki od Krzysztofa  Zielińskiego, a mianowicie KL Alpsa od 25 do 5 na szczycie. Reszta komponentów pochodzi z BRC. Do końca projektu jeszcze trochę brakuje, ale jestem na dobrej drodze ( tak sądzę).

Trening nawijania 

post-52227-0-83341300-1392675845_thumb.jpg

Rękojeść dzielona i insert własnej kompozycji

post-52227-0-62286300-1392676083_thumb.jpg

Szczytówka już gotowa

post-52227-0-42707800-1392676220_thumb.jpg

Brakuje mi jeszcze nakrętki uchwytu kołowrotka, na którą naciągnę korek.

post-52227-0-52761100-1392676345_thumb.jpg

Licze na cenne rady

Ładnie to zaczyna wyglądać o ile mogę podpowiedzieć to jak kleisz gripy z różnych korków szlifowanie zaczynaj od zbierania papierem  najtwardszych elementów (korkoguma, burl, copano ) na końcu jest biały korek który szlifuje się najłatwiej .Uzyskasz w ten sposób płynne przejścia , jak zaczniesz szlifować biały korek a potem te cięższe może się okazać że nie uzyskasz płynnych przejść tylko przewężenia na granicy klejenia różnych korków co jest trochę denerwujące , ale praca czyściutka i czekamy na całą wędeczkę

• 1 miesiąc temu...

Kijek gotowy dziś wietrzony nad Liwcem. Testy przebiegły obiecujące ( na razie tylko na zaczepach).

Jeszcze tylko ważenie i do roboty z kończeniem kolejnej zabawki.

post-52227-0-65507900-1395318979_thumb.jpg

post-52227-0-14316900-1395319001_thumb.jpg

post-52227-0-41275800-1395319002_thumb.jpg

post-52227-0-84024300-1395319005_thumb.jpg

Można znaleźć parę niedociągnięć i przekombinowany gwint uchwytu kołowrotka. Za bardzo go skróciłem i nie wchodził kołowrotek, po toczeniu korka wygląda i działa poprawnie, nawet łapa leży jakby wygodniej.

Kijek gotowy dziś wietrzony nad Liwcem. Testy przebiegły obiecujące ( na razie tylko na zaczepach).

Jeszcze tylko ważenie i do roboty z kończeniem kolejnej zabawki.

attachicon.gifcd.jpg

attachicon.gifcd1.jpg

attachicon.gifcd2.jpg

attachicon.gifcd3.jpg

Można znaleźć parę niedociągnięć i przekombinowany gwint uchwytu kołowrotka. Za bardzo go skróciłem i nie wchodził kołowrotek, po toczeniu korka wygląda i działa poprawnie, nawet łapa leży jakby wygodniej.

Zgadza się odwrócony stożek przy uchwycie wygląda trochę" dziko", nie mniej jednak jest to bardzo wygodne rozwiązanie , tak jak piszesz - dłoń leży wygodniej.

Ważniejsza od niedociągnięć jest satysfakcja  jak pierwsze rybki wyjedziesz na badyla. dopracowywanie szczegółów przy następnym projekcie uskutecznisz.

Jak na pierwsza wedke to nie masz na co narzekac :) Styl sobie wypracujesz z czasem, a koncepcja odwroconego stozka osobiscie mi sie podoba. Moze tylko oba stozki zrobilbym bardziej podobne do siebie, zeby bardziej symetrycznie wygladaly. 

Najwazniejsze, trzymaj sie swojej koncepcji i swoich pomyslow :)

Kilka dni temu za pośrednictwem forum kupiłem kilka przelotek Minima  MATCH. Czy można sensownie ubrać w nie lekki kijek pod okonia? Będzie to miało sens biorąc pod uwagę że mam do dyspozycji perzelotki wyższe od "klasycznych" L fuji?

RB to wciąga :)

Przymocuj wkrętarkę na stałe z drugiej strony daj łożysko, dobierz pręt o odpowiedniej średnicy i masz tokarkę jak się patrzy  ;) Bez ryzyka uszkodzenia, przypalenia blanku.

Pierwszy patyk wyszedł super  :)

Edytowane przez kacper524
  • Like 1

• 8 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Po długiej nieobecności witam kolegów w moim wątku.

Jakiś czas temu nabyłem blank i mam kilka wątpliwości co do zbrojenia, może ktoś pozwoli mi je rozwiać. Owym blankiem jest Shobu z pełnego węgla będzie zbrojony w spirale pod casta i tu nasuwa się pytanie czy mogę użyć jako przelotki szczytowej przelotki z systemu KR nie dedykowanej do casta?

A teraz kolejna zagadka blank gnie się na każdym centymetrze. Czy stosować usztywnienie sekcji będącej pod uchwytem kołowrotka i pod rękojeścią?

Za cenne rady bardzo dziękuję i pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych

Trzeba użyć przelotki dedykowanej do spinna bo wędka pracuje jako spinn a tylko trzy przelotki pracują jako cast. Można zatem inaczej rozliczyć odstępy między przelotkami tak jak w spinningu bo nie będzie występować zjawisko dotykania linki do blanku przy sporym obciążeniu tak jak może to mieć miejsce w kiju castingowym. Nie ma potrzeby stosowania żadnych wzmcnien a co najwyżej dodatkowa przelotka załatwi sprawę. Postaw otwierająca maksymalnie blisko uchwytu kolowrotka i daj dodatkowo jedna lub dwie przelotki tak aby zwiększyć długość roboczą blanku.przez taki zabieg dodatkowo wykorzystasz lepiej moc blanku.

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1