wabik Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Wędki z pracowni są moim nieodłącznym kompanem w czasie spędzonym nad wodą. Do niedawna były to tylko kije wykonane czyjąś ręką. W ten zakątek forum zaglądam przy każdej wizycie na Jerkbait. Dzięki temu zdobyłem się na odwagę i oto efekt. Ofiarą jest 10 funtowy Blue rapid, czyli CDRBR299L. Blank zakupiony z pozostałości, od Psulka, przelotki od Krzysztofa Zielińskiego, a mianowicie KL Alpsa od 25 do 5 na szczycie. Reszta komponentów pochodzi z BRC. Do końca projektu jeszcze trochę brakuje, ale jestem na dobrej drodze ( tak sądzę).Trening nawijania Rękojeść dzielona i insert własnej kompozycjiSzczytówka już gotowaBrakuje mi jeszcze nakrętki uchwytu kołowrotka, na którą naciągnę korek.Licze na cenne rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 no tak, to ja już wiem dlaczego taki ładny kij mi Kolega po taniości sprzedał , skoro takie zabawy są uskuteczniane ;> no i lista na pw też była nie licha jakby Kolega chciał roleczki do kręcenia fajne mogę użyczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 podeślij zdjęcia rolek. Pomyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 W ten zakątek forum zaglądam przy każdej wizycie na Jerkbait. Dzięki temu zdobyłem się na odwagę i oto efekt. Tak trzymać Powodzenia Radku i czekamy na ciąg dalszy. Koledzy na pewno chętnie Ci doradzą i odpowiedzą na Twoje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Ładnie to zaczyna wyglądać o ile mogę podpowiedzieć to jak kleisz gripy z różnych korków szlifowanie zaczynaj od zbierania papierem najtwardszych elementów (korkoguma, burl, copano ) na końcu jest biały korek który szlifuje się najłatwiej .Uzyskasz w ten sposób płynne przejścia , jak zaczniesz szlifować biały korek a potem te cięższe może się okazać że nie uzyskasz płynnych przejść tylko przewężenia na granicy klejenia różnych korków co jest trochę denerwujące , ale praca czyściutka i czekamy na całą wędeczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Kijek gotowy dziś wietrzony nad Liwcem. Testy przebiegły obiecujące ( na razie tylko na zaczepach).Jeszcze tylko ważenie i do roboty z kończeniem kolejnej zabawki.Można znaleźć parę niedociągnięć i przekombinowany gwint uchwytu kołowrotka. Za bardzo go skróciłem i nie wchodził kołowrotek, po toczeniu korka wygląda i działa poprawnie, nawet łapa leży jakby wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Kijek gotowy dziś wietrzony nad Liwcem. Testy przebiegły obiecujące ( na razie tylko na zaczepach).Jeszcze tylko ważenie i do roboty z kończeniem kolejnej zabawki.cd.jpgcd1.jpgcd2.jpgcd3.jpgMożna znaleźć parę niedociągnięć i przekombinowany gwint uchwytu kołowrotka. Za bardzo go skróciłem i nie wchodził kołowrotek, po toczeniu korka wygląda i działa poprawnie, nawet łapa leży jakby wygodniej. Zgadza się odwrócony stożek przy uchwycie wygląda trochę" dziko", nie mniej jednak jest to bardzo wygodne rozwiązanie , tak jak piszesz - dłoń leży wygodniej.Ważniejsza od niedociągnięć jest satysfakcja jak pierwsze rybki wyjedziesz na badyla. dopracowywanie szczegółów przy następnym projekcie uskutecznisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Te niedociągnięcia spowodowane są brakiem wyczucia własnego stylu i smaku. Można powiedzieć że błądze. Powiedzcie gdzie w PL najlepiej zaopatrują w komponęty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Jak na pierwsza wedke to nie masz na co narzekac Styl sobie wypracujesz z czasem, a koncepcja odwroconego stozka osobiscie mi sie podoba. Moze tylko oba stozki zrobilbym bardziej podobne do siebie, zeby bardziej symetrycznie wygladaly. Najwazniejsze, trzymaj sie swojej koncepcji i swoich pomyslow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Ten stożek pokazał mi jak można zbudować rękojeść w stylu nowych rękojeści St croix ( te z "bułą"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Co do źródeł zaopatrzenia w komponenty, to nie ma jednego, najlepszego. Każda pracownia coś ma w ofercie, co warto wziąć, a inne nie mają. Dobre też są źródła zagraniczne. Np. CMW Rutenbau z Niemiec, czy Getbitoutdoors z USA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Kilka dni temu za pośrednictwem forum kupiłem kilka przelotek Minima MATCH. Czy można sensownie ubrać w nie lekki kijek pod okonia? Będzie to miało sens biorąc pod uwagę że mam do dyspozycji perzelotki wyższe od "klasycznych" L fuji? RB to wciąga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Wątek dodany do Galerii Rodbuildingowej z nr 62 http://jerkbait.pl/topic/7458-nasze-prace-galeria-rodbuildingowa-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-jerkbaitpl/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) Wątek dodany do Galerii Rodbuildingowej z nr 62 http://jerkbait.pl/topic/7458-nasze-prace-galeria-rodbuildingowa-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-jerkbaitpl/To do roboty.... Edytowane 23 Marca 2014 przez wabik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Toczysz w ten sposób korek wklejony na blank? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) si Edytowane 23 Marca 2014 przez wabik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper524 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) Przymocuj wkrętarkę na stałe z drugiej strony daj łożysko, dobierz pręt o odpowiedniej średnicy i masz tokarkę jak się patrzy Bez ryzyka uszkodzenia, przypalenia blanku.Pierwszy patyk wyszedł super Edytowane 23 Marca 2014 przez kacper524 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Nadszedł czas na zimowe dłubanie. Panowie macie wyrobione jakieś chwyty pomocne w czystym i skutecznym wklejeniu insertu do uchwytu fuji TVS ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Też myślałem że na to trzeba jakiś patent ale nie.. zwyczajnie insert klejem smarujesz i ładujesz do rurki a nadmiar kleju usuwasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Proste i logiczne. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Podziergałem i jak troszeczkę wykonałem też pierwszą mini pleciugę co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crizz100 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Taki uchwyt z insertem jest super wygodny, mowa o pierwszym projekcie. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez crizz100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 wygodny jest tylko trochę zbrzydł od mazidła na komaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Po długiej nieobecności witam kolegów w moim wątku.Jakiś czas temu nabyłem blank i mam kilka wątpliwości co do zbrojenia, może ktoś pozwoli mi je rozwiać. Owym blankiem jest Shobu z pełnego węgla będzie zbrojony w spirale pod casta i tu nasuwa się pytanie czy mogę użyć jako przelotki szczytowej przelotki z systemu KR nie dedykowanej do casta?A teraz kolejna zagadka blank gnie się na każdym centymetrze. Czy stosować usztywnienie sekcji będącej pod uchwytem kołowrotka i pod rękojeścią?Za cenne rady bardzo dziękuję i pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) Trzeba użyć przelotki dedykowanej do spinna bo wędka pracuje jako spinn a tylko trzy przelotki pracują jako cast. Można zatem inaczej rozliczyć odstępy między przelotkami tak jak w spinningu bo nie będzie występować zjawisko dotykania linki do blanku przy sporym obciążeniu tak jak może to mieć miejsce w kiju castingowym. Nie ma potrzeby stosowania żadnych wzmcnien a co najwyżej dodatkowa przelotka załatwi sprawę. Postaw otwierająca maksymalnie blisko uchwytu kolowrotka i daj dodatkowo jedna lub dwie przelotki tak aby zwiększyć długość roboczą blanku.przez taki zabieg dodatkowo wykorzystasz lepiej moc blanku. Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi