Skocz do zawartości

Muchowe perchowanie, czyli okonie na muchę.

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Viva w wariacji bezkonkurencyjna ostatnio u mnie.

Widać że dużymi krokami jesień idzie i się pasą przed zimą, bo zaczęły zażerać od momentu pierwszego przymrozku wczesnego (letnio-jesiennego).

Pozdrawiam.

post-63414-0-62131200-1538349316_thumb.jpg

post-63414-0-09154600-1538349347_thumb.jpg

• Like 9

A u mnie przynęta nr 1 to Damsel Nymph - czyli oliwkowa "pijaweczka z oczami z łańcuszka" lub kolorowym koralikiem. Zawsze gdy zaczynam łowienie w nowej wodzie zaczynam od tej muchy i często nie muszę już nic kombinować ;-) Poniżej maluszek z wczoraj.

post-56702-0-66528300-1538392774_thumb.jpg

Edytowane przez gladki
  • Like 3

@Wobi

WOW!Graty, petarda sztuka, piękny;)Przylów przy pajkowaniu?

Dzięki, tak,ten to akurat tak jakby przyłów tzn. jesienią łowie jednym zestawem #9 na much 15-20cm. nastawiając się na szczupaki , sandacze i przyłowowo duże okonie , jeżeli celuję tylko w okonie i ewe.sandacze to łowię zestawem  #6 (kompletuję teraz #7 do dalszych rzutów większymi muchami) i muchami 7-12cm. 

Ps.Gdy celuję specjalnie w okonie b.dobrze sprawdzają mi się matuki z brązowego grizzly 7-8cm. które prowadzone przy dnie świetnie imitują babki na które polują okonie i sandacze przy główkach i opaskach.

post-48686-0-89104200-1538510022_thumb.jpg

Edytowane przez Wobi
  • Like 14

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

A ja się zastanawiam jaki sznur sobie zakupić pod streamery , mam zamiar łowić na jeziorze powiedzmy w toni na ok 2m i nie wiem czy sinking czy intermediate ?

Zależy mi na tym żeby streamek nie tonął bardzo szybko tylko raczej powolne prowadzenie ? pomoże ktoś ? :rolleyes: :rolleyes:

Dodam, że dopiero zaczynam przygode z muchówą :D

• 5 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...

Witam! Szukam linki tonącej do streamerowego perchowania. Łowie w rzece nizinnej o średnim uciągu i średniej głębokości 1,5-2m z dołkami do 4 m głębokości (i to do nich chciał bym zajrzeć). Czy ktoś z doświadczonych kolegów może coś podpowiedzieć? Może jednak sink tip? W wodzie dużo przeszkód, korzeni, powalone drzewa. Proszę o pomoc i wskazanie kierunku :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Średni uciąg i doły 4m do pomacania przy dnie?? T-tipy + running dobrane wagą do klasy wędziska i łowienie metodą na Mundka (czyli tak jak On łowił trocie po odkryciu LeadCore), lub muchy z ołowianymi/wolframowymi skullmaskami ;)

Tyle że to już bardziej taki kulawy spinning niż muszkarstwo i rzucanie spinningowe ciężkim tipem, lub wagą ciężkiej muchy...

Te dołki to oczywiście nie dziury metr na metr w które trzeba wpaść i puknąć rybę w głowę. Będzie to moja pierwsza linka tonąca wiec wolałbym żeby nadała się również na wodę stojącą z Łodzi. Wiem że nie ma uniwersalnych linek do wszystkiego. Ale czy do streamera w nizinnej rzece o średnim uciągu ktoś może polecić coś sprawdzonego?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja kupiłem rio coastal intermediate i liczyłem że wystarczy, i zapewne w dniach w których ryby żerują i chętnie się podnoszą będzie akurat. Na bolenie również jest ok. Jednak kiedy trzeba sięgnąć dna a woda płynie niestety potrzebny szybciej tonący kaliber

• Like 1