brt3 Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Wczoraj w przypływie rozpaczy pojechałem na Sulejów za okoniem. Brak jakiegokolwiek życia w wodzie. Dwa tygodnie temu jeszcze coś szarpało za nimfy. Teraz kompletne zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woyciech Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Wczoraj i kilka dni temu, Mnie też udało się złowić dość fajne garbuski, podczas uganiania się za trotkami. Pierwszy wziął bardzo agresywnie w wolno prowadzoną imitację tobiasza, a w następnym rzucie jeszcze potężniejsze uderzenie lecz spudłowane zacięcie. Drugi (wczorajszy) zassał Polar Magnusa prowadzonego dość szybko . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Dziś,pomimo niesprzyjających warunków pogodowych postanowiłem zakończyć sezon muchowy. Trafiłem kilka fajnych okoni. Najbardziej cieszy fakt że złowiłem ja na swoje strimery.Szczęśliwego Nowego Roku Robert 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Przypomniał mi się taki rewelacyjny dzień z jesieni ub. roku - okonie zasmakowały w nimfach i brały jak głupie. W mijającym roku nie zdołałem tego powtórzyć......, może w 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Koledzy, jeśli można... Jakie prowadzenia nimf Wam się sprawdziły na okoniach w stojącej wodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Koledzy, jeśli można... Jakie prowadzenia nimf Wam się sprawdziły na okoniach w stojącej wodzie? Uniwersalnej metody pewnie nie ma, ale w mim przypadku było to dość szybkie ściąganie pojedyńczej nimfy, obciążonej złotą główką, na głębokości około 30 - 40 cm. Okonie atakowały ją z dołu, zdecydowanie i agresywnie wychodząc. Ta sama nimfa prowadzona wolnej na większej głębokości była ignorowana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 U nas na nimfy absolutnie bez kontaktu. Tylko streamery. Dzisiaj przez godzinkę dostałem 2 ładne okonie+kilka innych ryb. Wiatr koszmarny. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JURI Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Robert napisz coś o sprzęcie i zestawie(linka, głowica itp) którym kusisz garbusy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Podstawowy zestaw na moją wodę to kijek w #6,linka z tonąca końcówką w kl.3 i 2 metry żyłki na przyponie.Żadnych udziwnień. Przynęty umotane na #4-6 w kolorach raczej stonowanych. Podstawa to czarny,brązowy i pochodne. Trudną mam wodę bo stan jest dość wysoki. Żeby dojść na miejscówkę trzeba znać tajną ścieżkę. Jeden "krzywy" krok i płyniemy.Ale to nawet lepiej:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Ładnie na tej szynie zimą , Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyczkasport1 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Robert mam pytanko odnośnie mocowania przynęty przez ciebie Czy spinka nie przeszkadza podczas muchowania? Domyślam się że ułatwia szybką wymianę przynęt bez utraty długości przyponu ale czy podczas rzutów itp nie sprawia problemów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Absolutnie nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Dziś 4 szt. wraz z kolegą. Nie dało sie łowić. Pełno kry i mróz. Wszystko zamarzało. Jednak okonki bardzo przyjemne. Edytowane 6 Stycznia 2015 przez brt3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Co jest panowie,Pozamarzało u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JURI Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Ja na razie sprzęt kompletuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 To się spiesz Dziś przeszedłem z 5 km.rzeki i tylko w jednym miejscu trafiłem na ryby. Nie były okazałe ale każda zimowa ryba mnie cieszy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JURI Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Kolego a na jakiej głębokości szukasz okoni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Tradycyjnie,szukam dołków i tym podobnych stanowisk. Jednak ostatnimi czasy grubego okonia łowiłem na płaskim blacie w wodzie max.80 cm. Aktualnie one maja swoje godziny żerowania. U mnie jest to godz.9-11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Koledzy, ktoś ma jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Okonie to najczęściej poławiane przeze mnie ryby na mokrą muchę w poszukiwaniu rafowych jazi , Mucha dowolna, każda dobra... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Hmm bardzie mnie jednak interesują doświadczenia z wody stojącej. Na razie idę w kierunku much typu wolly buggerr i damsel fly i jakies mokre ale zakute w brass-y. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Cześć Łowię okonie każdego roku tuz po zakończeniu sezonu na jazia. Przynętami sa zwykle streamery w kolorystyce raczej dowolnej. Mój typ to czarno-żółty. Nimfa tez działa doskonale. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Widzę że agrafka w zestawie nie przeszkadza. To dobrze bo po pierwszym wypadzie doświadczyłem konieczności zastosowania przyponu chroniącego przez zębatymi i obawiałem się że może to mieć negatywny skutek jeśli chodzi o brania okoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Ta na fotce to akurat małe przegięcie zwykle zakładam maleńkie agrafki lub "wsuwki" które są raczej mało skuteczne gdyz mucha potrafi z niej zniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Podobny temat już był poruszany i padło kilka ciekawych spostrzeżeń, więc je połączyłem. Najważniejsze w połowie okoni to ich namierzenie, jak są na łowisku to już 80% sukcesu. Mi sprawdziły się wszelkie drobne puchowce w kolorach świecących - czerwony, seledynowy, żółty, jak i stonowanych - oliwka, czarny, szary i biały.Można też łowić je na nimfki, hitem na okonie są parkinsony ze squirmy worm, ale mi sprawdzały sie także nimfy lipieniowe (wybierałem te lżejsze, bo łowiłem na płyciznach).Szukam ich wieczorami od drugiej połowy marca (jeśli jest już ciepło) przez praktycznie całe lato w strefie przybrzeżnej. Okonie z resztą bardzo łatwo namierzyc, bo widać jak gonią drobnicę.Wystarczy sprzęt klasy #5, linka pływająca lub intermedialna. W przypadku połowu na nimfy zdarzało mi się złowić także płotki i jazie (ale to już trzeba mieć szczęście i namierzyć stado). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi