Skocz do zawartości

Muchowe perchowanie, czyli okonie na muchę.

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 lata później...

Dziś poczułem nieodpartą potrzebę wyjścia z domu... Spontanicznie i trochę bez szczególnej koncepcji padło na podmiejską stojącą wodę. Szału nie było, ale udało się zaliczyć pierwsze okonie na powierzchniowe gulgrer-y. Efektowne łowienie, choć dużo pustych brań. Dużo bardziej efektywny był klasyczny Clouser Minnow.

201809112_qeapraq.jpg

• Like 8

Generalnie na filmiku to kiepsko wypada. Na tyle brań jedna ryba na kiju? Jakie Tomek mogą być powody, masz podobne przypadki takiej słabej skuteczności? No i ciekawe z tym intermedium. Na zdrowy rozum pływająca linka wydaje się tu bardziej odpowiednia.

Na filmiku wypada kiepsko bo gość jest "dupa", cały czas prowadzi przynętę podobnym niezmieniającym się tempem. Gdyby zwalniał tempo a nawet przystawał, potem ruszał też raz wolniej raz szybciej to powinno być całkiem inaczej.

Oczywiście to nie jest reguła, przy łowieniu ryb reguł nie ma ;) mogło być tak, że tego dnia akurat nie reagowały gwałtownie a tylko tak sobie "oglądały". Łowię piankowymi imitacjami żabek, też zasuwają po powierzchni podobnie jak te Gurgle i czasami bywa tak, że tylko wpadną do wody i prawie natychmiast jest branie, najczęściej jednak bywa inaczej i trochę trzeba się nakombinować. 

Edytowane przez Janusz Wałaszewski
  • Like 2

A zobacz czy ten lin Ci się otworzy;

http://s5.ifotos.pl/img/201809131_qeahpnp.jpg

Dzięki,

Problem się wyjaśnił, firewall w pracy blokuje część portali z fotami przez to nie widać zdjęć.

Na komórce wszystko działa, poza moim wzrokiem....

Pewnie jak już będzie ok z oczami to okoń będzie głębiej i nie połowię :(

(...) Jakie Tomek mogą być powody, masz podobne przypadki takiej słabej skuteczności? (...)

Mi wydaję się że najbardziej przeszkadza to że widzimy przynętę i falkę atakującej ryby. Trudno to na spokojnie ogarnąć i tnie się za szybko. Po drugie, chyba też taka specyfika popper-owania. Nawet na filmikach z "Perch Pro" widać że mało ryb się wcina na poppki...

Mi wydaję się że najbardziej przeszkadza to że widzimy przynętę i falkę atakującej ryby. Trudno to na spokojnie ogarnąć i tnie się za szybko. Po drugie, chyba też taka specyfika popper-owania. Nawet na filmikach z "Perch Pro" widać że mało ryb się wcina na poppki...

Może coś w tym być - ja akurat mam doświadczenie w łowieniu szczupaków na poppery i nawet przy tak wielkich paszczach miałem masę pustych zacięć (próbowałem również odczekać dłużej i niewiele się zmieniło). Niemniej powierzchniowe łowienie jest super - emocje nie do opisania! :-)

• Like 1

"firewall w pracy blokuje część portali z fotami". Bo w pracy się pracuje, a nie ogląda gołe baby i gurglery. :) Co tam okonie, ważniejsze oczy. Zimą sobie z lodu okonie połowisz na głębokim.

widzisz przez te oczy to gołych bab nie oglądam :P

jedyne co to mogę dotykowo sprawdzić czy to ta koleżanka której szukam :D:D:D