Skocz do zawartości
  • 0

Jaka przekładnia i sterociąg do silnika 25km.

mdziam_78

Pytanie

W związku z faktem przystąpienia do remontu szalupy stanąłem przed zakupem przekładni i sterociągu.

Chciałbym podpytać co bardziej obeznanych o polecane marki i modele. Popularny jest Teleflex, cenowo również oki, ale ilość modeli spora i nie wiem co wybrać.

Z góry dziękuję za rady.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W związku z faktem przystąpienia do remontu szalupy stanąłem przed zakupem przekładni i sterociągu.

Chciałbym podpytać co bardziej obeznanych o polecane marki i modele. Popularny jest Teleflex, cenowo również oki, ale ilość modeli spora i nie wiem co wybrać.

Z góry dziękuję za rady.

http://forum-motorowodne.pl/lodzie-i-jachty-motorowe/dlaczego-zawsze-powinienes-zalozyc-zrywke-!!!!!!!!!/

• 0

Co to ma wspólnego, niebardzo rozumiem....

Nie pytam o osprzęt do silnika 250km, nawet 100 km... do takiego bym się nie dotykał, ale 25km to nie rakieta kosmiczna. Teleflex i ultraflex są najbardziej popularne i powszechnie dostępne, jednak nie wiem, którym modelem się zainteresować i go nabyć.

• 0

Co to ma wspólnego, niebardzo rozumiem....

to delikatna sugestia, żebyś wybrał coś solidnego. przy wędkach za tysie IMO oszczędzanie na bezpieczeństwie to głupota. to ogólna uwaga, no offence, wkleiłem bo mi się skojarzyło luźno z Twoim pytaniem. 

cytat z motorowodnego: 

Nie ukrywam że ta firma " HYDRODRIVE " bardzo kisiła mnie swoimi cenami (prawie dwa razy taniej niż inne ).

i tyle...

• 0

Przekładnia do 55KM powinna być dla ciebie odpowiednia.

http://www.raksa.com.pl/przekladnia-kierownicza-do-55-km-mf-44007.html

Rozumiem dobrą radę Jansa ale zdecydowanie nie polecam tej przekładni. Posiadam ją przy silniku Honda BF50 i jest bardzo nieprecyzyjna, mimo niwelacji luzu we własnym zakresie w dalszym ciągu pozostawia wiele do życzenia. Moja reklamacja w raksie nie została uwzględniona, jestem rozczarowany tym produktem. Lepiej dołóż kilka złotych więcej niż kupować właśnie ten produkt. "Niska cena i wysoka jakość nigdy nie idą w parze" - jak mawia mój szanowny Teść ;)

• 0

Weź np .teleflexa i zadzwoń do sklepu który je oferuje, dobiorą ci odpowiedni model do silnika. Potrzebujesz da cięgna, zmierz z zapasem, tak aby silnik bez problemu mógł skręcic się w maksymalne położenia. To nie jest ciężki silnik i zanim zrobią się luzy w układzie minie sporo czasu.

• 0

Odkopuję wątek, nie chcę spamować następnym tego typu tematem:

Czy ktoś wie, jaki jest rozmiar, i ew. skok gwintu nakrętki łączącej  sterociąg z rurką w uchwycie silnika? Nie chcę kupować gotowca, bo i tak do przeróbki, tokarz mi to ogarnie, mój projekt jest mocno budżetowy.

Edytowane przez Maciej_K