Skocz do zawartości

Najczulsze blanki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam nadzieje ze ten watek nie przerodzi sie prywatne wojenki zwolennikow pewnych firm.

Chodzi mi o blanki o podobnym przeznaczeniu roznych producentow.Jest na pewno wiele osob uzytkujacyh wedki na roznych blankach (pomijajac rozne zbrojenie) badz budujacych wedki, ktorzy pozniej robia male testy.Nie mam narazie zamiaru budowac wedki ani nie szukam zadnego rozwiazania, poprostu jestem ciekawy opinii ludzi ktorzy lowia na rozne wedki.Duzo osob mowi "mam ten kij jest bardziej czuly niz ..." i zawsze mnie ciekawilo gdyby zrobic jakies zestawienie co by z tego wyszlo.

Witam,

Podam nie blank, ale gotowy kij - Mikado Hi-Kevlar Crystal Spin 3m do 30g - O zgrozo, wklejka. Wersja z czystym blankiem, w sensie bez oplotu "woven carbon". Nic i nigdy nie było nawet blisko jeśli chodzi o czułość tego gówna, a miałem w rękach sporo... naprawdę dużo B) 

A teraz możecie mnie Koledzy wysyłać do Tworek :)

Pozdrawiam

Arek

• Like 3

Witam,

Podam nie blank, ale gotowy kij - Mikado Hi-Kevlar Crystal Spin 3m do 30g - O zgrozo, wklejka. Wersja z czystym blankiem, w sensie bez oplotu "woven carbon". Nic i nigdy nie było nawet blisko jeśli chodzi o czułość tego gówna, a miałem w rękach sporo... naprawdę dużo B)

A teraz możecie mnie Koledzy wysyłać do Tworek :)

Pozdrawiam

Arek

A ja kiedyś miałem Jaxona ,nie pamiętam modelu.W każdej sekundzie czułem, :) że zaraz się roz....oli i przeczucie mnie nie myliło :D 

• Like 37

cięzki temat nawet przez wzgląd na to że każdy czuje inaczej.. ja będe testował niebawem rezonans... zobaczymy co i jak

Tomku rezonans a rezonans to też jest różnica.

kiedyś na spotkaniu J.pl macaliśmy CDki z rezonansem i czuć było pozytywny wpływ rezonansu, przekonał mnie do siebie(made in FC)

Osobiście miałem wędkę od FC z rezonansem na blanku Batsona RX8 i tam uważam że rezonans był do dupy. Bardzo możliwe że źle był zamontowany uchwyt bądź ten akurat uchwyt się do takich zastosowań nie nadaje. Zamontowany był Fuji SKSS i ewidentnie NIC na nim nie było czuć jakby wszystko tłumił a obok, nawet na korku sygnały były duuużo wyraźniejsze.

Phenix M1 MXS72L (cw 4-10)  (czyli moja "Anusia")  -zdecydowanie czulsza od Robinsona Diaflexa  clasik ale..............o dziwo , mam odczucia że drugi kijek zrobiony przez Dąbka 111 czyli Phenix M1 MX72MH (cw 14-21 czyli "Pawlisko") jest ............czulszy od rzeczonej "Anusi" .  Niby sztywniejszy ale miałem fazę rzucania z niego przynętami 1-3 gram, czyli absolutnie nie do tego kija. czułem świetnie prace wobków i gum z 1 gramowym obciążeniem a jak brały mi .............ukleje czy karasie !!!!!!! to czułem każde skubnięcie . Żadnych spadów nie zauważyłem Brania były i delikatne i zdecydowane a blank wsio przenosił. I to na żyłce 0,22.

• Like 2

@grunwald

obawiam sie ze otworzyles puszke Pandory ;)

Zagadnienie czulosci blanku jest bardzo skomplikowane. Podstawowa sprawa - permanentnie pomijana - kazdy z nas czuje inaczej. Tak jak slyszy inaczej. Trudno jest zatem opinie innego uzytkownika stosowac do swojej sytuacji w stosunku 1:1. Zreszta to widac czasami po dyskusjach w tym dziale, jak odległe od siebie opinie potrafia miec ludzie nt tego samego blanku czy wedki wykonanej na jednym modelu blanku.

Poczyniwszy to zastrzezenie, pokusze sie o wymienienie kilku cech ktore - w moim subiektywnym odczuciu - przekladaja sie wprostproporcjonalnie na czuly kij/blank:

1. Niska masa

2. Cienkie scianki

3. Duza zbieznosc / szybka akcja

4. Wysoki modul materialu

Kolejnosc nie jest przypadkowa.

Podkreslam ze to moje subiektywne zestawienie, czyli prawdziwe dla osobnika Friko, dlatego czuje sie zwolniony z obowiazku udowadniania dlaczego te cechy, w tej kolejnosci itp. Po prostu empirycznie tak mi wychodzi. Przerzucilem w życiu grube setki blanków i dziesiątki wędek i na własny użytek doszedłem do takich wniosków.

• Like 1

Poczyniwszy to zastrzezenie, pokusze sie o wymienienie kilku cech ktore - w moim subiektywnym odczuciu - przekladaja sie wprostproporcjonalnie na czuly kij/blank:

1. Niska masa
2. Cienkie scianki

..

5. Brak jakiejkolwiek powloki malarsko lakierniczej.

• Like 1

A czy to w jaki sposób są zamocowane przelotki i z jakiego materiału są -ma to znaczenie na czułość wędziska

Przelotki cos waza. Wedka im lzejsza (jako calosc) tym czulsza. Wiec im lzejsze przelotki tym de facto czulsza wedka.

Ale to duzo bardziej zawile zagadnienie, niz tylko relacja miedzy waga ramek (ringow) a czuloscia...

A czy to w jaki sposób są zamocowane przelotki i z jakiego materiału są -ma to znaczenie na czułość wędziska

Każdy użyty element (jego dobranie) oraz poprawność jego zamontowania ma duże znaczenie w zachowaniu/działaniu węki

Edytowane przez miramar69

@grunwald

obawiam sie ze otworzyles puszke Pandory ;)

Zagadnienie czulosci blanku jest bardzo skomplikowane. Podstawowa sprawa - permanentnie pomijana - kazdy z nas czuje inaczej. Tak jak slyszy inaczej. Trudno jest zatem opinie innego uzytkownika stosowac do swojej sytuacji w stosunku 1:1. Zreszta to widac czasami po dyskusjach w tym dziale, jak odległe od siebie opinie potrafia miec ludzie nt tego samego blanku czy wedki wykonanej na jednym modelu blanku.

1. Niska masa

2. Cienkie scianki

Kolejnosc nie jest przypadkowa.

Podkreslam ze to moje subiektywne zestawienie, czyli prawdziwe dla osobnika Friko, dlatego czuje sie zwolniony z obowiazku udowadniania dlaczego te cechy, w tej kolejnosci itp. Po prostu empirycznie tak mi wychodzi. Przerzucilem w życiu grube setki blanków i dziesiątki wędek i na własny użytek doszedłem do takich wniosków.

Najlepiej do tego opisu pasuje seria blanków Hers i tak jest w rzeczywistości ,blanki są elektryczne , w Phenixie to seria K2 i te dwie konstrukcje wyprzedzają inne jeżeli chodzi o intensywność przekazywania sygnałów . Hersami łowię od początku ich wyprodukowania i są bardziej czułe jak analogiczne St.Croixy czy inne Batsony ,Talony ,MHXy czy też CDki

Przed chwilą zważyłem oraz wymierzyłem dwa podobne blanki które będę niebawem zbroił , są to : St.Croix 5SC86MHF2-G 8'6" 8-17lb 3/8-1  Oz ( 10-28 g) oraz Hersa SLR8617-2 8'6" 8-17 lb 7-30 g

Wyniki jeżeli chodzi o wagę są nieco zaskakujące

Elitka

Waga blanku :74 g

Srednica dołu : 12,7 mm

Średnica szczytu: 1,6 mm

Hers

Waga blanku : 47 g

Średnica dołu: 13,3 mm

Średnica szczytu 1,8 mm

Więc Friko potwierdził tylko jakie cechy są decydujące w przekazywaniu sygnałów i po dość intensywnym łowieniu tymi blankami opinię potwierdzam. Hers zdecydowanie bardziej elektryczny niż Elitka ale za to Elitka z przodu jeżeli chodzi o bezpieczny  hol . Elitka trochę wybacza "przespanie" brania (może być lekko spóźnione ) Hers nic nie wybacza :)

Moje odczucia są bardzo neutralne bo buduję bardzo podobne konstrukcje do połowu sandacza ,ciągle poszukuję i w tegorocznym sezonie  zamierzam potestować konstrukcje Phenixa , wrażenia opiszę

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 2

To ciekawe, co napisali Szanowni koledzy powyżej, w kontekście zależności pomiędzy grubością ścianek i czułością, gdyż... mój najczulszy blank w mojej skromnej kolekcji ma jednocześnie wyjątkowo grube ścianki ;) Papierowe, suche witki są przy nim głuche.

Skoro temat traktuje o czułości, może ktoś poza znanymi mi osobami (źródło informacji wyczerpane :P ) miał w rękach Ważkę Phenixa? Ten ponoć deklasuje całą resztę...

• Like 2