Skocz do zawartości

Woblerowe Początki Pitera :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne Grono,

od pewnego czasu przyglądam się ręko działaniu Kolegów. Jakieś trzy lata temu zacząłem strugać sam, niestety na samym struganiu się kończyło. Tydzień temu się zebrałem w sobie i dokończyłem kilka woblerków. Na zdjęciach 3,5 cm. Jak widać tuż przed wklejeniem sterów. Tu pytanie: jakiego kleju najlepiej użyć do tego celu (wiem, wiem, opcja szukaj) :)?? Woblery strugane z lipy, oczka wklejane.

Mam nadzieję wrzucać dużo więcej konstrukcji i wymieniać wiadomości z zacnym Gremium

Piter

post-50026-0-90954400-1392808515_thumb.jpg

post-50026-0-02797500-1392808531_thumb.jpg

post-50026-0-91984900-1392808559_thumb.jpg

Edytowane przez pitervader
  • Like 2

Witaj. Wobki wyglądają smacznie :D , fajne malowanie, a co do klejów do jęzorów to ja osobiście większość kleję na poxipol bezbarwny choć nieraz wklejam na cyjonoakryl i też źle nie jest. Tylko tyle, że z tym ostatnim jest bardzo mało czasu na korekty (a w zasadzie go nie ma :) ) i jeżeli ciapniesz na poliwęglan to pozostają odbarwienia (przynajmniej na tym, który ja posiadam tak się dzieje)

Pozdrawiam

Dzisiaj wyjęte z suszarki maluchy. 2,5 cm, drewno balsa, jeszcze nie ważone. Dociążyłem je 1 g ołowiu. Dodatkowo zdjęcie trójeczki z wklejonym już sterem. Pierwsze testy w wannie wypadły pomyślnie. Wobek tonący. Bardzo agresywnie pracuje x. Muszę pokombinować z obciążeniem i sterami. Długa droga przede mną. Dzisiaj powklejam stery do maluchów i jutro coś napiszę. W niedzielę mam nadzieje zabrać je nad rzekę.

post-50026-0-59404800-1392887369_thumb.jpg

post-50026-0-52855700-1392887382_thumb.jpg

post-50026-0-32456900-1392887395_thumb.jpg

post-50026-0-13026600-1392887408_thumb.jpg

post-50026-0-90649300-1392887417_thumb.jpg

• Like 1

Laboratorium czytaj wanna daje zakłamany obraz całości - rzeka i koniecznie testy z kotwiczkami !!!!!  Sprawdż i przekonasz się  ;)  a samo oczko owszem delikatnie dalej wysunięte daje możliwość korekty pracy ( zawsze możesz dokleić jajo jak ster w nurcie postawi je pionowo ) 

Edytowane przez rybson
  • Like 1

Oto sprawozdanie,

woblerki 3,5 cm okazały się nie być aż tak agresywne w pracy jak to się zapowiadało po próbach wannowych. Bardzo ładnie latają.  Maluchy, dwa ok, dwa do poprawki. Następne spróbuję zrobić z bardziej wysuniętym oczkiem. Co do 3,5 cm spróbuję je nieco jeszcze uspokoić. Nie przypuszczałem, że to tak wciągające. 

• Like 1

Dzieci na chorobowym się nudzą, a strugacz nigdy :). Boleniówki i robale czekają na nowy aerograf. Dotychczasowy wystąpił na allegro. Boleniowe 9 cm, jeden waży 20 g a drugi 14, mniejszy 7 cm 11 g.  Maluszki 2,5 cm spróbuje zrobić z różną długością oczka i różnymi sterami. No i żaba, zobaczymy co z żabą :)

post-50026-0-56916400-1393431626_thumb.jpg

post-50026-0-80061300-1393431644_thumb.jpg

post-50026-0-14548800-1393431658_thumb.jpg

post-50026-0-23550500-1393431668_thumb.jpg

• Like 1

Pytanie do specjalistów. Będę dzisiaj wklejał oczka do 2,5 cm woblerów. Czy umiejscowienie tylnego oczka pod kotwiczke ma znaczenie?? Jeśli tak to jakie i gdzie lepiej je umieścić. Czy na końcu, czy też pod spodem?? W moich małych woblerkach wkleiłem pod spodem. Teraz zastanawiam się czy nie wkleić ich na końcu. zmniejsza to ryzyko powstania zacieku na końcu. Pomocy :)

(...) Czy umiejscowienie tylnego oczka pod kotwiczke ma znaczenie?? Jeśli tak to jakie i gdzie lepiej je umieścić. (...)

Im mniejszy wobler, tym znaczenie to wzrasta. Oczko na samym końcu woblera daje pewną (niewielką) możliwość korekty intensywności drgań. Podnosząc je ku górze "gasisz" drgania, a obniżając zwiększasz ich intensywność. Podobnie, choć w mniejszym stopniu, jak z przednim oczkiem. Przesuwając do przodu (czyli na brzuch) woblera zwiększasz amplitudę wychyleń. To wszystko oczywiście przy stałym obciążeniu i sterze :)

Najlepiej przygotuj sobie ze trzy woblerki testowe z różnymi wariantami oczka pod kotwiczkę i sam określisz, która praca najbardziej przypadnie Ci do gustu. Tylko testy dadzą Ci odpowiedzi których szukasz B)

• Like 1

Jeśli chodzi o oklejanie, to oczywiście taśmą okleja się łatwiej. Nie trzeba używać kleju. Taśma jest dużo grubsza. Łatwiej się ją wygładza. Niestety, co widać na zdjęciach, ciężej odciska się na niej siatkę. Siatkę w obu przypadkach odciskałem już na woblerze. :)

• 4 tygodnie później...