pitervader Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) Witam szanowne Grono,od pewnego czasu przyglądam się ręko działaniu Kolegów. Jakieś trzy lata temu zacząłem strugać sam, niestety na samym struganiu się kończyło. Tydzień temu się zebrałem w sobie i dokończyłem kilka woblerków. Na zdjęciach 3,5 cm. Jak widać tuż przed wklejeniem sterów. Tu pytanie: jakiego kleju najlepiej użyć do tego celu (wiem, wiem, opcja szukaj) ?? Woblery strugane z lipy, oczka wklejane. Mam nadzieję wrzucać dużo więcej konstrukcji i wymieniać wiadomości z zacnym Gremium Piter Edytowane 20 Lutego 2014 przez pitervader 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANTHEO Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Witaj. Wobki wyglądają smacznie , fajne malowanie, a co do klejów do jęzorów to ja osobiście większość kleję na poxipol bezbarwny choć nieraz wklejam na cyjonoakryl i też źle nie jest. Tylko tyle, że z tym ostatnim jest bardzo mało czasu na korekty (a w zasadzie go nie ma ) i jeżeli ciapniesz na poliwęglan to pozostają odbarwienia (przynajmniej na tym, który ja posiadam tak się dzieje)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Mocno wabiące malowanko Do wklejania sterów, poza poxipolem, dobry jeszcze jest Uhu, niektórzy strugacze korzystają też zdaje się z Technicqll. Ogólnie to w ruch muszą iść mocne, bezbarwne kleje Rób kolejne woby, dobrze zacząłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitervader Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Dzięki za odpowiedź i dobre słowo. Stery powklejane na poxipol. Jutro wrzucę kolejne wypociny. Aktualnie się lakierują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekt1991 Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Historia podobna do mojej - tez 3 letnia przerwa ;] wobki dobrze sie prezentuja ;] pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitervader Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Dzisiaj wyjęte z suszarki maluchy. 2,5 cm, drewno balsa, jeszcze nie ważone. Dociążyłem je 1 g ołowiu. Dodatkowo zdjęcie trójeczki z wklejonym już sterem. Pierwsze testy w wannie wypadły pomyślnie. Wobek tonący. Bardzo agresywnie pracuje x. Muszę pokombinować z obciążeniem i sterami. Długa droga przede mną. Dzisiaj powklejam stery do maluchów i jutro coś napiszę. W niedzielę mam nadzieje zabrać je nad rzekę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitervader Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 No to stadko prawie gotowe do zabrania nad rzekę. Jeszcze tylko wizyta w sklepie po kotwice. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Czekamy na sprawozdanie z testów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parf Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Te z prawej pływaki? Jak tak, to może wystąpić problem ze sterami, tzn, być może trzeba je będzie przyciąć, ale wcale tak być nie musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitervader Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Te z prawej również tonące. W wannie pracują ładnie, choć wcale nie chcą nurkować tak jak myślałem. Może oczko powinno być bardziej oddalone od korpusu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) Laboratorium czytaj wanna daje zakłamany obraz całości - rzeka i koniecznie testy z kotwiczkami !!!!! Sprawdż i przekonasz się a samo oczko owszem delikatnie dalej wysunięte daje możliwość korekty pracy ( zawsze możesz dokleić jajo jak ster w nurcie postawi je pionowo ) Edytowane 21 Lutego 2014 przez rybson 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitervader Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Oto sprawozdanie,woblerki 3,5 cm okazały się nie być aż tak agresywne w pracy jak to się zapowiadało po próbach wannowych. Bardzo ładnie latają. Maluchy, dwa ok, dwa do poprawki. Następne spróbuję zrobić z bardziej wysuniętym oczkiem. Co do 3,5 cm spróbuję je nieco jeszcze uspokoić. Nie przypuszczałem, że to tak wciągające. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BARENZ Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Nawet się nie spostrzeżesz jak wciągnie cie po uszy A tak swoją drogą to fajne te Twoje początki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitervader Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Dzieci na chorobowym się nudzą, a strugacz nigdy . Boleniówki i robale czekają na nowy aerograf. Dotychczasowy wystąpił na allegro. Boleniowe 9 cm, jeden waży 20 g a drugi 14, mniejszy 7 cm 11 g. Maluszki 2,5 cm spróbuje zrobić z różną długością oczka i różnymi sterami. No i żaba, zobaczymy co z żabą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitervader Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Pytanie do specjalistów. Będę dzisiaj wklejał oczka do 2,5 cm woblerów. Czy umiejscowienie tylnego oczka pod kotwiczke ma znaczenie?? Jeśli tak to jakie i gdzie lepiej je umieścić. Czy na końcu, czy też pod spodem?? W moich małych woblerkach wkleiłem pod spodem. Teraz zastanawiam się czy nie wkleić ich na końcu. zmniejsza to ryzyko powstania zacieku na końcu. Pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (...) Czy umiejscowienie tylnego oczka pod kotwiczke ma znaczenie?? Jeśli tak to jakie i gdzie lepiej je umieścić. (...)Im mniejszy wobler, tym znaczenie to wzrasta. Oczko na samym końcu woblera daje pewną (niewielką) możliwość korekty intensywności drgań. Podnosząc je ku górze "gasisz" drgania, a obniżając zwiększasz ich intensywność. Podobnie, choć w mniejszym stopniu, jak z przednim oczkiem. Przesuwając do przodu (czyli na brzuch) woblera zwiększasz amplitudę wychyleń. To wszystko oczywiście przy stałym obciążeniu i sterze Najlepiej przygotuj sobie ze trzy woblerki testowe z różnymi wariantami oczka pod kotwiczkę i sam określisz, która praca najbardziej przypadnie Ci do gustu. Tylko testy dadzą Ci odpowiedzi których szukasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitervader Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj poeksperymentuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Fajnie Ci wychodzi oklejanie folią, na jaki klej to łapiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitervader Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Ten górny klejony na Uniwersalny Klej Polimerowy szybkowiążący. Dwa dolne oklejałem aluminiową taśmą samoprzylepną. Taką do uszczelniania wentylacji. Edytowane 28 Lutego 2014 przez pitervader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Ten górny klejony na Uniwersalny Klej Polimerowy szybkowiążący. Dwa dolne oklejałem aluminiową taśmą samoprzylepną. Taką do uszczelniania wentylacji.I ktorym Ci sie latwiej robilo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitervader Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Jeśli chodzi o oklejanie, to oczywiście taśmą okleja się łatwiej. Nie trzeba używać kleju. Taśma jest dużo grubsza. Łatwiej się ją wygładza. Niestety, co widać na zdjęciach, ciężej odciska się na niej siatkę. Siatkę w obu przypadkach odciskałem już na woblerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitervader Opublikowano 24 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Wczoraj kolega Jacekp29 zabrał moje wobki nad rzekę i przysiadły dwa kleniki. Mam nadzieję, że w tym tygodniu i ja w końcu wyskoczę i wypróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz 050 Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 od czego odciskasz łuskę ba przyznam ładnie Ci ona wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 od czego odciskasz łuskę ba przyznam ładnie Ci ona wychodzi Czytaj chłopie co ludzie piszą w temacie... dwa posty wyżej masz odpowiedź na swoje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitervader Opublikowano 25 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 od czego odciskasz łuskę ba przyznam ładnie Ci ona wychodzitak jak pisałem wyżej, odciskam ją od siatki. owinąłem wobki siatką i gładziłem długopisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi