gooral Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 witam cos mnie od lowranca ciagnie w bok szukam niedrogich modeli hb z si (powiedzmy seria 7xx max)jak do tej pory znalazlem: 398 ci si combo(rozdzielczosc masakra odpada) aktualny model 598 ci hd si combo (moj faworyt)jest w kilku sklepach, ale bez cudow z dostepnoscia. 698 ci hd si combo(res 640x480 gorzej jak w starszym modelu nizszej klasy?!?!?!?!) aktualny model znalazlem w kanadzie z metramiraczej odpada jakos ze stopami przez 2 lata nie umarlem a nie wiem czemu mialbym poswiecac rozdzielczosc do tego doplacajac do interesu...) 797 c2 si combo 640x480.. ;/res do bani odpada 798 c si combo 640x640!brak switchfire etc. 798 ci si combo 640x640nie ma swithfire odpada 798 ci hd si combo640x640 2 sloty na karty wyglada ladnie ale drooogo wiec chyba zostal mi 598 ci hd si combo. Pominalem cos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 termin Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Tak jak piszesz 798ci hd si i 598ci hd si maja swietna rozdzielczosc i naprawde duzo na nich widac, a porownywalem z 998ci hd si. Jak nie zalezy Ci na trzech przyciskach programowalnych i kilku innych opcjach to najtaniej wychodzi ten 598ci hd si. Cwany humminbird wycofal ta serie i wprowadzil serie 6 z ekranem mniejszym o slabszej rozdzielczosci hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 na 3 przyciskach mi nie zalezy. jakie sa inne opcje? do niedawna uzywalem 597 ci hd di combo tam mi brakowalo mozliwosci cieniowania tras by okreslic glebokosci, ale to chyba wlasnie w seriach 7xx+ bylo tylko... i di bylo tak kiepskie, ze jakby nie si to myslalbym tylko o "zwyklym" echu.ciekawe czy da sie podpiac przetwornik od 597 di do 598 si (chodzi tylko o "tradycyjny" sonar) bo na dzien dzisiejszy mam 2 takie przetworniki (chyba, ze 597 naprawie i pogonie do ludzi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Trzy przyciski przydają się. To klawisze skrótu, naciskasz i jesteś w wybranym przez Ciebie widoku, nie musisz klikać w jeden przycisk klika razy, który w końcu może szlak trafić ( albo nie może ) . Obecnie użytkuję ( dość krótko ) 798 ci hd si i bardzo podoba mi się to co widzę na SI, wcześniej miałem kilka lat 788 ci i również byłem bardzo zadowolony. Biorąc pod uwagę nowe modele problem masz rozwiązany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 ja i tak uzywalem do kupy kilku widokow:gps, gps+zwykle echo, widok z 2 czestotliwosci "zwyklego echa", odtwarzanie tras, to teraz dojdzie ew SI i SI/cos innego (nie wiem czy gps czy zwykle).masz w 798 i opcji wyswietlania trackow i opcji kolorow trackow gps procz "dotted line" etc. "color by depth" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Nie korzystam z tego, jeśli dobrze zrozumiałem więc Ci nie odpowiem. Widoki, które używam najczęściej to sonar standardowy/zoom, standrt/ gps, si. Jeśli płynę na si i chcę szybko zobaczyć gdzie jestem ( np. jak daleko od jakiegoś waypointa) to przełączam się na sonar std/ gps jednym przyciskiem i za chwilę w ten sam sposób wracam do si, nie muszę klikać kilka razy. Zrzutów nie robię, nie bawię się później w domu, nie mam na to czasu i nie odczuwam potrzeby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 nie chodzi o zrzuty. jak plyniesz echo (gps) rysuje trase na mapie - ta mapa tam zwykle zostaje jako slad. standardowo ten slad to czarna czy niebieska ciagla linia. jak wybierzesz opcji "color by depth" to linia bedzie zmieniac kolor w zaleznosci od glebokosci jaka tam byla - plynac zygzakiem przez spadek mozna sobie z grubsza wyrobic opinie ktoredy plynac jesli chcesz trolowac wzdluz spadku. miejscowek zaznaczam malo plywam po 4 jeziorach na krzyz i po 2-3ech rzekach wiekszosc miejscowek raczej "na pamiec" jako, ze plywam glownie za szczupakiem, ktory siedzi w brzegach. na morzu za daleko (na razie) nie odplywam, ale nagrywajac slady mozna je poskladac w wygodna mapke przydatna glownie do trola. tak naprawde SI mi potrzebe na waskie rzeki (mam nadzieje jamu w dnie poznajdywac etc na zime) i ew na ebro (a noz cos tam na nim zobacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Nawet nie wiedziałem, ze istnieje taka funkcja , choć i tak raczej dla mnie mało przydatna bo jak pływam to z reguły między waypiontami, które zaznaczone mam w taki sposób, że jakbyśmy je połączyli to można by narysować jak przebiega kant, po za tym poznałem już w miarę dobrze wody po których pływam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 termin Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 na 3 przyciskach mi nie zalezy. jakie sa inne opcje? 798 ma dwa sloty na karte pamieci, 3 programowalne przyciski, lacznosc ethernet- do podlaczenia innej echosondy lub ipilot (sterowanie silnikiem elektrycznym przez echo). Malo kto tego potrzebuje w naszych warunkach a cena o 300$ wyzsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 wzialem 598. po clach itp (ostatnio na ebayu czesto automatem obliczaja mi to w sumie pasi jakies straszne kwoty to nie sa a jest spokoj) wyszla sporo taniej jak w pl/uk Ps dla osob uzywajacych sprzetow z usa proponuje przesiasc sie z stop na saznie - latwiej sie liczy w glowie bo sazen ma 1.8xxx m (6 stop).liczac na szybko 2m blad jest rzedu max 3 m na lowiskach do 30m). latwiej mz. tylko fahrenhaity daja popalic Ps bede sie musial nauczyc od nowa echa uzywac. ostatni raz mialem swoje sprawne gdzies w wakacje (najpierw lodz sprzedalem, pozniej rozkminialem mocowanie do pontonu, pozniej czekalem na przetwornik a na koncu na nowe echo.. Ps rozumiem, ze mapy robione na 597 ci hd di beda chodzily na 598 ci hd si ? (w sumie lece na 3 dni w weekend to bede wiedzial "soon enough" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 napisze nowy post "y podskoczylo" moze mnie nikt nie zamorduje... fahrenhaity tez da sie rozkminic - zaznacz sobie 0 stopnic i odpowiednie F (bodaj 32?) pozniej jak dobrze pamietam z grubsza co 10F zmienia sie temp o 5 C pewnie, ze i to i saznie nie oblicza sie dokladnie, ale w miare szybko o tak naprawde wazniejsza informacje brzmi gdzie woda cieplejsza/zimniejsza glebsza/plytsza niz, ze ma 13,44 st C i 10.6m a nie "kolo 14 C i 10-11m". Ale mam pytanko do uzytkownikow humminbirdow nowszych niz 597ci hd di combo sprowadzanych z usa. - jak wyglada sprawa map w pl/na swiecie?w 597 hd di mialem mapy lini brzegowej/jezior/rzek w irlandii a juz w 598 hd si mam tylko co wieksze jeziora i linie brzegowa. da sie jakos mapy z jednego do drugiego uploadowac? (ciagle mam 597). jakos mi to strasznie nie robi bo to byly nie byly zbyt dokladne wektorowki, ale jakym mogl przeniesc to nei widze szkody PS. akurat nei latalem po jeziorach znanych mi wczesniej wiec dalej nie wiem czy echo czyta logi z karty... ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
gooral
witam cos mnie od lowranca ciagnie w bok
szukam niedrogich modeli hb z si (powiedzmy seria 7xx max)
jak do tej pory znalazlem:
398 ci si combo
(rozdzielczosc masakra odpada) aktualny model
598 ci hd si combo (moj faworyt)
jest w kilku sklepach, ale bez cudow z dostepnoscia.
698 ci hd si combo
(res 640x480 gorzej jak w starszym modelu nizszej klasy?!?!?!?!) aktualny model znalazlem w kanadzie z metrami
raczej odpada jakos ze stopami przez 2 lata nie umarlem a nie wiem czemu mialbym poswiecac rozdzielczosc do tego doplacajac do interesu...)
797 c2 si combo 640x480.. ;/
res do bani odpada
798 c si combo 640x640!
brak switchfire etc.
798 ci si combo 640x640
nie ma swithfire odpada
798 ci hd si combo
640x640 2 sloty na karty wyglada ladnie ale drooogo
wiec chyba zostal mi 598 ci hd si combo. Pominalem cos?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi