Skocz do zawartości

Karasie 2014

Zielony

Rekomendowane odpowiedzi

A mógłbyś pokazać muszki na które łowisz? Słyszałem o nich wiele dobrego. Jak czas pozwoli to mam nadzieję zaliczyć pierwszą wyprawę z muchówką i takie łowienie białorybu było by świetnym treningiem i alternatywą dla kropków.  I potencjalnej zdobyczy znacznie więcej, miejsc do łownia również bo nie tylko wody górskie.

Karasie łowiłem celowo. Dla mnie łowienie karasi w styczniu i lutym ale też w innych porach roku na muszkę to takie wyzwanie. Łowiłem je nawet suchą muszką i miałem z tego sporo frajdy.

Muszki, nimfki powinny być lekkie(cztery zwojki lamety 0,5) i prezentowane na długim przyponie. Długi rzut z precyzyjnym ułożeniem przyponu oraz powolne ściąganie w ósemkę. Coś jak łowienie jeziorowych potokowców na imitację larw komara (buzzer) zawieszonych w toni. 

Wzory nimf chętnie pokażę z tym, że muszę najpierw uprosić Krystiana o wykonanie fotek.

Edytowane przez Zielony
  • Like 1

@Zack czyżbyś się zakradł komuś do przydomowego oczka wodnego? :D

Nie,akurat w tym stawie jest sporo,kolorowych karasi, poza tym typowo stawowo  :)  , karaś srebrny,karp,lin, 

Jakich linek używasz ?

Używałem pływających sznurów  airflo i shimano WF 8 i 7, brania pieknie sygnalizowane na sznurze, niestety na razie odpuściłem muche  z powodu kontuzji łokcia pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

witam kolegów  ja wybrałem się za karasiem oraz karpiem  na pobliski staw złowiłem karasia  

a co do karpi miałem za grubą żyłkę i nie rzucałem tam gdzie czeba  przynętą  jig zrobiony prze zemnie  kolor czarny z czerwoną główką  pozdrawiam Japa   B)

post-55624-0-16355700-1400497697_thumb.jpg

post-55624-0-71833600-1400497766_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...