Skocz do zawartości

Czym kreci Guzu ? - czyli kolowrotek, ktory nie istnieje

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Daniel, jak tak sobie patrzyłem na Twojego "Frankiego" (jakoś mi lepiej pasuje niż 'ksiądz") ciągle mnie męczyło deja vu. To zestawienie coś mi przypominało, ba nawet coś co miałem...

Było kiedyś w ofercie firmy na D - chyba model '99 - takie oto cudo... granatowe, ale tak ciemnogranatowe, że z daleka jak czarne

post-51219-0-22921600-1393011215_thumb.jpg

Wiadomo, klasa nie ta, ale chyba mimo wszystko przez te grubo ponad dekadę, aż tak wiele nie zmieniło się w naszych zabawkach

post-51219-0-44121100-1393011238_thumb.jpg

Taka moja luźna refleksja...

Pozdrawiam

Arek

• Like 1

...nie rozbieram młynków, z braku czasu  skupiam się na ich użytkowaniu... sesje rozbierane zllecam kolegom  ;)  ...

Waldi, podesłać Tobie ów wiadereczko :P ...

Patryk. Mam własne. Przydatne szczególnie w shimaniakach :lol:  :lol:

Edytowane przez popper

Mam nadzieje, ze zacheci to Forumiczow do prob ...a tych, ktorzy juz takie proby czynia do pokazania ich efektow :)

Pozdrawiam

A co mi tam, traktując temat pół żartem pół serio pokaże swojego "Frankensteina", czyli Emblema-Z 2000C z przeszczepionym knobem Ticy Libry ;-)

post-52120-0-93958400-1393103600_thumb.png  post-52120-0-67505500-1393103639_thumb.png

Edytowane przez PiECIA
  • Like 1

Nic nie było przerabiane. Ani giete.

Jak układanie lego .

Śrubokręt i klucz.

Polecam !

Rozumiem ze zakladajac rotor 2500 na body 3000 musiales wymienic czeci odpowiadajace za system posuwu szpuli (male zebate koleczko i pinion z tym wygietym dynksem co zahacza za to koleczko ) - zastanawiam sie czy jakies jeszcze wymiany byly ?

Rozumiem ze zakladajac rotor 2500 na body 3000 musiales wymienic czeci odpowiadajace za system posuwu szpuli (male zebate koleczko i pinion z tym wygietym dynksem co zahacza za to koleczko ) - zastanawiam sie czy jakies jeszcze wymiany byly ?

Koleczko owszem.

Ale poza tym trzeba wymienic cala os glowna kolowrotka. Bo wysokosc osadzenia szpuli w 3000 jest inna niz 2500...

Właśnie myśląc o tej "osi głównej" użyłem pojęcia "pinion z dynksem" - sorki za brak prawidłowej nomenklatury technicznej z mojej strony ale jak wiesz nie znam się na kołowrotkach wiec potrafię opisać własnymi słowami tylko to co widzę. Ten długi sztyft metalowy z dokręconym S-owato wygiętym wichajstrem.

Właśnie myśląc o tej "osi głównej" użyłem pojęcia "pinion z dynksem" - sorki za brak prawidłowej nomenklatury technicznej z mojej strony ale jak wiesz nie znam się na kołowrotkach wiec potrafię opisać własnymi słowami tylko to co widzę. Ten długi sztyft metalowy z dokręconym S-owato wygiętym wichajstrem.

Tak, wlasnie ten.

Po angielsku nazywany "main shaft" :)

Ten przyklad z allegro to zaden wysublimowany tuning ;) nie pierwszy raz zmieniam przelozenie w blizniaczych kolowrotkach shimano. Wczesniej min.robilem maly tuning ultegrze 4000 98' wymiana tulejek na klasowe lozyska + przekladnia od biomka 98'. Pod koniec tygodnia jak dojedzie kolo, pinion + sysem zebatek od tp 2500 mg 06' wsadze to do soare 30 2500 hgs - zmieniajac jej przelozenie z 6 na 5 :/ Bede mial chwilke to tez sie "pochwale" ze mozna rowniez w shimano :)

Edytowane przez blackabyss
  • Like 2

Ten przyklad z allegro to zaden wysublimowany tuning ;) nie pierwszy raz zmieniam przelozenie w blizniaczych kolowrotkach shimano. Wczesniej min.robilem maly tuning ultegrze 4000 98' wymiana tulejek na klasowe lozyska + przekladnia od biomka 98'. Pod koniec tygodnia jak dojedzie kolo, pinion + sysem zebatek od tp 2500 mg 06' wsadze to do soare 30 2500 hgs - zmieniajac jej przelozenie z 6 na 5 :/ Bede mial chwilke to tez sie "pochwale" ze mozna rowniez w shimano :)

Niska (w porownaniu z Daiwami) cena samych przekladni do Shimano zacheca do tego typu dzialan.

Gratuluje zaciecia i determinacji w poszukiwaniu "idealnych maszyn".

Pozdrawiam

• 11 miesięcy temu...

Odswiezajac nieco "przykurzony" juz watek pozwole sobie pokazac najnowsza zabawke w mojej skromnej stajni. A raczej stajence.

Lata leca, miejsce Daiw w moim arsenale zajely, w wiekszosci, Stelle JDM.

Pokazana tu to Stella 2014 w wersji lekko custom.

Nie bylo takich przerobek, jak w prezentowanej wczesniej Daiwie. 

Fabryka w Japonii wyszla na przeciw i w koncu mozna miec Stelle odpowiednik Daiwa 2500 RH.

Czyli to co wielu lubi, ceni i holubi.

Body (przekladnia) od 4000 (HG) z rotorem od 2500 . I szpulkami od 2500.

Czyli w skrocie : 

przelozenie 5,8 : 1 , nawoj 85 cm i w prezentowanej wersji waga lekko ponizej 240 gramow.

Prezentowana na zdjeciach nie jest oczywiscie wersja fabryczna, tylko ciemno mroczna wersja custom dla moich potrzeb.

Czesci Yumeya plus fabryczne body - tak w skrocie.

Do czego taki kolowrotek ? Do lapania ryb !  Wszystkich, ktore sie dadza wyciagnac przy pomocy zestawu 12 lb na ponton podczas wypraw na Odre :)

Tak jak np tu : 

http://jerkbait.pl/topic/7545-jedna-w%C4%99dka-druga-wedka-las/page-23#entry1502754

001.jpg

003.jpg

002.jpg

• Like 17