Guzu Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 To shimano stella 2014Jdmmodel 3000hgm Fabryczny model... W tp15 tez bedzie 3000hgm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obcy Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Tak jakoś dziwnie przyjęło się na forum, że najłatwiej nabluzgać, zaznaczyć swoją obecność przez negację itd.W tym wątku nie przyjęło to jakiejś skrajnej formy ,- może jeszcze przyjdzie a może nie....Oby nie.Próbować zrozumieć jest zawsze trudniej niż wydawać opinię.Może Daniel napisze co przyświecało temu eksperymentowi, co uzyskał dzięki takiemu zabiegowi oczywiście oprócz tego co widać czyli zamierzonego efektu wizualnego. Mimo iż nie kręcę Shimano chętnie się tego dowiem bo wiem skądinąd iż wytrawni łowcy za jakiego uważam Daniela mają swoje przemyślenia nie z fotela tylko z łowiska i jak coś zmieniają w swoich zestawach to po to by łowienie było bardziej dostosowane do warunków, łatwiejsze w sensie przyjemniejsze itd.Dołączam się.Gdyby "przyświecały" - jak to ująłeś - nie żadne względy praktyczne, a wyłącznie artystyczne, to tak się składa, że są to te z najwyższej półki, najszlachetniejsze - względy praktyczne stoją w hierarchii o wiele niżej. Lecz każde tego typu zabiegi zasługują wyłącznie na szacunek i uznanie, a kto tego nie rozumie, po prostu mógłby sobie odpuścić, nie psuć krwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Daniel na tej ostatniej fotce ta czarna,matowa szpula tak trochę "gryzie" się z resztą korpusu.Tak jest w rzeczywistości czy tylko fotka to wszystko wyostrzyła...?Pzdr. Ona taka matowa jest Czarna yumeya bardziej polyskliwa ma zloty rant - pokazywalem ja w polaczeniu z 14tka w watku o wedkach @yglo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Stella to nie skladak.to fabryczny model.poddany tuningowi yumeyaOdejmuję Tobie punkt bo myślałem,że to grubszy tuning mechaniczno-optyczny Ale przez to wcale mniej mi się nie podoba.Za wysoko podniosłeś poprzeczkę na starcie z daiwą i teraz inwencja dizajnerska dla mnie to za mało pzdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Odejmuję Tobie punkt bo myślałem,że to grubszy tuning mechaniczno-optyczny Ale przez to wcale mniej mi się nie podoba.Za wysoko podniosłeś poprzeczkę na starcie z daiwą i teraz inwencja dizajnerska dla mnie to za mało pzdrChętnie poznamy Twoje konstrukcje i przyznamy a może odejmiemy punkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 nie poszedlbym tak dalekomoja praktyka i wyobraźnia zatrzymuje się na 7 kg.dalej nie wierzę.Dwie pierwsze linijki rozumiem , trzeciej nie .Jest zasadnicza róznica , jest 11kg jest moc do pewnego wcięcia sandacza . Poza tym porównując 7kg daiwy to trzeba było niemalże do końca skręcić hamulec ażeby te siedem wykrzesać w sensie żeby przy zacieciu twardo było . Miałem pomysł ale prysł on na tym jak dokładnie sprawdziłem parametry szpuli . W takim razie zostanie mi podwójna korba i kapselek Guzu czy mógłbyś wstawić fotke porównawczą/ pokazową stellek '10 i '14 , obok siebie w tuningu z yumeya . plz plz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Dwie pierwsze linijki rozumiem , trzeciej nie .Jest zasadnicza róznica , jest 11kg jest moc do pewnego wcięcia sandacza . Poza tym porównując 7kg daiwy to trzeba było niemalże do końca skręcić hamulec ażeby te siedem wykrzesać w sensie żeby przy zacieciu twardo było . Miałem pomysł ale prysł on na tym jak dokładnie sprawdziłem parametry szpuli . W takim razie zostanie mi podwójna korba i kapselek Guzu czy mógłbyś wstawić fotke porównawczą/ pokazową stellek '10 i '14 , obok siebie w tuningu z yumeya . plz plz Chyba wlasnie o to chodzi w wysokiej klasie kolowrotkach, ze mozna skutecznie i precyzyjnie regulowac sile hamulca nawet na tych ostatnich dwoch obrotach pokretla hamulca.Shimano wymyslilo na to nazwe RAPID FIRE drag. Co oznacza tylko tyle, ze ostatnie dwa pierscienie gwintu na osi glownej sa o wiekszym skoku.Przez to regulacja na tych ostatnich obrotach jest duzo szybsza . Nie trzeba zrobic 3 obrotow pokretlem by odpuscic.Producent przewidzial, ze bedziesz lowil na mocno dokreconym hamulcu . Zdjecie, ktorych Stellek mialbym wstawic ?10tka vs 14tka ze szpulkami yumeya ? Nie mam 10tki w rozmiarze 4000. Tylko 2500 (c3000). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Zdecydowanie wole 11kg shimano , bez zbędnego kręcenia etc.. Z fotkami chodzi mi o porównanie , który rocznik prezentuje się lepiej ubrany w yumeya . Myślę , że jednak '10 ( rozmiar nieistotny ) Foty robisz konkretne i wyraźne to poproszę jeżeli to nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Chętnie poznamy Twoje konstrukcje i przyznamy a może odejmiemy punkt Za wysokie progi dla mnie do takich przedsięwzięć.Bo co ja mam pokazać, zaubera ze stuningowaną na sztywno korbką Mogę jedynie być kibicem-obserwatorem poczynań Kolegi Guzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Za wysokie progi dla mnie do takich przedsięwzięć.Bo co ja mam pokazać, zaubera ze stuningowaną na sztywno korbką A niby czemu nie..?Przy odrobinie "pokompinowania", to nieomalże wszystko można zamienić w "maszynę nie z tej Ziemi" albo chociaż "jedyną taką"...Z niektórymi jest łatwiej bo odrobinę szmelcu tuningowego i ozdobnego do nich jest i potem efekt masz Pan "od ręki" ale można też pomajstrować przy maszynach "własnemy ręcamy i głową", i zwykły Zauber może już nie być taki zwyklutki i okaże się, że i Pan kibiców miał będziesz.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 A niby czemu nie..?Przy odrobinie "pokompinowania", to nieomalże wszystko można zamienić w "maszynę nie z tej Ziemi" albo chociaż "jedyną taką"...Z niektórymi jest łatwiej bo odrobinę szmelcu tuningowego i ozdobnego do nich jest i potem efekt masz Pan "od ręki" ale można też pomajstrować przy maszynach "własnemy ręcamy i głową", i zwykły Zauber może już nie być taki zwyklutki i okaże się, że i Pan kibiców miał będziesz.. Albo zrobic cos takiego: http://jerkbait.pl/topic/8025-sk%C5%82adak-czyli-jak-po%C5%82%C4%85czy%C4%87-przyjemne-z-po%C5%BCytecznym/?hl=%20abu%20%20suveran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Jak sie umie wykonac samodzielnie od zera mechanizm posuwu szpuli to można wiele.choćby takiego cudaczka.Tymczasem wróćmy na Ziemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Zdecydowanie wole 11kg shimano , bez zbędnego kręcenia etc.. Z fotkami chodzi mi o porównanie , który rocznik prezentuje się lepiej ubrany w yumeya . Myślę , że jednak '10 ( rozmiar nieistotny ) Foty robisz konkretne i wyraźne to poproszę jeżeli to nie problem Prosze : 14 2500 JDM z C3000 Monster Yumeya i 57 mm Yumeya handle vs 10 2500 JDM z 0820 PE Yumeya i 55 mm Yumeya handle 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 https://www.youtube.com/watch?v=orUXFLy7KU0 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Projekt Daniela jak najbardziej mi sie podoba.Ciekawy design i kompatybilność szpul daje spore mozliwosci na łowisku.Czekam na opis z pola walki i fotki. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Chyba wlasnie o to chodzi w wysokiej klasie kolowrotkach, ze mozna skutecznie i precyzyjnie regulowac sile hamulca nawet na tych ostatnich dwoch obrotach pokretla hamulca.Shimano wymyslilo na to nazwe RAPID FIRE drag. Co oznacza tylko tyle, ze ostatnie dwa pierscienie gwintu na osi glownej sa o wiekszym skoku.Przez to regulacja na tych ostatnich obrotach jest duzo szybsza . Nie trzeba zrobic 3 obrotow pokretlem by odpuscic.Producent przewidzial, ze bedziesz lowil na mocno dokreconym hamulcu . Rapid Fire nie ma zastosowania w kołowrotkach o stałej szpuli. Stosowany jest głównie w multiplikatorach z hamulcem dzwigniowym,np. Tiagra, Torsa.Jest to 8 specjalnych krzywek zakręcanych na dzwignię hamulca.Standardowo te kołowrotki wyposażone są w krzywkę Long Range Special L.R.S.Pozostałych 7 krzywek jest dostępnych jako akcesoria System ten umożliwia szybką zmianę i dostosowanie się konkretnych łowisk i technik.Aby było to dobrze zrozumiane wymienię rodzaje krzywek. 6 # - Light Line Specjal - L.L.S. - 612 # - Light Line Special - L.L.S. - 1250 # - Bottom Fishing Specjal - B.F.S.- 5020 # - Bottom Fishing Specjal - B.F.S.- 20 Kingfish Specjal - K.F.S. White Marlin Specjal - W.M.S. Chunk Fishing Specjal - C.F.S PozdrawiamJózef Leśniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Dziwne bo w kilku modelach o stalej szpuli shimano w katalogach podaje informacje iż ten właśnie system został użyty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Rapid Fire nie ma zastosowania w kolowrotkach o stalej szpuli . Znaczy to chyba tyle, ze Shimano o tym nie wie,ze tak to nazywa... A moze to Panska wiedza na temat Rapid Fire jest niepelna ? http://fishing.shimano.co.jp/product/reel/245 http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/manufacturers_id/11/products_id/10884/shimano.html http://www.tackletour.com/previewshimanosarosfa.html ...i wiele, wiele innych Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Dzięki za foto . Świetnie obydwie się prezentują . Przemyślę temat na nowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Daniel, o te same materiały mi chodziło, także znowu rzeczywistość udowania nam że "są na tym świecie rzeczy które się nawet fizjologom nie śniły" czyli jak to jest naprawdę ? Shimano nas oklamuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) Rapid Fire nie ma zastosowania w kolowrotkach o stalej szpuli . Znaczy to chyba tyle, ze Shimano o tym nie wie,ze tak to nazywa... A moze to Panska wiedza na temat Rapid Fire jest niepelna ? Wiedza moja na ten temat jest wystarczająca w przypadku multiplikatorów które generalnie wolę serwisować jak zwykłe korby,a mam tego sporo od prawdziwych łowców bezkresnych mórz i oceanów. Tak na marginesie,sumaryczna ilość kołowrotków do serwisu pochodzących z forum to ok.10%. Może system ten umknął mojej uwadze w przypadku stało szpulowych,bo nie jest to w standardzie tylko potrzeba zakupić dodatkową nakrętkę podobnie jak w przypadku krzywek do multików . Jeszcze mi się nie trafił taki stało szpulowy z Rapid Fire, bo na pewno bym to poznał. W sumie koszt niewielki i może warto coś takiego posiadać aby dostosować się do swojego łowiska i wybranych technik połowowych.Mimo wszystko Panie Danielu dziękuje za oświecenie.A tak naprawdę to ja nie mam czasu na śledzenie na bieżąco wszelkich nowinek. W praktyce mi to pózniej samo wychodzi. PozdrawiamJózef Leśniak Edytowane 14 Lutego 2015 przez Józef Lesniak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Milo mi. Ciesze się ze choć trochę mogłem się zrewanżować za wiedzę,która Pan się dzieli na forum. Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Mi również miło Panie Danielu. Wiedza moja jest jaka jest i nie musi się Pan wcale rewanżować.Jest Pan bardzo wytrawnym obserwatorem wszelkich nowinek i proszę się tym dzielić.Jak widać z powyższych postów dyskusja na dane tematy wcale nie musi dzielić,a przyczynia się właśnie do wzbogacenia wiedzy. Ps. Modernizacja Stellki -napisałem że mi się nie podoba,ale pochwała za to że pokazał Pan co można zrobić z kołowrotkiem. Można wiele. Man nadzieję że kiedyś spotkamy się na Odrzańskich łowiskach,choćby w połowie drogi Słubice - Szczecin. Dysponuję bardzo szybką łodzią River Fox 390,taką jak ma @ Szpiegu Grzesiek,tylko z o wiele mocniejszym silnikiem. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Mi również miło Panie Danielu. Wiedza moja jest jaka jest i nie musi się Pan wcale rewanżować.Jest Pan bardzo wytrawnym obserwatorem wszelkich nowinek i proszę się tym dzielić.Jak widać z powyższych postów dyskusja na dane tematy wcale nie musi dzielić,a przyczynia się właśnie do wzbogacenia wiedzy. Ps. Modernizacja Stellki -napisałem że mi się nie podoba,ale pochwała za to że pokazał Pan co można zrobić z kołowrotkiem. Można wiele. Man nadzieję że kiedyś spotkamy się na Odrzańskich łowiskach,choćby w połowie drogi Słubice - Szczecin. Dysponuję bardzo szybką łodzią River Fox 390,taką jak ma @ Szpiegu Grzesiek,tylko z o wiele mocniejszym silnikiem. Pozdrawiam Milo byloby spotkac sie w warunkach lowiska. A nie tylko internetowego forum. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi