Skocz do zawartości

boleniowa parabola

antilag

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , przypomiałem sobie ze nie mam kija na bolki a sezon już blisko !

szukam blanku do 25-28g max

długość 270-310cm

ma wchodzić w parabole , ale dopiero pod obciążeniem , przechodzić ze szczytowej w parabole

myślałem o jakimś blanku muchowym ,ze wzgledu na wielosklad i tam raczej występuje akcja paraboliczna

upieram sie przy paraboli  :P

proszę o sugestię

interesuje mnie sam blank , idealem było by gdyby na poczatku pod obciążeniem przynęty pracował szczytem  i koniecznie musi przechodzić w parabole .

ma kto zdjecia pod obciążeniem tego proponowanego blanku blaas ?

Co do ceny to powiedzmy że jestem elastyczny , chce kupić kij którego po roku nie będę zmieniał ,boleń to ryba za która chodzę najczęściej i muszę mieć kij perfekcyjny.

Wiem jak ma wyglądać wizualnie niestety żaden kij fabryczny nie pasuje do tej wizji .

Bolenia łowię Batsonem rx8 do 17 lb , łowię też blasem F do 15 lb równie pięknie się gnie.. Chłopaki chwalą cts -y, CD w xls też podobno fajne, poza tym st croix - avid.

jak widzisz nic nowego...  :)  ale to dobre blanki i wędki na tym dobre wychodzą.. 

Edytowane przez tibhar

Ja Bolki bardzo lubiłem katować kijem na blanku Batsona RX7   IP964F(mam jeszcze starą zieloną serię :) ), jak komuś dlugość nie przeszadza to świetny blank pod te ryby :)  ze swojej strony mogę z czystym sumieniem polecić. Nawet myslałem go przezbroić na cast,ale po rozmowie z @Dąbkiem zostanie jako spin.

Antilag...

hmmm... wiesz w tym naszym łowieniu, to jest chyba więcej gonienia za króliczkiem... 

Z wędkami podobnie. Perfekcyjnej to pewnie jeszcze nie wyprodukowano... wielu ludzi... wiele upodobań... wiele zdań. 

Ja łowie bolenie avidem, 9 stóp, do 21 gr, zbrojony w Art - Rod. Nie narzekam. Pracuje jak chyba byś chciał. 

Mam też elitkę 9'6 stopy ale tą do 56 gr, ona ma dość ciekawą pracę. Łowię nią trocie (a przynajmniej się staram... :) ). Pod przynętą prawie się nie ugina, wydaje się być kijem od szczotki, a jak "dostanie" rybę gnie się po całości. Może popytaj o elitkę 9,6 ale tą do 18 gr. Podejrzewam, że może się podobnie zachowywać. Zresztą mam niecny plan kupić ją w na ten sezon. 

Bolenia łowię Batsonem rx8 do 17 lb , łowię też blasem F do 15 lb równie pięknie się gnie.. Chłopaki chwalą cts -y, CD w xls też podobno fajne, poza tym st croix - avid.

jak widzisz nic nowego...  :)  ale to dobre blanki i wędki na tym dobre wychodzą.. 

rx8 to chyba zbyt szczytem robi  ,  blaas mi sie podoba jeszcze tylko nie wiem ktory czy m czy f  , musze gdzies to pomacać . Jeszcze raz mowie musi wchodzić pod ryba w parabole to pdstawa.

Antilag...

hmmm... wiesz w tym naszym łowieniu, to jest chyba więcej gonienia za króliczkiem... 

Z wędkami podobnie. Perfekcyjnej to pewnie jeszcze nie wyprodukowano... wielu ludzi... wiele upodobań... wiele zdań. 

Ja łowie bolenie avidem, 9 stóp, do 21 gr, zbrojony w Art - Rod. Nie narzekam. Pracuje jak chyba byś chciał. 

Mam też elitkę 9'6 stopy ale tą do 56 gr, ona ma dość ciekawą pracę. Łowię nią trocie (a przynajmniej się staram... :) ). Pod przynętą prawie się nie ugina, wydaje się być kijem od szczotki, a jak "dostanie" rybę gnie się po całości. Może popytaj o elitkę 9,6 ale tą do 18 gr. Podejrzewam, że może się podobnie zachowywać. Zresztą mam niecny plan kupić ją w na ten sezon. 

tak, 25-28g to optimum ,  18g to przy mało będzie .

zastanawiam się nad tym blaasem m albo f   i ciekawym blankiem od pana Kawalca grizzly blue .  Co gorsza nie mialem żadnego z nich w łapach ....

Miałem Batsona IST1024F RX7 ale niestety był za krótki , więc wolał bym co w przedziale 280-300. bo nieraz brakowało tych paru cm.

spolegliwy szczyt?  :) a skąd wiesz czy nie będzie wystarczający?  ludzie oceniaj różną miarą - jednym zbyt spolegliwy innym nie.  Moim skromnym zadaniem ten blank pod bolka  będzie ok :)  mam używam i polecam. 

Edytowane przez tibhar

Cały zeszły sezon łowiłem na Wiśle SLM9617 i jestem z niego więcej niż zadowolony. Chciałem wziąć jego odpowiednika z serii F, jednak po porozmowach z Panem Krzysztofem i jego poradach, zdecydowałem się na SLM.

W wątku kolegi, który składał tą szpadę boleniową masz fotki ugięcia tego blanku :

http://jerkbait.pl/topic/7408-moje-pierwsze-wędki/page-4