Skocz do zawartości

Ceny w pracowniach rodbuildingowych, produkcja w Chinach itp

Rekomendowane odpowiedzi

ponieważ w kilku ostatnich wątkach jak bumerang powracają tematy w różny sposób związane z cenami w pracowniach, zdecydowałem się połączyć je w jeden wątek, żeby nie robić offtopicu w tematach merytorycznych - gorzkie żale nt cen w pracowniach można wylewać tutaj :D Friko

Podobno cena blankow CD ma spaść.... ;)

• Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Co miała nie spaść, skoro dolar kosztuje poniżej 2 złotych, a CD przeniosło produkcję blanków do skośnookich małych przyjaciół :lol:

Jeżeli z tymi przenosinami to prawda to padł ostatni :( :( --- no może przedostatni bastion klasowych blanków wykonywanych w swoich macierzystych fabrykach. Czy naprawdę trzeba przenosić produkcję do państwa środka żeby być konkurencyjnym na rynku ( bo nie wierzę, że te przenosiny wiążą się ze wzrostem jakości)!?!?!?!

Jak tak dalej pójdzie to potomkowie Konfucjusza za paręnaście - paredziesiąt lat będą mogli stawiać warunki całemu swiatu i nikt im nie podskoczy. To masakra jakaś jest normalnie.

Pzdr.

Tarłoś

Co miała nie spaść, skoro dolar kosztuje poniżej 2 złotych, a CD przeniosło produkcję blanków do skośnookich małych przyjaciół :lol:

Jeżeli z tymi przenosinami to prawda to padł ostatni :( :( --- no może przedostatni bastion klasowych blanków wykonywanych w swoich macierzystych fabrykach. Czy naprawdę trzeba przenosić produkcję do państwa środka żeby być konkurencyjnym na rynku ( bo nie wierzę, że te przenosiny wiążą się ze wzrostem jakości)!?!?!?!

Jak tak dalej pójdzie to potomkowie Konfucjusza za paręnaście - paredziesiąt lat będą mogli stawiać warunki całemu swiatu i nikt im nie podskoczy. To masakra jakaś jest normalnie.

Pzdr.

Tarłoś

Ekonomia Panie Dzieju :D

Niestety albo stety, CD produkuje już w Chinach i trudno nie zauważyć przede wszystkim zmiany ceny. Z jakością nie wiem jak jest. Może któryś z kolegów rodbuilderów się wypowie?

Dominacja ekonomiczna Chin za paręnaśćie lat? Ona już nastąpiła. Pokaż mi kraj, w którym człowiek za 2 euro będzie pracował 12 godzin...

Ja tak zawsze się zastanawiam nad niechęcią do produktów z Chin, fakt jest wiele bubli, ale, no właśnie ale,... Jak ktoś słusznie zauważył są to potomkowie Konfucjusza, również potomkowie wynalazdzów prochu, potomkowie pierwszych producentów jedwabiu itd. itp. A czy ktoś z tych malkontentów był kiedykolwiek w Chinach ? Ja byłem, i wiem jedno to co potrafią zrobić (jak to niektórzy określają, małe żółte rączki) jest poza zasięgiem wielu białych czy innych rączek. Druga sprawa, jak FIRMA decyduje się przenieść tam swoją produkcję, to chyba nie po to by zakładać obniżenie jakości tylko dla tego, że jest taniej. Co wcale nie znaczy, że będzie gorzej ;)

Ja tak zawsze się zastanawiam nad niechęcią do produktów z Chin, fakt jest wiele bubli, ale, no właśnie ale,... Jak ktoś słusznie zauważył są to potomkowie Konfucjusza, również potomkowie wynalazdzów prochu, potomkowie pierwszych producentów jedwabiu itd. itp. A czy ktoś z tych malkontentów był kiedykolwiek w Chinach ? Ja byłem, i wiem jedno to co potrafią zrobić (jak to niektórzy określają, małe żółte rączki) jest poza zasięgiem wielu białych czy innych rączek. Druga sprawa, jak FIRMA decyduje się przenieść tam swoją produkcję, to chyba nie po to by zakładać obniżenie jakości tylko dla tego, że jest taniej. Co wcale nie znaczy, że będzie gorzej ;)

Przecież nikt nie napisał, że jakość blanków CD spadła...Z mojej strony padło pytanie o jakość i to wszystko.

Uważam jednak, że jest coś takiego jak prestiż, marka i klasa. Firma, która aspiruje do roli lidera wśród najnowocześniejszych konstrukcji na świecie przynajmniej część produkcji tych najlepszych blanków powinna zachować w macierzystych fabrykach.

Czy wyobrażacie sobie, że rols royce nagle zaczyna produkować phantoma w Chrl i jego prestiż zostaje zachowany???

W przypadku dóbr z najwyższej półki obniżanie ceny nie zawsze wychodzi na dobre...Tego już uczą chyba w szkołach podstawowych :mellow:

Co ciekawe dolar tanieje, inne waluty także a u nas ceny ciągle z kosmosu. Jak to jest panowie rodbuilderzy, że blanki i inne komponenty są nadal tak drogie ?? :unsure:

Dokładnie to samo przyszło mi na myśl... przecierz są w polsce przedstawiciele różnych firm blanków, którzy płacą za importowane blanki w dolarach... Import wynosi ich coraz mniej a ceny stoją w miejscu :wacko:

Co ciekawe dolar tanieje, inne waluty także a u nas ceny ciągle z kosmosu. Jak to jest panowie rodbuilderzy, że blanki i inne komponenty są nadal tak drogie ?? :unsure:

Dokładnie to samo przyszło mi na myśl... przecierz są w polsce przedstawiciele różnych firm blanków, którzy płacą za importowane blanki w dolarach... Import wynosi ich coraz mniej a ceny stoją w miejscu :wacko:

ej no każdy chce z czegoś godnie żyć.....

Witam,

Pozwolę sobie podsumować dyskusję. Nikt nikogo nie namawia na CD z Chin. Jeszcze w tym roku, po dostawie będzie można osobiście ocenić jakość tych blanków, porównać ceny itp. To jest propozycja rynkowa, a nie nakaz zakupu. Co do cen, doszły mnie słuchy, że monterzy w przyszłym roku będą dawać wędki za darmo. Dla tych, dla których będzie za drogo, przewidziane są dodatkowe dopłaty :D

Pozdrawiam,

Ireneusz Matuszewski

Co do cen, doszły mnie słuchy, że monterzy w przyszłym roku będą dawać wędki za darmo. Dla tych, dla których będzie za drogo, przewidziane są dodatkowe dopłaty :D

Irek <_< ..to ja pojde Ci na reke. Dla mnie wystarczy wersja ekono - same blanki, bez dopłat... B)

A tak troche bardziej konstruktywnie...

Wedki, jak kazdy inny towar podlegaja prawom rynku czyli jezeli cena jest w uznaniu konsumenta zbyt wygorowana, rezygnuje z zakupu albo szuka tanszego zamiennika.

Podobnie jest z drugiej strony lady, jezeli kwota oferowana jest niska, rodbuilder rezygnuje ze sprzedazy i szuka innych zrodel oraz mozliwosci sprzedazy.

U nas w kraju, zauwazylem, nie ma tradycji i checi zaplacenia za czyjas mysl i prace. Najczesciej kupujemy gotowce...

Tym, ktorzy kombinuja, ze moze sie uda za 300zl..w okolicach ceny blanku, proponuje usiasc kiedys w celu poskladania samemu jakiejs wedki.

Potem mozemy porozmawiac o tym, ile wart byl czas poswiecony...

Gumo

Moze dlatego ze ceny masła,chleba,benzyny itd.nie stoja w miejscu :unsure: :D a rodbuilder też człowiek ...

pzdr

Dokładnie tak, a jak ktoś uważa, że na różnicy cen kiedyś i teraz można zrobić wielki biznes, to niech zakłada firmę rodbuildingową czy inną, powodzenia ;)

właśnie zastanawiamy się nad wysokością kwoty dopłat, hehehe. Ale kolejkę można już zajmować......

misiek jeśli chodzi o kwotę dopłaty do mojej isy to ... zadowoli mnie symboliczna złotówka :mellow:

wiesz, że nie jestem wymagajacy...

Podoba mi się wypowiedz Gumofilca. U nas nie ma w ogóle tradycji płacenia za myśl techniczną czy rękodzieło. Dobre wędziska wykonane na zamówienie przez zbrojmistrza w drugim obiegu nie posiadają żadnej wartości dodanej. Traktowany jest taki produkt jak masówka ze stojaka w dużym sklepie wędkarskim i tyle.

O pierwszym obiegu już napisał Irek Matuszewski. Najlepiej to zrobić klientowi kij za darmo. Gożkie to słowa ale jakże prawdziwe.

pozdrawiam :D

Zdaje sie, że kwestionowane były aktualne ceny blanków w stosunku do aktualnego kursu dolara a nie gotowych wędzisk na tychże blankach zmontowanych u rodbuilder’a- a to jest zasadnicza różnica.

Dokładnie się z tym zgadadzam, skoro uważacie, że rodbuilder i tak za mało zarabia to niech podniesie ceny wykonywanych usług a nie zarabia na blankach bo jak dla mnie to sie mija z celem... cena blanku to cena blanku a cena wykonywanych przez niego usług to cena usług a nie, że dolar spada, blanki kosztują przedstawicieli coraz mniej a ceny blanków stoją bo praca rodbuildera jest niedoceniana... no choćbym chciał to nierozumiem takich układów...

ja się nie wypowiem na ten temat ponieważ moja firma nie jest bezpośrenim importerem zadnych blanków . Natomist nie zgodzę się do końca że wszystkie blanki trzymają cenę, wraz ze spadkiem kursów walut mamy w naszej ofercie tańsze blanki np Sage, fakt ze nie dotyczy to do końca spinnigistów, ale zawsze.... Wszystko zalezy od importera i wielu innych czynników, weźcie pod uwagę chociażby że kurs dolara spada, natomiast rosną inne ceny, np transportu (paliwo raczej nie tanieje) czy obsługi importu. Ceny producentów też nie stoją w miejscu za oceanem, siła robocza tania jest tylko w Azji-a my wolimy podobno blanki made in USA . Wszystko ma dwie strony...

@Zulus: nie każdy rodbuilder w naszym kraju jest importerem, moja i wiele innych pracowni kupuje blanki i komponenty u dystrybutorów, tak jak ty np kupujesz paliwo na stacji benzynowej i nie masz wpływu na to czy kosztuje 4,70 a mogłoby 3,50 bo dolar tanieje a za baryłkę płaci się właśnie w dolarach..... To taka mała dygresja...