Skocz do zawartości

Ceny w pracowniach rodbuildingowych, produkcja w Chinach itp

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem się nie wtrącać do tej małej dyskusji bo nie korzystam ani z usług rodbuilderów (nie stać mnie),ani nie sprowadzam blanków z USA.

Ale ponieważ jestem chandlowcem od dobrych kilkunastu lat to wiem jak obliczać marże żeby zarobić na koszty i inne przymusowe opłaty,no i co by jeszcze zostało na bułkę.

Nie powinno to nikogo dziwić że jak produkt sprzedaje się w kilkuset sztukach miesięcznie,to marża będzie mała a jak w zaledwie kilku to większa-sięgająca nawet kilkuset procent, oczywiście zależnie od towaru.

Swoją drogą mam rade dla naszych rodzimych rodbuilderów:

Wystawiajcie w swoich cennikach blanki po 100zł,wszystkie jak leci a za robociznę kasujcie od 1000zł w góre,może wtedy nikt nie doczepi się że chcecie zarabiać majątek na towarze który kosztuje w USA grosze.

Albo nie bo wtedy doczepią się że chcecie zarobić majątek za przywiązanie kilku przelotek nitką ,polakierowanie i zrobienie uchwytu.

Jak by nie kąbinować to jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził. :D

• Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Kilka lat temu nie myśłałem o wędzisku od zbrojomistrza. W ostatnich dwóch latach wszedłem w posiadanie dwóch wędzisk wykonanych właśnie w ten sposób i... wiem, że mogłem źle trafić bądź wybrać, ale w końcu mam kije które chcę a nie takie które znalazłem w sklepie (te najbardziej pasujące). Cena? Za klasowe wędziska seryjne trzeba zapłacić tyle samo co u zbrojomistrza za wędzisko wykonane na miarę. Jak ktoś chce przykłąd z innej dziedziny to niech idzie do krawca. Ciekawe, czy uszyje mu za mniejszą cenę niż garnitur z supermarketu...

Za ręczną robotę dziś więcej się płaci - po prostu.

Wystawiajcie w swoich cennikach blanki po 100zł,wszystkie jak leci a za robociznę kasujcie od 1000zł w góre,może wtedy nikt nie doczepi się że chcecie zarabiać majątek na towarze który kosztuje w USA grosze.

Albo nie bo wtedy doczepią się że chcecie zarobić majątek za przywiązanie kilku przelotek nitką ,polakierowanie i zrobienie uchwytu.

Jak by nie kąbinować to jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził. :D

Tak a propos zarabiania majątków, to żeby się ktoś na rodbuildingu majątku dorobił przypadków nie znam :lol: a znam wielu rodbuilderow, i w kraju i za granica... może to komuś da coś do myślenia :unsure:

Jest różnica pomiędzy sytuacją w której ktoś sprowadza sobie własnym sumptem komponenty i kręci sobie z tego kijek a sytuacja w której ktoś próbuje w ten sposób legalnie utrzymać rodzinę :unsure:

To prawda że jest w Polsce dysproporcja pomiędzy cenami komponentów a cenami robocizny w pracowniach. Można szukać przyczyn tego stanu rzeczy, ktoś wcześniej pisał że nie ma u nas tradycji płacenia za pracę, za wiedzę.... A można się zapytać, a niby czemu pracownie miałyby być miejscem zaopatrywania się w komponenty, a nie w wędki ?

Tylko w sumie po co prowadzić te dyskusje? Z punktu widzenia konsumenta i tak jedynym sensownym podejściem jest porównywanie ceny końcowego wyrobu - czyli wędki z pracowni. A ta jest, powtórze, moim zdaniem bardzo dobra, zwłaszcza jak się spojrzy na to co oferuje rynek w zamian. Jeżeli płace za kij 600zł, to czy w tej cenie jest 400zł w komponentach i 200 w robociznie czy 200zł w komponentach i 400 w robociznie - jak by nie liczył, dalej jest to 600zł :D Dobrze wydane 600 zł, moim zdaniem.

Rodbuilderzy których znam to przede wszystkim pasjonaci rzemiosła, ludzie żyjący z pracy własnych rąk. Uważam że za swoje produkty oferują ceny takie jakie mogą zaoferować. A rodbuilding mamy naprawdę na światowym poziomie. Zamiast więć grzebać rodbuilderom w kieszeniach, może warto by było docenić ten fakt? Tak dla odmiany, żeby nie zawsze kończyło się polskim piekiełkiem :wacko:

Widzę że w wątku pojawiło się wielu znawców tematu którzy szybko podliczyli sobie że można taniej <_< no to mam nadzieję że pójdziecie za ciosem i niedługo w kraju czeka nas wysyp pracowni, gdzie będziecie oferować świetne kije za połowę obecnej ceny a klient będzie mógł przebierać w naręczach blanków i komponentów po atrakcyjnych cenach życzę powodzenia, szczerze !!!

Pozdrawiam

Friko jaka płaca za wiedzę? Przepraszam z góry za to co powiem, ale przecież coś takiego jak wejście w posiadanie czyjejś wiedzy bez zgody twórcy w naszym kraju nie jest powszechnie uznawane za kradzież, tylko za radzenie sobie. Bo w końcu tylko naiwni płacą za coś, za co nie muszą...

Skoro ktoś nie chce płacić za wiedzę zbrojomistrzów to przecież nikt go do niczego nie zmusza - sklepy stoją otworem.

Co prawda to prawda Sławku, zapomniałem że to kraj dla cwaniaczków i kombinatorów - tylko może niech tak sobie kombinują poza tym forum?

Na marginesie, to uważam że rodbuilderzy dobrze powinni zastanowić sie nad kosztorysem robienia wędek z powierzonych komponentów - bo jak robią komuś kij za 100 czy 200zł to krzywdę robią głownie samym sobie :(

Myślę że zdanie:

Skoro ktoś nie chce płacić za wiedzę zbrojomistrzów to przecież nikt go do niczego nie zmusza - sklepy stoją otworem

jest dobrym podsumowaniem tej dyskusji.

I na tym ją zamykam. Sprawa cen w pracowniach jest sprawą pomiędzy rodbuilderami a ich klientami. Jednym i drugim życzę jak najlepiej :D

Natomiast ponieważ chcę namówić naszych robuilderów na jeszcze kilka ciekawych materiałów dla naszej strony, zamykam ten wątek zanim zaczną się zastanawiać czy warto :lol:

Zatem czy się to komuś podoba czy nie - dyskusji o cenach nie będzie. Pozdrawiam