Skocz do zawartości

potrzebuje wskazówki

aigle

Rekomendowane odpowiedzi

potrzebuje wskazówki ,zdjecia ,badź jakiegos starego post,a gdzie znajde info jak prawidłowo trzymać kij z multiplikatoem ...poszperałem troche na forum i wiem kilka podstawowych rzeczy (min. jak zrobić gigantyczną brodę na multiplikatorze :o i jak się jej szybko pozbyć ) ale nie znalazłem nic na ten temat. Ja trzymam jak mi wygodnie (wiem wiem kołowrotkiem do góry :mellow: ) ale nie wiem co zrobic z nadmiarem wolnych palców w prawej dłoni ...

A tak nawiasem mówiąc było by fajnie aby był na forum jakiś dział np.Ośla Ława gdzie niedouczony i początkujący dostał by podstawy ..bo ja zacząłem od góry art. i znam się na hamulcach jak mało kto :mellow: :mellow:

Proszę mi uwierzyć ale tu gdzie mieszkam w żadnym sklepie nie ma kija pod multiplikator nie wspominając o multi . (miasto ponad 200.000 ludzi )więc pomocy żadnej , ja na szczęście miałem dobrych trenerów ale nigdy tak do końca nie zwróciłem uwagi jak trzymać multi i teraz jak już pokupiłem sprzęta to się motam co by nie wykombinować czegoś na własną rękę :mellow: :mellow:

Ja staram się objąć multik dłonią (podać mu cześć :D). Osobiście dwa place trzymam za pazutem i dwa przed. Kciuk spoczywa na multiku - w trakcie rzutu przy lewym brzegu szpuli kontroluję ją, natomiast w trakcie zwijania kciuk wędruje na obudowę multika.

To są moje uwagi i możesz ich nie brać pod uwagę bo specem wielkim nie jestem - po prostu lubię łowić multikiem :D

Dokładnie jak napisał Sławek ,ja też trzymam pazur od kija między palcem serdecznym ,a środkowym .W tym układzie ,taki chwyt jest najpewniejszy i możesz byc spokojny ,że przy uderzeniu szczupaka ,kij będzie dalej w Twoim ręku .

Choc też specem nie jestem B)

bledem- przynajmniej wg mnie - jest ukladanie reki i wszystich palcow tuz za multikiem. Multik jest tak fajny ze powinno sie go raczka obejmowac... :mellow: kciuk na ramie ponad szpulka, pazur pomiedzy dwoma paluchami z jednej i dwoma z drugiej, u mnie dodatkowo palec wskazujacy idzie wyprostowany do przodu, a najwiekszy paluch lekko ulozony w kierunku szczyu wedki

aigle@ dwie sprawy.

Ośla łączka to jest zły pomysł. Bo u nas każdy kto choć raz miał zestaw castingowy w ręku uważa się już na dobrego zawodnika i strasznie nie lubi, żeby mu zwracano uwagę. Taka psychika ludzka.

Co do zdjęcia jak trzymać multik to sugeruję przejrzeć artykuły o castingu na naszym forum i tam jest trochę tekstu i dobrych zdjęć w mojej reżyseri jak to powinno wyglądać. Sądzę, że znajdziesz stosowne materiały. Trzeba tylko trochę chcieć.

pozdrawiam :D

.. chyba nie do końca się zrozumieliśmy ... jak ktoś komuś może zwracać uwagę skoro sam by się taki niedouczony zapytywał ? Urażać się tylko dlatego że ktoś mi podpowie ... ja już otrzymałem odpowiedź i nawet zdjęcie od kolegi otrzymałem co całkowicie mnie zadowoliło ...

Twój post o tym że Ty też się na tym znasz i że wystarczy chcieć też się zapewne przyda ... Kolego - wędkarzu prościej by było jak byś mi podał link jak prosiłem ale i tak Ci dziekuję bo taką mam psychikę :mellow: w styczniu przeczytam Twoje posty napewno :mellow: bo to ciekawe forum ale może życia braknąć ... raczej

Panowie, spokojnie proszę. To co podał Peresada jest jak najbardziej OK. Stylów trzymania multika jest sporo np. ja inaczej trzymam :D ale generalnie chodzi o to by ... multika trzymać nad wędką a nie pod wędką - wcale proszę się nie śmiać bo jedna z polskich gazet promowała co innego :D

Pozdrawiam

Remek

Zgadza się. W starym numerze wiadomości wędkarskich jeden ze znanych autorów doradzał trzymanie multika pod wędką i kręcenie korbki lewą ręką zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Chodziło o adaptację multiplikatorów z korbka po prawej do praktyki spinningowej. Zresztą obecnie jest model multika Cormorana, który jest mocowany pod wędziskiem.

Temat trzymania multika mnie zainteresował :D Przećwiczyłem to teraz na sucho. Wychodzi, że przy rzucie pazur jest między wskazicielem a palcem środkowym, ewentualnie miedzy środkowym a obrączkowym. Przy zwijaniu pazur siedzi między środkowym i obrączkowym albo między obrączkowym a najmniejszym. Czasami jak mi się nudzi na rybach to zaczynam kombinować i zwijam linkę trzymając wszystkie palce powyżej pazura, albo trzymam wędzisko poniżej multika, tak jak się trzyma zwykły kij spinningowy :D Ostatnio często nudzi mi się na rybach. Jestem głęboko sfrustrowany brakiem ryb w wodzie. Sorry, wyrwało mi się. Żal mi się przelewa.

... wniosku, że wędkarstwo nie ma sensu ? Kiedy stoję nad piękną ale pusta rzeką to w pełni się z tym zgadzam. Życie ucieka, siwych włosów przybywa... a ryba nie bierze. Przejrzę jutro ofertę wędkarskich wycieczek do Szwecji albo Norwegii. Wędkarstwo w Polsce nie ma sensu. Znowu sorry, znowu mi się przelało Embarassed

Przesadzacie ! (jako wyjadacze ) nie widzicie już przyjemności z samego rzucania :mellow: ja wczoraj wraz z psem na pokładzie czesałem 8 godz wodę ...ale nie o tym chciałem ...podływa do mnie gość (patrząc na slider,a 10 ) mówi :

- na żywca też nic nie bierze ? :mellow: :mellow: . Cóż w moich stronach to tylko mój czworonóg wie o co kaman :D

Ja miałem podobnie :D Ćwiczyłem wiosną (kwiecień) rzuty delikatną muchówką. Podchodzi do mnie strażnik ze Straży Rybackiej. Pyta czy bierze szczupak na spinning. Mówię mu, że tylko ćwiczę rzucanie i łowienie na sztuczną muszkę, że ja tylko tak, dla sportu i ogólnej sprawności. Wylegitymował mnie, popatrzył na mnie, na sprzęt, znowu na mnie i mówi: no, to niech pan dalej łowi sobie na ten spinning . W końcu sobie poszedł :D

Remku, też to czytałem w WMH, faktycznie. Zawsze zmuszani byliśmy do kombinowania, z tego co było pod ręką. Pamiętam program Adama Słodowego jak zrobić wędkę z listewek, rozkładała się jak metr stolarski (taki drewniany). Albo audycje w radio jak zrobić samemu wędkę- z leszczyny, jesiona i jałowca. Cholera, sam łowiłem na wędki podlodowe zrobione z jałowca :D