Skocz do zawartości
  • 0

ponton 360cm+8km

Patryk1125

Pytanie

Mam takie pytanko lata ktos takim zestawem jak w temacie. Ponton 360cm+8km silnik 4t?

Interesuje mnie czy jest szansa sprawnie sie tym poruszac miedzy miejscowkami we 2 osoby na pokladzie.

Uprzedzajac pytania czy nie lepiej kupic 9.9km odpowiem pewnie, ze lepiej ale ciezko znalesc cos konkretnego w dobrym stanie i cenie.

Latwiej juz o 15-tke ale te skolei swoje waza i targanie calego majdanu piwnica-samochod i samochod-piwnica moze byc dosc meczace...

Do zeszlego roku plywalem z 2-suwem tohatsu. Ponton wchodzi w slizg w jakies 10-20 sek.,predkosc max cos pod 3dyszki.

O dziwo szybciej wchodzi w slig moj wild lake 360niz pro marine 320 z zapieta toska na pawezy.

Edytowane przez Patryk1125

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

swego czasu miałem podobne dylematy (ponton 3,70) - wybrałem 9,9KM.

W tym roku wymieniam na 20KM (do końca lutego ma dojechać).

Dla mnie 9,9 okazał się za mały, jednak gdyby nim pływały np. 2 osoby po 80-90kg to te 9,9 by w zupełności wystarczyło :D :D

wszystko zależy od właściwości pontonu i ilości kg na pokładzie (bo nie tylko osoby obciążają ponton)...

Edytowane przez pi_ter

• 0

swego czasu miałem podobne dylematy (ponton 3,70) - wybrałem 9,9KM.

W tym roku wymieniam na 20KM (do końca lutego ma dojechać).

Dla mnie 9,9 okazał się za mały, jednak gdyby nim pływały np. 2 osoby po 80-90kg to te 9,9 by w zupełności wystarczyło :D :D

wszystko zależy od właściwości pontonu i ilości kg na pokładzie (bo nie tylko osoby obciążają ponton)...

Doskonale wiem, ze te 9.9 to bylo by w moim przypadku najlepszym rozwiazaniem pod wzgledem wagi i mocy.

Na pokladzie zazwyczaj mam ok. 200kg jesli plywamy we dwoch jednak czesto sa takie sytuacje, ze nie mam z kim plywac i obawiam sie ze przy duzym silniku sie z.... i lowienie z przyjemnego stanie sie meczace....

A moze chcesz sprzedac ten swoj silniczek 9.9:)

• 0

pewnie będę sprzedawał o ile ta moja nowa zabawka (df20A) nie okaże się niewypałem, najwcześniej za jakieś 2 miesiące będzie w dziele "sprzedam".

ogólnie uważam, że do pontonu 3,6 to te 10KM minimum, optymalnie 15KM, ja wziąłem 20 bo wazy tyle samo co 15 (czyli 44kg na sucho) a w kasie prawie żadna różnica

• 0

Dokładnie tak, mocy nigdy za wiele. Pływanie jest również przyjemne. Do 360 na dwie osoby to 9 min 15 optymalnie a najlepiej 20 25. Ja często plywam dość mocno dociazony w dwie osoby to na 15 km szału nie ma. Podobnych tematów było juz mnóstwo, szukaj w wyszukiwarce.

• 0

Dokładnie tak, mocy nigdy za wiele. Pływanie jest również przyjemne. Do 360 na dwie osoby to 9 min 15 optymalnie a najlepiej 20 25. Ja często plywam dość mocno dociazony w dwie osoby to na 15 km szału nie ma. Podobnych tematów było juz mnóstwo, szukaj w wyszukiwarce.

Przeszukalem zanim napisalem ten temat i nic w temacie ponton 360+ silnik 8 km nie znalazlem:)

Edytowane przez Patryk1125

• 0

Doskonale wiem, ze te 9.9 to bylo by w moim przypadku najlepszym rozwiazaniem pod wzgledem wagi i mocy.

Na pokladzie zazwyczaj mam ok. 200kg jesli plywamy we dwoch jednak czesto sa takie sytuacje, ze nie mam z kim plywac i obawiam sie ze przy duzym silniku sie z.... i lowienie z przyjemnego stanie sie meczace....

A moze chcesz sprzedac ten swoj silniczek 9.9:)

nie trzeba od razu pływać na odkręconej na maxa manetce :D

• 0

nie trzeba od razu pływać na odkręconej na maxa manetce :D

chodziło mi raczej, że z... się przy noszeniu :)

Przemyślałem sprawę i nie ma co sobie zawracać głowy silnikiem 8km. Pewnie żałowałbym po pierwszym pływaniu....

Kupię co pierwsze się trafi 9,9 lub 15km.

• 0

..15tka juz cięższa, bo i pojemność skokowa inna..ale wtedy masz zapas mocy i nie męczysz silnika...

Patryk wiem o co chodzi.

W zasadzie te 5dyszek nie jest to jakiś straszny ciężar. Moja stara tośka ważyła ok.40kg i dawałem radę przespacerować z nią 30m i wrzucić do bagażnika....

W przypadku kiedy będę musiał wodować się sam to będę wybierał bardziej dostępne miejsca.

• 0

Co racja to racja :)

Jak kręgosłup strzeli przy noszeniu, to jest na forum tylu rodbuilder'ów, że bez problemu zapasowy z wysokomodułowego grafitu dorobią ;)  :D

To ja taki poprosze byle na CITO ;)  :P  :P  :P

Patryk tak jak pisaliśmy na priv kiedyś.

Motorek 8KM to raczej minimum i szału żadnego nie bedzie.

Celuj w Yamke 9,9 a najlepiej w 15KM ;)

• 0

Miałem jeszcze w zeszłym sezonie yamahe 8km tylko 2t ale ponton był 380 i samemu z tobołami nie było mowy o ślizgu,fakt przód szedł wysoko,dosyc szybko i sprawnie,ale nie było to slizg,lecz sprawne pływanie...podpielismy 9,9 ze zmienionym modułem.i we dwóch bajka,celuj w 15km kup przykrywke od 12 i moga ci nagwizdac..a ty wiatr we włosach i do przodu.

Nie rób sie taki miętki w łokciach..te pare kilo więcej,cie nie zabije...ale kilka koni więcej może ci zycie uratowac.

Edytowane przez gorgol

• 0

Mam tohatsu 9,8 ponton Bush Crab 3,60 i uważam że ten silnik to jest niezbędne minimum do tego tej wielkości pontonu jak masz możliwości to kup większy silnik chociaż u mnie w dwóch chłopa + 200kilo tobołu wchodzi w ślizg ale trzeba był się już nagimnastykować.