Patryk1125 Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) Mam takie pytanko lata ktos takim zestawem jak w temacie. Ponton 360cm+8km silnik 4t?Interesuje mnie czy jest szansa sprawnie sie tym poruszac miedzy miejscowkami we 2 osoby na pokladzie.Uprzedzajac pytania czy nie lepiej kupic 9.9km odpowiem pewnie, ze lepiej ale ciezko znalesc cos konkretnego w dobrym stanie i cenie.Latwiej juz o 15-tke ale te skolei swoje waza i targanie calego majdanu piwnica-samochod i samochod-piwnica moze byc dosc meczace...Do zeszlego roku plywalem z 2-suwem tohatsu. Ponton wchodzi w slizg w jakies 10-20 sek.,predkosc max cos pod 3dyszki.O dziwo szybciej wchodzi w slig moj wild lake 360niz pro marine 320 z zapieta toska na pawezy. Edytowane 23 Lutego 2014 przez Patryk1125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szpiegu Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 mocy nigdy nie za wiele ja bym szukał 15 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kamil Z. Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 mocy nigdy nie za wiele ja bym szukał 15 km Ale weź to targaj po schodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Patryk1125 Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Ale weź to targaj po schodach Do targania po schodach mam wozek takze pozostaje tylko kwestia wrzucenia do samochodu i z samochodu na pawez.Po schodach ciezej jest z pontonem bo torba jest mega niewygodna do noszenia w pojedynke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 przemo1676 Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Witam posiadam kolego podobny zestaw Kolibri KM330D i Mercury 8 KM plywamy we dwojke po zachodniopomorskiej Odrze nie ma zadnych problemow z przemieszczaniem sie , gdzie miejscowki sa znacznie od siebie oddalone:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pi_ter Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) swego czasu miałem podobne dylematy (ponton 3,70) - wybrałem 9,9KM.W tym roku wymieniam na 20KM (do końca lutego ma dojechać).Dla mnie 9,9 okazał się za mały, jednak gdyby nim pływały np. 2 osoby po 80-90kg to te 9,9 by w zupełności wystarczyło :Dwszystko zależy od właściwości pontonu i ilości kg na pokładzie (bo nie tylko osoby obciążają ponton)... Edytowane 23 Lutego 2014 przez pi_ter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Patryk1125 Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 swego czasu miałem podobne dylematy (ponton 3,70) - wybrałem 9,9KM.W tym roku wymieniam na 20KM (do końca lutego ma dojechać).Dla mnie 9,9 okazał się za mały, jednak gdyby nim pływały np. 2 osoby po 80-90kg to te 9,9 by w zupełności wystarczyło :Dwszystko zależy od właściwości pontonu i ilości kg na pokładzie (bo nie tylko osoby obciążają ponton)...Doskonale wiem, ze te 9.9 to bylo by w moim przypadku najlepszym rozwiazaniem pod wzgledem wagi i mocy.Na pokladzie zazwyczaj mam ok. 200kg jesli plywamy we dwoch jednak czesto sa takie sytuacje, ze nie mam z kim plywac i obawiam sie ze przy duzym silniku sie z.... i lowienie z przyjemnego stanie sie meczace....A moze chcesz sprzedac ten swoj silniczek 9.9:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pi_ter Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 pewnie będę sprzedawał o ile ta moja nowa zabawka (df20A) nie okaże się niewypałem, najwcześniej za jakieś 2 miesiące będzie w dziele "sprzedam". ogólnie uważam, że do pontonu 3,6 to te 10KM minimum, optymalnie 15KM, ja wziąłem 20 bo wazy tyle samo co 15 (czyli 44kg na sucho) a w kasie prawie żadna różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Przemek Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Dokładnie tak, mocy nigdy za wiele. Pływanie jest również przyjemne. Do 360 na dwie osoby to 9 min 15 optymalnie a najlepiej 20 25. Ja często plywam dość mocno dociazony w dwie osoby to na 15 km szału nie ma. Podobnych tematów było juz mnóstwo, szukaj w wyszukiwarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Patryk1125 Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) Dokładnie tak, mocy nigdy za wiele. Pływanie jest również przyjemne. Do 360 na dwie osoby to 9 min 15 optymalnie a najlepiej 20 25. Ja często plywam dość mocno dociazony w dwie osoby to na 15 km szału nie ma. Podobnych tematów było juz mnóstwo, szukaj w wyszukiwarce.Przeszukalem zanim napisalem ten temat i nic w temacie ponton 360+ silnik 8 km nie znalazlem:) Edytowane 23 Lutego 2014 przez Patryk1125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szpiegu Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Doskonale wiem, ze te 9.9 to bylo by w moim przypadku najlepszym rozwiazaniem pod wzgledem wagi i mocy.Na pokladzie zazwyczaj mam ok. 200kg jesli plywamy we dwoch jednak czesto sa takie sytuacje, ze nie mam z kim plywac i obawiam sie ze przy duzym silniku sie z.... i lowienie z przyjemnego stanie sie meczace....A moze chcesz sprzedac ten swoj silniczek 9.9:)nie trzeba od razu pływać na odkręconej na maxa manetce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 ..przy pontonie 360cm, 200kg na pokładzie i pływaniu po rzece 9.9hp to absolutne minimum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Patryk1125 Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 nie trzeba od razu pływać na odkręconej na maxa manetce chodziło mi raczej, że z... się przy noszeniu Przemyślałem sprawę i nie ma co sobie zawracać głowy silnikiem 8km. Pewnie żałowałbym po pierwszym pływaniu....Kupię co pierwsze się trafi 9,9 lub 15km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 ..15tka juz cięższa, bo i pojemność skokowa inna..ale wtedy masz zapas mocy i nie męczysz silnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tasiek321 Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Szukaj Tohatsu 9.8 lub Mercury 9.9 - ważą tylko około 37kg Droga z/do piwnicy z motorkiem będzie mniejszą katorgą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Patryk1125 Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 ..15tka juz cięższa, bo i pojemność skokowa inna..ale wtedy masz zapas mocy i nie męczysz silnika... Patryk wiem o co chodzi.W zasadzie te 5dyszek nie jest to jakiś straszny ciężar. Moja stara tośka ważyła ok.40kg i dawałem radę przespacerować z nią 30m i wrzucić do bagażnika....W przypadku kiedy będę musiał wodować się sam to będę wybierał bardziej dostępne miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Patryk1125 Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Szukaj Tohatsu 9.8 lub Mercury 9.9 - ważą tylko około 37kg Droga z/do piwnicy z motorkiem będzie mniejszą katorgą Tośka i suzuki to moi faworyci....drogę do piwnicy mam już opanowaną, wózek robi robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tasiek321 Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Tośka i suzuki to moi faworyci....drogę do piwnicy mam już opanowaną, wózek robi robotę Ja mam Toche 9,8 4T jest na tyle lekka, że spawanie wózka sobie odpuściłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Przemek Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Co tam ciężar, wędkarstwo to krew pot i łzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tasiek321 Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Co tam ciężar, wędkarstwo to krew pot i łzy Co racja to racja Jak kręgosłup strzeli przy noszeniu, to jest na forum tylu rodbuilder'ów, że bez problemu zapasowy z wysokomodułowego grafitu dorobią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Forecast Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 10 koni na łajbie to podstawa. http://www.youtube.com/watch?v=WXzSZVgQwts#t=29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 ..do tego dobra przekładnia i można latać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karolkrause Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Co racja to racja Jak kręgosłup strzeli przy noszeniu, to jest na forum tylu rodbuilder'ów, że bez problemu zapasowy z wysokomodułowego grafitu dorobią To ja taki poprosze byle na CITO Patryk tak jak pisaliśmy na priv kiedyś.Motorek 8KM to raczej minimum i szału żadnego nie bedzie.Celuj w Yamke 9,9 a najlepiej w 15KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gorgol Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) Miałem jeszcze w zeszłym sezonie yamahe 8km tylko 2t ale ponton był 380 i samemu z tobołami nie było mowy o ślizgu,fakt przód szedł wysoko,dosyc szybko i sprawnie,ale nie było to slizg,lecz sprawne pływanie...podpielismy 9,9 ze zmienionym modułem.i we dwóch bajka,celuj w 15km kup przykrywke od 12 i moga ci nagwizdac..a ty wiatr we włosach i do przodu.Nie rób sie taki miętki w łokciach..te pare kilo więcej,cie nie zabije...ale kilka koni więcej może ci zycie uratowac. Edytowane 23 Lutego 2014 przez gorgol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Redzi Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Patryk mówiłem, że 8 to za mało na moim 3.3m ledwo dawało radę, ale do sezonu jeszcze czasu jest, więc na spokojnie coś znajdziesz teraz na pewno będzie większy wysyp ofert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciek1 Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Mam tohatsu 9,8 ponton Bush Crab 3,60 i uważam że ten silnik to jest niezbędne minimum do tego tej wielkości pontonu jak masz możliwości to kup większy silnik chociaż u mnie w dwóch chłopa + 200kilo tobołu wchodzi w ślizg ale trzeba był się już nagimnastykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Patryk1125
Mam takie pytanko lata ktos takim zestawem jak w temacie. Ponton 360cm+8km silnik 4t?
Interesuje mnie czy jest szansa sprawnie sie tym poruszac miedzy miejscowkami we 2 osoby na pokladzie.
Uprzedzajac pytania czy nie lepiej kupic 9.9km odpowiem pewnie, ze lepiej ale ciezko znalesc cos konkretnego w dobrym stanie i cenie.
Latwiej juz o 15-tke ale te skolei swoje waza i targanie calego majdanu piwnica-samochod i samochod-piwnica moze byc dosc meczace...
Do zeszlego roku plywalem z 2-suwem tohatsu. Ponton wchodzi w slizg w jakies 10-20 sek.,predkosc max cos pod 3dyszki.
O dziwo szybciej wchodzi w slig moj wild lake 360niz pro marine 320 z zapieta toska na pawezy.
Edytowane przez Patryk1125Odnośnik do komentarza
35 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi