Skocz do zawartości

Przezbrojenie kija spiningowego ...

kolo575

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie chce sobie przezbroić kongera turbo 3m (zielona seria ) w jakieś lepszej klasy przelotki np.aconite +sic na szczyt .I tu pytanie gdzie warto oddać wędkę żeby było tanio a solidnie :) (i ile mniej więcej wyniesie taki demontaż + zamontowanie nowych omotek . Kij obecnie ma 9 przelotek ale chciałbym go uzbroić na 10 lub 11 .

Z góry dzięki za odp

Edytowane przez kolo575

Jak w temacie chce sobie przezbroić kongera turbo 3m (zielona seria ) w jakieś lepszej klasy przelotki np.aconite +sic na szczyt .I tu pytanie gdzie warto oddać wędkę żeby było tanio a solidnie :) (i ile mniej więcej wyniesie taki demontaż + zamontowanie nowych omotek . Kij obecnie ma 9 przelotek ale chciałbym go uzbroić na 10 lub 11 .

Z góry dzięki za odp

Przeróbka o ile ma być wykonana porządnie wiąże się z oskrobaniem blanku z lakieru, polerowaniem itp.to dosyć pracochłonne zajęcie. Pracownie raczej unikają tego typu zleceń, a i dla Ciebie będzie taniej jak poszukasz  chętnego po kolegach którzy zbroją.

Tak na marginesie fajny blank i po przezbrojeniu sporo zyska.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Z góry dzięki za odp

Każdy z rodzimych rodbuilderów (amatorów również) zrobi to znakomicie. Kwestia wyboru bardzo szeroka.

Ostatnio odebrałem kijek po takim właśnie zabiegu. Przebudował Wojtek Grochola -pracownia PSTRĄGMAN.

Jestem bardzo zadowolony z wykonania projektu, w który nie ingerowałem właściwie wcale. 

Nie wiem tylko, czy będzie chętny na skrobanie blanku.

Mój tego nie wymagał. Za to, w pierwotnym uzbrojeniu prezentował się dość karykaturalnie

Kilka pstryków na szybko:

124_zps2620303a.jpg

127_zpsa84d06db.jpg

125_zps6217896f.jpg

126_zps325b9262.jpg

Edytowane przez popper
  • Like 2

Mój St.Croix  WS86MHF2 też mocno się zmienił po przezbrojeniu u Pana Zbigniewa Kawalca.Założone zostały Alps Zirconium + szczyt Fuji SIC.Jak spacing jest ok to nie jest konieczna skrobanka - przynajmniej nie zawsze.Wszelkie dylematy i ewentualne problemy poruszałem w tym wątku http://jerkbait.pl/topic/36269-przezbrajanie-blanku-a-umiejscowienie-przelotek/ , ostatecznie wyszło bardzo dobrze.

Edytowane przez Szymon82

W przezbrojenie wedki trzeba wlozyc wiecej czasu i pracy niz w uzbrojenie blanku od podstaw. Nie jestem przekonany czy znajda sie na forum chetni zrobic to za pol darmo :-). Mam na mysli gruntowne przbrojenie rekojesc+przelotki bo jesli chodzi o same przelotki to pol biedy....

Zachecam kolega aby zabral sie za to sam. Podaj wiecej danych odnosnie kija: dlugosc, cw, dl do uchwytu kolowrotka to mozne znajdzir sie ktos kto dobierze przelotki i poda spacing przynajmniej w przyblizeniu

Edytowane przez Patryk1125

Kij jest do 3m/ 21g .Jak w temacie chodziło mi o przezbrojenie samych przelotek ,nikt tu nie mówi o całym gruntownym przezbrojeniu .Patrząc na oferty pracowni koszt przewinięcia jednej przelotki 15zł , tylko nie wiem czy to z cena z demontażem czy  tylko nawinięcia nowej .Jeżeli chodzi o cenę ,więcej niż 200zł nie będę inwestował bo nie ma to sensu gdyż kijek jest w bardzo dobrym stanie  a przezbrojenie to taki mój kaprys, bo myślę we wymiana przelotek dała by mu wiele na "+" .Bo blank jak na kij fabryczny naprawdę jest fenomenalny kto ma ten wie.

Edytowane przez kolo575

• 2 lata później...

Najlepiej na priva, masz wątek dedykowany twórcom kijków, wybierz sobie i zapytaj....... Ja zapytałem i wybito mi głupotę z głowy, lepiej wyjdzie nowy blank w moim przypadku, tym bardziej ze ma oplot.

Ale też chętnie bym przezbroił irilucka na lekkie przelotki wiec podziel sie informacją jak już zrobisz Kolo nowego/starego turbo:) moze lekkie przelotki usztywniły by mi lucka trochę.....?