MichałM Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Dzieki Przemek za odpowiedz gdybyś mogł daj znać jak wyniki Ja mam blisko do Liwca w okolicach Wyszkowa, Liwa Wegrów też wchodzi w gre ale w tym roku dopiero będę zaczynał swoją przygodę z tą rzeką więc rzadnych doświadczeń w tym temacie póki co nie mam ciekawi mnie też jak ta rzeka sie odrodziła po przydusze jaka miala miejsce na niej kilka lat temu bodajże w 2008 roku, ma ktoś jakieś rozeznanie jak to wygląda teraz w porównaniu do tego co było przed przyduchą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Domyślam się że Mariano Italiano chce się wyrwać z domu możemy się ustawić na jakieś rybki z Liwca.Browarek i kiełbaski po też mile widziane. Akurat inny forumowy kolega, chociaż faktycznie, wspominałem ostatnio i Mańkowi o takiej wyprawie, tak że kto wie. Ten weekend jak się niedawno okazało, mam już z głowy, przynajmniej dłuższe wyprawy, ale z chęcią się przypomnę na PW jak tylko coś się w kwestii Liwca wyklaruje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Moim zdaniem Liwiec w strefie ujściowej można odpuścić.Szału nie ma ale coś można trafić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Akurat inny forumowy kolega, chociaż faktycznie, wspominałem ostatnio i Mańkowi o takiej wyprawie, tak że kto wie. Ten weekend jak się niedawno okazało, mam już z głowy, przynajmniej dłuższe wyprawy, ale z chęcią się przypomnę na PW jak tylko coś się w kwestii Liwca wyklaruje. W takim razie czekam na info.Choć z góry uprzedzam że ja przyszły weekend mam zajęty cały (wyjazd rodzinny)Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Odezwę się na pewno, nawet jeśli nie uda się spotkać tym razem, to może następnym. Zwłaszcza, że od dawna już szukamy odskoczni od łowisk w najbliższej okolicy Warszawy.Dzięki za odzew i kto wie, może do zobaczenia nad wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Dziś miałem zamiar wyskoczyć na rybki lecz stan wody uniemożliwia jakiekolwiek wędkowanie no chyba że z robalem na końcu zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Mniej więcej takiego stanu wody sie spodziewałem nie dość że roztopy to jeszcze deszcz padał, chyba z wypadem na rybki trzeba będzie jeszcze trochę zaczekać. Przemek gdzie robiłeś te zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Most w ok. Kamieńczyka oraz Gwizdał. Chciałem jechać dalej ale gdy przejeżdżałem przez most na Liwcu w miejscowości Puste Łąki i zobaczyłem co się dzieje wróciłem bliżej domu...nawet spina nie rozkładałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Nie wygląda to zachęcająco, pewnie do najbliższej soboty nie spadnie, może przyjdzie nawet. Coś czuję, że Liwiec będzie musiał poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) No niestety ze spinem przyjdzie jeszcze trochę zaczekać. Przemek wędkowałeś kiedyś w okolicach Urli? Bywam tam co kilka tygodni i piękny jest tam Liwiec nic tylko pstrągi wpuścić. Zawsze zastanawiam się co tam może pływać i na co ewentualnie warto byłoby się nastawić Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez MichałM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zdecydowanie wolę Węgrów i ok. Liwa.Wisła w górę, na Bugu 504 cm Narew też się podnosi, wędrowanie można odpuścić do maja.Trzeba będzie przeprosić się z Bolonką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogaty666 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Kilka fotek wiosennego Liwca w miejscowości Nadkole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Pamiętam, jak jeszcze nie byłem wędkarzem. Miałem z 10-12 lat (początek lat osiemdziesiątych). Kilkanaście razy w roku jeździłem z rodzicami pomarańczowym maluchem z W-wy do Sokołowa Podlaskiego przez Liw. Jako , że maluch wymagał odpoczynku po tak długiej trasie a Starszy go katował jeżdżąc czesto w okolicach 90-100 km/h to zatrzymywaliśmy się nad Liwcem. Po prawej stronie przed rzeką był parking. I łuk rzeki przy nim. Jakie tam rybska można było obserwować!!!! Wygrzewały się w krystalicznie czystej wodzie.Ech... nostalgia mnie wzięła. A teraz ruina w tym miejscu zamiast parkingu. A w wodzie jeszcze gorzej. Dlaczego???? Czy ma jako Naród aż takimi idiotami jesteśmy aby wszystko popsuć!!! I jeszcze jeździłem w okolice Mostówki koło Wyszkowa. Tam w małych rzeczkach aż się kotłowało. Czy jest szansa, że to kiedyś powróci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Celiński Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Witam niestety nie mam takich wspomnien z dziecinstwa ale ze wzgledu na majowke mam pytanie czy z okazji ogromnej wody na rzece oplaca sie nad Liwiec wyskoczyc w woderach i poszukac wygrzewajacych sie ryb na zalanych lakach, plyciznach ?? mowie tutaj o rzece w okolicach Mokobód, wsi Wyszkow (taka blisko Siedlec) jak wszyscy wiedza z tych okolic, nie jest to zbyt obfita w rybe rzeka wiec zastanawiam sie czy jest sens planowac wyjazd czy szukac wrazen nad bugiem , narwia... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Witam.Dziś pomimo silnego wiatru oraz siąpiącej mżawki wyskoczyłem nad Liwiec pod Węgrów.Woda w korycie, niesie trochę jeszcze traw, zimna jak diabli.Kontakt z rybą był na małego Gębskiego ale natychmiast zrobiła fikołka i się spięła.Brak śladów wędkarzy, żadnych pudełek po robalach, foli, reklamówek...puszek po piwie.Albo nikt nie łowi albo sprzątają po sobie...szok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Brak śladów wędkarzy, żadnych pudełek po robalach, foli, reklamówek...puszek po piwie.Albo nikt nie łowi albo sprzątają po sobie...szok!Albo wysoka woda posprzątała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 W ok. przyujściowej nadal nie da się wędkować, woda nadal nie zeszła jeszcze do koryta gdyż trzyma ją wysoki stan wody na Bugu.Z info na Pogodynce wynika iż w górnym biegu Liwiec znów idzie w górę więc jeśli ktoś planuje jakiś wypad watro się pośpieszyć gdyż w ok. Węgrowa warunki są wyśmienite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Jak tam panowie ktoś z was łowił na Liwcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Woda w korycie, okonie i szczupaczki gryzą. Gliździarze łowią piękne płocie i pojedyncze jazie, które trafiają też w woblerka. W ubiegłym tygodniu trafiały się jeszcze niewytarte okonie.Jako, że to woda mojego okręgu i pod opieką mojego koła (od Siedlec do ujścia Kostrzynia), to proszę kolegów o poczytanie na temat wymiarów i limitów w zezwoleniach. Proszę również o zachowanie czystości, sprzątamy tam trochę. Tak na wszelki wypadek przypominam. Aha, dobry preparat na latające jest niezbędny, moskitiera też nie zawadzi, mamy wyjątkowo obfity wylęg meszki nad Liwcem. Od przyszłego sezonu wprowadzone zostaną górne wymiary ochronne dla drapieżników w obwodach rybackich rzeki Bug i Liwiec. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Dobrze wiedziec ze ktos sie opiekuje ta rzeka od jakiegos czasu wybieram sie w okolice Zaliwia-Piegawek ale zawsze pogoda nie dopisuje : / znasz moze te okolice? Lepiej sie tam wybrac za szczuplym czy klenio-jaziem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Wybacz, dawno nie zaglądałem w ten temat.Znam oczywiście ten rejon. Generalnie Liwiec jest bardziej szczupakowy i okoniowy. W okolicy Zaliwia łowi się też jasie i klenie, ale trzeba szukać szybszej wody, 2-3 odcinki są całkiem ciekawe.Polecałbym w miarę uniwersalny kijek w okolicach 3-15 gram, raczej długi i częstą wymianę przynęt, w zależności od miejsca, w którym jesteś. Bartek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Mniej wiecej taki kijek posiadam. Jak tylko woda opadnie (kiedy to będzie...) wybiorę się szczupłym zrobic przy okazji małe rozpoznanie pod kątem klenia. Dzięki za odpowiedź : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Możesz już startować, rzeka prawie w korycie, trzeba w gumakach śmigać, ale da się już dojść do wody. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 bartsiedlce może coś powiedzieć o górnych wymiarach na Bugu i Liwcu??? To dobra wiadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 W czwartek ZO PZW w Siedlcach przyjął do realizacji uchwałę Zjazdu Delegatów mówiącą o konieczności wprowadzenia ochrony dużych drapieżników. Od 1 stycznia 2014 wprowadzone zostaną górne wymiary ochronne: okoń - 40 cm na wszystkich wodach okręgu, szczupak - 100 cm, sum - 150 cm, boleń - 70 cm, sandacz - 90 cm na wodach obwodu rybackiego nr 4 rzeki Bug oraz obwodu nr 1 rzeki Liwiec. Dodam nieskromnie, że to ja byłem wnioskodawcą powyższego. Bartek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi