WOBI Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Gratulacje Bartek, miło się czyta takie rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uczeń Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 to jeszcze trzeba byłoby zaniżyć .np szczupak 80cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 (edytowane) Mogliby wprowadzić na całym Bugu górne wymiary. Dobrze ze coś się zmienia chociaż uważam że trochę za wysokie są- szczupaka dać na 85-90cm, sandacza też można by zmniejszyć bo na rzece dużo takich ryb dostaje w łeb. A ponad 1m na Bugu to już naprawdę wyczyn:) Ale i tak się cieszę, i gratuluję zmian:) Edytowane 17 Czerwca 2013 przez Majo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Moim zdaniem to i tak duży krok naprzód! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Oczywiście że mogło by być niżej ,ale i tak trzeba się cieszyć!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Panowie, opór i tak był. Chciałem coś osiągnąć, a nie pomachać szabelką. Na rok 2014 będzie jak wyżej napisałem, jak będzie dalej, zobaczymy. Pomiędzy zbyt wysokie wymiary udało się upchnąć całkiem rozsądne, jak sądzę (boleń, sum). Tego typu ograniczenia wprowadza się uchwałą ZO i wpisuje do zezwoleń na dany rok. Zawsze istnieje możliwość wprowadzenia zmian. Trzeba zacząć przyzwyczajanie wędkarzy do szacunku dla okazowych ryb.Przydałoby sie takie ograniczenie na innych wodach, ale o to muszą zadbać ich włodarze. Bartek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Traq Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Super wiadomość! Gdzie się zaczyna i gdzie kończy ten odcinek Bugu objęty górnymi wymiarami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 od ujścia Mętnej (Mierzwice) do ujścia Nurca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogaty666 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Kilka fotek z niedzielnego grilowania nad Liwcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maticsh Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 (edytowane) W czwartek ZO PZW w Siedlcach przyjął do realizacji uchwałę Zjazdu Delegatów mówiącą o konieczności wprowadzenia ochrony dużych drapieżników. Od 1 stycznia 2014 wprowadzone zostaną górne wymiary ochronne: okoń - 40 cm na wszystkich wodach okręgu, szczupak - 100 cm, sum - 150 cm, boleń - 70 cm, sandacz - 90 cm na wodach obwodu rybackiego nr 4 rzeki Bug oraz obwodu nr 1 rzeki Liwiec. Dodam nieskromnie, że to ja byłem wnioskodawcą powyższego. BartekZazdroszczę takiego podejścia do sprawy w Twoim okręgu ! Wniosek i od razu uchwała. Na początek wystarczy nawet taki odcinek, powoli beton się kruszy widać. Oby inne okręgi poszły za tym przykładem, Aczkolwiek to raczej marzenie ściętej głowy... Edytowane 20 Czerwca 2013 przez Maticsh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Spokojnie, nie jesteśmy jedyni, zajrzyj na strony poszczególnych okręgów. O ile nie mylę się, to 6 innych okręgów też ma różne wymiary górne. Zmiany są powolne, ale nieodwracalne. W zarządach jest coraz więcej ludzi z otwartymi głowami, pokolenie 65+ ustępuje pola, choć niechętnie. Róbmy swoje, a będzie lepiej - Bartek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 ....W zarządach jest coraz więcej ludzi z otwartymi głowami, pokolenie 65+ ustępuje pola, choć niechętnie. Róbmy swoje, a będzie lepiej - BartekNajwyższa pora by ustąpili, zazwyczaj unikam takich uogólnień, ale panowie, jak to ująłeś 65+ o umysłach otwartych, realnie oceniający stan naszych wód to w tamtym pokoleniu rodzynki, i to nie ze względu na pokrewieństwo w pomarszczeniu. Cieszą takie nowiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Oj miło ,miło.Robiłem ostatnio rekonesans Liwca ,przejechałem się żeby popatrzeć jak tam i co tam :-) spotkałem dwóch miejscowych i zacząłem z nimi rozmawiać.Po kilku minutach rozmowy okazało się że obydwaj maja opłacone pozwolenia ,chwalili się że wykupili :-) i znali wymiary ochronne rybek :-) ,jeden złapał przy mnie płotkę i ją wypuścił :-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zdecydowana większość lokalesów należy do PZW. W ciągu ostatnich czterech lat odbyło się ponad 100 kontroli na Liwcu, karaliśmy łagodnie, ale nieubłagalnie. Miejscowi byli pouczani za pierwszym razem, drugim razem dostawali mandat w wysokości 300, 400 zł, trzeciego razu nigdy nie było. Po zapłaceniu mandatu "koledzy" natychmiast zapisywali się do najbliższego koła. Na początku, jak podjeżdżaliśmy do rzeki, to cała wieś wylegała na płoty, a chłopy twardo siedziały nad rzeką. Na widok 4-5 ludzi w kamizelkach, którzy tyralierą szli do rzeki, stawali się uprzedzająco grzeczni i nigdy nie było niebezpiecznych sytuacji. Dziś nikt nie zwraca uwagi na kontrolerów, opatrzyli się. Zdarzają się jeszcze przypadki łamania regulaminu, jakieś niewymiarowe ryby, ale coraz rzadziej. Od czasu do czasu słyszymy o jakichś siatkach, średnio 1-2 razy w roku coś jest znajdowane, ale jest zdecydowanie lepiej niż było. Pomaga też edukacja, lokalesi startują w zawodach i przegrywają, uczą się, że można łowić skutecznie i nie zabijać ryb. Mamy też kilku "swoich" pośród mieszkających nad Liwcem.Jestem optymistą (umiarkowanym). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Bartek w jakich rejonach można Cię spotkać nad wodą :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Łowię i kontroluję na odcinku od Purzeca do Kucyka, a właściwie do ujścia Kostrzynia. Jest to fragment rzeki, którym opiekuje się moje koło, tzn. nr 48 Refleks.Przy okazji, z którego Wyszkowa jesteś? Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Z tego większego czasem wiosną zapuszczam się aż do mniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Fajnie ,miło takie rzeczy słyszeć :-)Jak tam na tym odcinku z kleniem?Miejscowi twierdzą że mało a jak się trafia to mały.Koło nr. 48 Refleks też należę od tego roku. Edytowane 22 Czerwca 2013 przez Kielo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zapraszam do działania, zaglądaj na stronę Koła i Okręgu.Z kleniem bywa różnie, mocno migruje. W tym roku weszło sporo klenia i jazia z Bugu. Padł już mały rekord - 3,6 kg jazio. Kleniami i jaziami zarybiamy regularnie (limity zarybieniowe na stronie Okręgu), ale niestety jeszcze nie podrosły. Wszystkie większe pochodzą z wiosennych migracji, kiedy otwarte są jazy. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 No właśnie coś by człowiek podziałał ,zaangażował się troszkę w jakąś akcję ,trzeba bronić i dbać o swoje :-).Popatrzę ,poczytam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Revizor Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 witam! Czy z kartą wykupioną na okręg mazowiecki mogę wędkować nad Liwcem w okolicach Węgrowa? A jeżeli nie to czy mogę gdzieś w Węgrowie wykupić znaczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daaaro Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 (edytowane) A nie wygodniej zrobić przelew jak chesz np 1 dzień łowić?Sprawdź porozumienia to bęziesz wiedziałgdzie możesz wędkować, najprościej tak:) Edytowane 28 Czerwca 2013 przez Daaaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 witam! Czy z kartą wykupioną na okręg mazowiecki mogę wędkować nad Liwcem w okolicach Węgrowa? A jeżeli nie to czy mogę gdzieś w Węgrowie wykupić znaczek? Porozumienie między mazowieckim i siedleckim obowiązuje na wszystkich wodach ogólnodostępnych. Z tego wynika, że możesz spokojnie łowić ze swoim zezwoleniem na całym Liwcu, od źródeł do ujścia. A teraz łyżka dziegciu. Weź w rękę swoje zezwolenie i przeczytaj stronę tytułową. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Wziąłem i ja, ciekaw tego dziegciu.Nie wiem jednak gdzie go szukać, mam na stronie tytułowej wpisane "Polski Związek Wędkarski, Mazowiecki, Białostocki, Bielskopodlaski, Ciechanowski, Siedlecki - (uprawniony do rybactawa).Gdzie moja łyżka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zdecydowana większość lokalesów należy do PZW. W ciągu ostatnich czterech lat odbyło się ponad 100 kontroli na Liwcu, karaliśmy łagodnie, ale nieubłagalnie. Miejscowi byli pouczani za pierwszym razem, drugim razem dostawali mandat w wysokości 300, 400 zł, trzeciego razu nigdy nie było. Po zapłaceniu mandatu "koledzy" natychmiast zapisywali się do najbliższego koła. Na początku, jak podjeżdżaliśmy do rzeki, to cała wieś wylegała na płoty, a chłopy twardo siedziały nad rzeką. Na widok 4-5 ludzi w kamizelkach, którzy tyralierą szli do rzeki, stawali się uprzedzająco grzeczni i nigdy nie było niebezpiecznych sytuacji. Dziś nikt nie zwraca uwagi na kontrolerów, opatrzyli się. Zdarzają się jeszcze przypadki łamania regulaminu, jakieś niewymiarowe ryby, ale coraz rzadziej. Od czasu do czasu słyszymy o jakichś siatkach, średnio 1-2 razy w roku coś jest znajdowane, ale jest zdecydowanie lepiej niż było. Pomaga też edukacja, lokalesi startują w zawodach i przegrywają, uczą się, że można łowić skutecznie i nie zabijać ryb. Mamy też kilku "swoich" pośród mieszkających nad Liwcem.Jestem optymistą (umiarkowanym). Dobrą robotę robicie. Pamietam Liwiec w okolicach miejscowości Liw 25-30 lat temu. Te stada ryb... . I taki fajny, zrujnowany obecnie parking na trasie W-wa - Węgrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi