Skocz do zawartości

Liwiec

Kosa_OB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie!

w czwartek korzystając z wolnego dnia udałem się nad Liwiec niedaleko Strachowa, pierwsze pól godziny było bardzo obiecujące kilka okoni i mały szczupaczek. Później w wodzie pojawiła się brązowa piana nie wiadomo skąd...i brania ustały całkowicie a łowiłem jeszcze ze 2 godziny. Przykra sprawa pewnie ktoś z działkowiczów odprowadza swoje szambo...

Byłem w sobote wieczorkiem w okolicach Wyszkowa, za mocno nie połowiłem ale urzekło mnie spotkanie z miejscowym dziadkiem, zaczepił mnie taki staruszek i pyta czy biorą? Odpowiadam że na razie nic, a on mi na to że teraz to nie ma ryb, nie to co kiedyś worami się do domu nosiło a dzisiaj? Wydry wszystko wybrały...

Ja wyniki okoniowe na Kostrzyniu i Liwcu jakieś mam zawsze, ale łowię zazwyczaj okonie i na nie się nastawiam. Gorzej z tym kleniem choć chciałbym zacząć łowić go regularnie.

Bartku my ostatnimi czasy także zaglądamy z kontrolą (Koło nr. 39) w okolicach ujścia Kostrzynia bo trzeba dbać o tę piękną rzekę.

To tak by dodać Wam otuchy, byście nie czuli się osamotnieni. :D

Marcin

Edytowane przez BARENZ

• 3 tygodnie później...

To tylko małe zawody koła, wyniki słabiutkie, kilka okonków.

W najbliższy weekend nad Liwcem Spinningowe Mistrzostwa Okręgu, więc nie polecam wycieczek w okolice Kisielan, Żukowa, Zaliwia. Więcej informacji na stronie okręgu siedleckiego - http://www.pzw.org.pl/siedlce/wiadomosci/83745/61/spinningowe_mistrzostwa_okregu

Zawody dwudniowe - sobota i niedziela, na dole strony mapki.

A jak wasze ostatnie wyniki na Liwcu? Ja od miesiąca ganiam za okoniami głownie w okolicach Wyszkowa i póki co klapa na całego, okoni złowiłem ledwie kilka, więcej było pistoletów i jeden wymiarowy szczupaczek który nie powiem na okoniowym zestawie był fajnym przyłowem ale ciągle nie mogę zacząć regularnie łowić okoni. Cóż, będę za nimi ganiał dalej i w końcu ja się im dobiore do...łuski  :D

• 1 miesiąc temu...

Ha, zapomniałem o ważnej akcji, która odbyła się w sobotę 19-go października.

Koledzy związani z firmą "Liwiec.com", organizującą spływy kajakowe rzeką Liwiec i Kostrzyń, wspólnie z wędkarzami Koła nr 48 "Refleks" Siedlce, zorganizowali sprzątanie koryta i brzegów rzeki Liwiec na odcinku Chodów - Kisielany. Ekipa nie była szczególnie liczna, ale bardzo skuteczna. Zebranych zostało 18 ogromnych worków odpadów. Koledzy z "Liwiec.com" udostępnili nieodpłatnie kajaki, worki i zabrali odpady na wysypisko. Po zakończeniu pracy towarzystwo zjadło po kiełbasie z grilla, wypiło po piwku i umówiło się na kolejną akcję w kwietniu. 

Jako członek tego Koła chcę serdecznie podziękować chłopakom za włożony wysiłek, poświęcony czas i pieniądze. Wiem, że to nie miejsce na reklamę, sam nie lubię kajakarzy, ale ta firma to ludzie, którzy robią dobrą robotę. Życzę wszystkim, żeby mieli takich organizatorów spływów na swoich rzekach, którym zależy na wodzie, z której czerpią zyski. Jestem przemile zaskoczony współpracą z nimi.

Tutaj, publicznie obiecuję, że akcja wiosenna będzie znacząca i odbije się większym echem. Sobotnia próba wypadła genialnie. 

Liwiec.com - dziękuję.  :D

• Like 1

Odnośnie wody :-)

W robocie jestem i nie mam tutaj zdjęcia ,ale wieczorem wstawię:-)

Otóż przy ostatnim kręceniu filmików z pracą moich wobasków coś mi się zaczepiło na kotwiczce i wiecie co to było?

Piękny śliz ,to dobrze wróży naszej rzece oj dobrze :-):-):-) jeszcze dwa trzy lata i wszystko wróci do normy :-).