Friko Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Mysle za jak sie rozejdzie ze to mozna zezrec a nie tylko rzucic " świniokom " albo zakopac , to sprawa sie ureguluje... zniescie ochrone + zrobcie akcje oswiatowa po wsiach... chlop swoj rozum ma, prosty i praktyczny nie zaczadzony urzedowymi 'procedurami' Jakby jeszcze bylo 'skalpowe' .... Swoja droga, tak mi teraz przyszlo do glowy zeby obadac czy przypadkiem z kormorana gdzies rosołu nie gotuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 A kłusownik "z grilla" albo jeszcze lepiej "z rożna"...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Swoja droga, tak mi teraz przyszlo do glowy zeby obadac czy przypadkiem z kormorana gdzies rosołu nie gotuja Piwo na nich warzą. http://notopopiwku.blogspot.com/2013/07/modszy-brat-czyli-jak-smakuje-kormoran.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Fakt, jedyne co dobrze mi sie z cormoranem kojarzy to Browar Kormoran... krew mnie zalewa ze w Mikolajkach pomyje jakies w knajpach nalewaja (zywiec, karlsberg) zamiast promowac mazurski browar Ale dobra, nie robmy offtopa, to wątek o Liwcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Ostatnio o bobrach Ochrony nie da się "znieść", co najwyżej można zdobyć zezwolenie na odstrzał określonej liczby gryzoni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) Ładne futro z bobra 5k USD czapka 200 USD (USA, Kanada) - ceny są niezłe. Trzeba tylko popyt wygenerować Edytowane 2 Lutego 2014 przez dru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BARENZ Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Na Kostrzyniu w miejscowości Proszew istnieje stara przepławka (od tamy w górę rzeki po prawej stronie) ma około 1 km długości.Niestety kilkanaście lat temu (w ramach ochrony starego przepustu pod drogą na tej przepławce) zostało wykonane przegrodzenie tej przepławki w okolicy mostu drogowego w Proszewie.Murek betonowy o szerokości około 80 cm blokuje migrację ryb.Tylko przy bardzo wysokim stanie wody istnieje możliwość pokonania stopnia wodnego w Proszewie lub migracja ryb starą przepławką do mostu drogowego a dalej zalanymi łąkami. 20 lat temu był stały przepływ wody w tej przepławce i ryby mogły migrować na tarło be z żadnych problemów. Ciekaw jestem czy można byłoby przywrócić to do stanu poprzedniego.Paweł temat został ruszony już w styczniu. na razie z uwagi na panujące temperatury odwleczony do wiosny ale mam obietnicę Okręgu, że wrócimy do tematu i zobaczymy co da się zrobić. Wiesz, że robię dużo dla tej rzeki, ale wiesz także, że nie odpuszczę tego co zrobić jeszcze można .PozdrawiamMarcin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Marcin, obietnicę masz, a zrobić się da. Konkretnie, a wygrać można sporo, jak w innych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polk Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Dzięki za zainteresowanie.Liwiec i Kostrzyń to rzeki bardzo mi bliskie. Możemy wiele dla nich zrobić. Zwrócenie władzom Okręgu Siedleckiego uwagi na pewne problemy i patologie nad tymi wodami może tym rzekom pomóc.Władza okręgu nie jest wszechwiedząca, nie domyśli się sama. Czasami tylko garstka osób wie o danym problemie. My wędkarze często jesteśmy nad "swoją" wodą, dużo widzimy, znamy te wody jak własną kieszeń. Jak widzimy że można coś zrobić, to róbmy coś. Rozmawiajmy z władzami koła. Na zebraniach zgłaszajmy wnioski. A w sprawie starej przepławki na rzece Kostrzyń w miejscowości Proszew to mam cichą nadzieję, że uda się ją udrożnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Panowie a co z Kalinowcem i elektrownią wodną tam działającą czy jest tam jakaś przepławka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polk Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 O ile mi wiadomo na wiosnę śluza w Kalinowcu jest otwierana na jakiś krótki okres. Dokładnie nie wiem ale chyba dwa tygodnie. W jakim okresie to przypadnie, jaki będzie stan wody, jaka ryba ma szansę pokonać ten próg wodny. To loteria. Śluza w Kalinowcu ma przepławkę. Nazywa się to "Bełcząc".Można sprawdzić na geoportalu. Poniżej link do wklejenia jako adres wyszukiwarki. http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/default.aspx?crs=EPSG%3A2180&bbox=691521.0841900622,513833.2418533615,696124.2091900622,516317.6168533615&variant=RASTER Jak pamiętam to 20 lat temu przy wysokim stanie wody w Liwcu i zamkniętej śluzie szczupaki w ciągu tarłowym obchodziły tzw. Bełczem śluzę. Jaki jest jej stan obecny to nie wiem. Czy płynie tama woda, czy nie jest pozasypywana. Pozwolenie wodnoprawne na piętrzenie wody w Kalinowcu jest ważne do 2016 roku. Jakby w nowym pozwoleniu był zapis o konieczności udrożnienia przepławki w taki sposób aby możliwa była migracja ryb przez cały rok to byłoby dobrze. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 W tymże operacie jest wyznaczony czas otwarcia umożliwiający coroczną migrację ryb. W ostatnich latach zawsze udawało się otworzyć, ale nie było możliwości zamknięcia zgodnie z zapisami operatu Podobnie na innych stopniach wodnych Liwca. Taki niefart. Nie martwcie się o Liwcowe przepławki, rzadko są wykorzystywane przez ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 W tymże operacie jest wyznaczony czas otwarcia umożliwiający coroczną migrację ryb. W ostatnich latach zawsze udawało się otworzyć, ale nie było możliwości zamknięcia zgodnie z zapisami operatu Podobnie na innych stopniach wodnych Liwca. Taki niefart. Nie martwcie się o Liwcowe przepławki, rzadko są wykorzystywane przez ryby. Takie pytania mi się nasunęły. 1.Co roku w tym samym czasie (wiosna) jest praktycznie inna pogoda, co roku jest inna temperatura wody jej stan, więc i migracja ryb może się przesuwać w czasie. Może rozpoczynać się wcześniej lub później. Jak to się ma do stałego, określonego czasu otwierania śluz w operacie? No chyba, że czas otwarcia jest tak długi, że obejmuje cały okres migracji.2. Nie bardzo rozumiem "nie było możliwości zamknięcia zgodnie z zapisami operatu". - Czy możesz Bartek trochę bardziej przybliżyć temat? Wydawało mi się że czym dłużej są otwarte śluzy tym lepiej dla ryb. Chyba że, chodziło Tobie o wcześniejsze zamknięcie śluz.3. "przepławki, rzadko są wykorzystywane przez ryby" - Może po prostu ryby nie korzystają z przepławek bo nie mogą (nie przemyślane konstrukcje lub przepławki niedrożne)? Bo jeśli tak jest to nie dziwne że np. minóg wyginął w Liwcu.Czy te operaty są gdzieś dostępne dla ogółu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BARENZ Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Marcin, obietnicę masz, a zrobić się da. Konkretnie, a wygrać można sporo, jak w innych miejscach. Dzięki za zainteresowanie.Liwiec i Kostrzyń to rzeki bardzo mi bliskie. Możemy wiele dla nich zrobić. Zwrócenie władzom Okręgu Siedleckiego uwagi na pewne problemy i patologie nad tymi wodami może tym rzekom pomóc.Władza okręgu nie jest wszechwiedząca, nie domyśli się sama. Czasami tylko garstka osób wie o danym problemie. My wędkarze często jesteśmy nad "swoją" wodą, dużo widzimy, znamy te wody jak własną kieszeń. Jak widzimy że można coś zrobić, to róbmy coś. Rozmawiajmy z władzami koła. Na zebraniach zgłaszajmy wnioski. A w sprawie starej przepławki na rzece Kostrzyń w miejscowości Proszew to mam cichą nadzieję, że uda się ją udrożnić. Mam taką cichą nadzieję chłopaki.Poczekamy zobaczymy. Nie lubię obiecywać ale już kilka rzeczy się udało, więc bądźmy dobrej myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Paweł podrzucił sporo materiału, temat nie zniknie. Postaram się coś zdziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BARENZ Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Bartek poszła PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 koledzy jak sytuacja na Liwcu?Można już wędkować?Łowicie coś- konkretnie Jazie lub klenie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) Jeszcze ciężko, woda gwałtownie rośnie, niebawem Węgrów dostanie wielką wodę do miasta. Strasznie trzeba uważać na przyrost poziomu lustra wody, łąki już są zalewane.Chyba w weekend uderzymy z kontrolami, pewnie gliździarze ruszą do boju. Za jaziami można ruszać, ale wielka ostrożność zalecana. Bartek Edytowane 19 Lutego 2014 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Jutro otwarcie sezonu 2014 na Liwcu w ok Węgrowa Lekki spontan z lekkim spinem, bez napinki Może strzelę jakieś fajne foto dla Was koledzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Prosimy, najlepiej z fajną rybką. Daruj okoniom, są tak grube, że aż żal, niech dadzą nam nowe pokolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Okonie mają luz nawet o nich nie myślałem ,tylko Jazie i Klenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Bartek a Wy jutro gdzieś ruszacie z kontrolami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Nie mogę odpowiedzieć na to pytanie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Chodziło mi bardziej o część towarzyską a nie samo miejsce kontroli (dosłownie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi