Skocz do zawartości

Liwiec

Kosa_OB

Rekomendowane odpowiedzi

To by była tzw. walka z wiatrakami...Brak regularnych kontroli, miejscowi, którzy robią co chcą...Wprowadzać można, ale i tak nikt tego nie będzie przestrzegał...Ja słyszałem w tamtym tygodniu o takim 5,5kg, który dostał w beret w okolicach Wólki Proszewskiej...Na żywca z jesieni tam jest robiona rzeź, do kalosza chowają wszystko, co się rusza...

Ojciec mieszka w Łochowie obok Liwca i mówi, że kłusują na potęge...

też pochodzę z tych stron i wiem jakie ryby były, jakie są i kto je lubi jeść - z kołpakiem nad wodę niejeden chodzi a wiosennego zakazu chyba nikt z miejscowych nie przestrzega, no chyba że woda wysoka to się samo przez się rozumie że nie łowią. pamiętam jak brat chodził co 2-3 dni z garścią wisienek, wyciągał 1! klenia, a były takie po 50+ i wracał do domu, ryba na wiosnę i jesienią ostro szła z Buga w górę rzeki i było bardzo fajnie - nawet mięsiaże nie byli w stanie tego przeżreć, teraz od Łochowa do ujścia to nawet mało rekreacyjnie rzeka wygląda - taka jakby o niej ktoś zapomniał

a co do tego szczupłego - ładny, my wypuszczamy, ale gościu złowił i wziął w zgodzie z regulaminem - więc ja do niego nic nie mam, a że nikt z nas nie robi zdjęcia ryby w chałupie to inna inszość

powiem tak, zarybiajmy, pilnujmy i jakoś to może będzie na przyszłość

W okręgu siedleckim górne wymiary raczej niemożliwe.

Szkoda Kolego, że nie czytasz zezwolenia, które posiadasz. Chyba, że już jesteś w Okręgu Mazowieckim i nie interesujesz się. Polecam tę sympatyczną lekturę, pomaga w trakcie spotkania ze strażnikiem.  :)

...pomaga w trakcie spotkania ze strażnikiem.  :)

Bartku drogi :) jakim strażnikiem ?:)

Na odcinku Łochów - ujście do Bugu, szybciej spotkasz Yetiego :)

Rozmawialiśmy kiedyś o tym temacie, ale sytuacja bez zmian :)

W tym roku siedziałem na wsi kwiecień - październik i Yeti przemykał się parę razy miedzy drzewami, ale strażnika ani widu ani słychu :)

Raz PSR widziałem w tym roku w Brańszczyku, opisywałem sytuacje w wątku "Rzeka Bug".

Znowu miałem pecha ? :)

Pozdrawiam

tomek

A coś Ty kolego myślał? :) Pozory mylą, sam w tym roku miałem takiego klocka na kiju okoniowym, niestety 15cm wolfram okazał się za krótki, ale wiem, że są :)

Nie no słyszałem o jakichś 60 tkach ale o takich kabanach nie.Szczerze mówiąc nigdy tam nie wędkowałem ,wszystko co wiem o tej wodzie słyszałem z opowieści i trochę tu poczytałem.

Bartku drogi :) jakim strażnikiem ? :)

Na odcinku Łochów - ujście do Bugu, szybciej spotkasz Yetiego :)

Rozmawialiśmy kiedyś o tym temacie, ale sytuacja bez zmian :)

W tym roku siedziałem na wsi kwiecień - październik i Yeti przemykał się parę razy miedzy drzewami, ale strażnika ani widu ani słychu :)

Raz PSR widziałem w tym roku w Brańszczyku, opisywałem sytuacje w wątku "Rzeka Bug".

Znowu miałem pecha ? :)

Pozdrawiam

tomek

Chyba rzeczywiście masz pecha  :D  

SSR z Łochowa był w tym roku ponad 60 razy na kontroli, z czego 25 na Liwcu, a PSR też kilka razy zaglądał. Problem z naszym PSR jest jeden - mało ludzi. Chłopaki uwijają się, ale też są ludźmi, mają rodziny itd itp.

No i jeśli to rzeczywiści mój pech to pies to trącał :)

Fakt że staram się głównie bywać w tygodniu....  ot "godzinka po robocie" pomęczyć parę okonków i do domu.

Często gęsto nie widzę pół żywej duszy nad wodą.

W tym roku miałem trzy rozmowy edukacyjne, z panami którzy nie potrafią  liczyć do dwóch.

Bardzo efektywnie się prowadzi takie rozmowy trzymając za kolczatkę psa wielkości cielaka :)

Żadnych dyskusji, żadnych tekstów typu a ch..... Ci do tego, czy sp.. pan....

Ja wiem wiem że ten piesek chce do wody się popluskać i dlatego się tak wyrywa, rozmówcy już nie  :)

Jeśli mogę coś zasugeruje...

Odcinek od mostu na 62 (okolice mostu), później Lorreto - Nadkole...  okolice mostu przed Kamieńczykiem zaglądajcie tam częściej.

W samym Kamieńczyku dystrybucja "pod sklepowa" - "świeżej rybki" cały czas ma się świetnie...

W okolicach świat Wielkanocnych "pyszne szczupaczki na święta" dostępne bez ograniczeń.

Przy okazji tych pysznych szczupaczków mieliśmy mała wymianę zdań więc ja już ofert kupna nie dostaje...

Jeśli chodzi o prozę życia czyli rodziny, żony, dzieci, pracę....

cóż mogę powiedzieć... doskonale rozumiem...

w domu mam małego terrorystę, a z robotą też często bywa też tak żę mając rzut beretem do rzeki nie mam czasu nawet na chwilkę podjechać....

trzymam kciuki, powodzenia :)

W tym roku jak nigdy miałem 4 kontrole PSR, ale zawsze w weekand i w miejscach łatwo dostepnych, ale było grzecznie i zawsze się czegoś o kontrolach człowiek dowiedział, a koledzy z gumkami na okonia ;) takie po 12 cm w kwietniu szybko się zmywali, więc jest w tym sens.

To dobrze, że Liwiec się odrodził będę miał gdzie z Ojcem śmigać na rybki

To żebyście się za mocno nie zdziwili :) Owszem , jest ryba na Liwcu ale nie więcej niż na każdym mazowieckim siurku ze społeczeństwem miejscowym o podobnym apetycie.

Edytowane przez ajmo

• 4 miesiące temu...

Zapraszam wszystkich wędkarzy i miłośników przyrody do zaangażowania się na kilka godzin. W najbliższą niedzielę, 12-go kwietnia sprzątamy brzegi rzeki Liwiec. Zbiórka na moście w m. Purzec o godz. 8.00

Ogłoszenie tu: http://www.pzw.org.pl/siedlce/wiadomosci/109975/61/sprzatanie_liwcai tu: http://www.refleks-siedlce.pl/

Pierwsze zarybienia tegoroczne mamy za sobą, kilka tysięcy pięknych kleni już pływa, niedługo kolejne rybki.